А / Б тестирање: како да поставите експеримент во Google Analytics

 1. Татјана Бондар
 2. Ние ги нарекуваме веб-администратори.
 3. Прилагодете го системот.
 4. Пополнете ги податоците за нашиот експеримент.
 5. Изберете цел.
 6. Ние го означуваме процентот на сообраќај за тестот.
 7. Овозможуваме рамномерна дистрибуција на сообраќајот помеѓу сите опции.
 8. Поставете минимално време на експеримент.
 9. Го поставивме прагот на доверба.
 10. Поставете ги поставките за експериментот.
 11. Поставете код за експеримент.
 12. Кодот може да се испрати до вебмастерот.
 13. Залепете го кодот рачно.
 14. Одете во делот "Преглед и започнување". Го започнуваме експериментот.

На Инвеб вежбаме обука. Ова се кратки состаноци со колегите, каде искусни специјалисти ги учат новодојденците. Резултатите од ваквите состаноци се резиме за обука на почетници.

Последната тема за која разговаравме е посветена на А / Б тестирање и подесување на експериментот. Мора да признаеме дека на мрежата не најдовме материјал на оваа тема што целосно ќе ни одговара. Затоа, фатете кратко резиме за поставување на тестирање во Google Analytics!

Запомнете како тие предаваа на училиште: само аксиомата не треба доказ.
Хипотезите и теоремите мора да се докажат. Денес ќе зборуваме за првото. Неговото присуство нè води до потребата за А / Б тестирање на страница на една страница.

А / Б тестирањето е студија која помага да се утврди кој вид на страница е најдобро одговара на нашите цели. Google Analytics дистрибуира сообраќај на неколку варијации на истата страница и, анализирајќи ја статистиката, заклучуваме која содржина е поефикасна за тековната задача.

За да се спроведе тестирање на А / Б, како што веќе разбравте, мора да постои хипотеза - претпоставка дека тестирате. Разгледајте го примерот на формулар за нарачки на веб-страницата на нашата агенција.

Имавме формулар за апликација. Таа изгледаше вака:

На Инвеб вежбаме обука

Образец за нарачка - оригинал

Сеќавајќи се на родовата политика, решивме да ја тестираме хипотезата: жената на фотографијата се претвора подобро од мажот :). Создадовме слична апликација, но со фотографија на Олег, шеф на одделот за продажба. Може ли ова некако да влијае на однесувањето на корисниците и да ги подобри / влоши перформансите на пополнување на формуларот?

Тест-верзијата на формуларот изгледа вака:

Тест-верзијата на формуларот изгледа вака:

Образец за нарачка - Опција 1

Татјана Бондар

Уредувач на блогови Inweb

Значи, има неколку чекори за да го направите ова.

 1. Ние ги нарекуваме веб-администратори.

  Бараме програмерот да создаде точно таква страница со формулар за нарачка, додајте само фотографија од Олег. Ова ќе биде нашата тест страница. Важна точка - страницата за тестирање мора да биде затворена од индексирање.
  Можете да го направите ова користејќи ја мета-ознаката - <мета име = ”роботи” содржина = ”noindex, nofollow” />. Само копирајте го и залепете го внатре.

 2. Прилагодете го системот.

  Одете во Google Analytics. Преминуваме во делот „Однесување“, понатаму „Експерименти“.

  Преминуваме во делот „Однесување“, понатаму „Експерименти“

  Експерименти од Google Analytics → Однесување

  Создадете експеримент.

  Создадете експеримент

 3. Пополнете ги податоците за нашиот експеримент.

  • Го нарекуваме експериментот.

   Името е најдобро избрано така што секој што ќе влезе во овој дел од презентацијата да разбере што е во прашање.

  • Изберете цел.

   Можете да изберете кој било параметар од предложените. Или создадете нова. Треба да ја наведете целта на која сте фокусирани и што сакате да го измерите како резултат на тестот. Системот, за да ја постигне оваа цел, ќе ја избере опцијата што ќе биде најефикасна. Сакаме да ја тестираме страницата со формуларот за апликација, соодветно, во нашиот случај, целта е успешно извршување на апликацијата.

  • Ние го означуваме процентот на сообраќај за тестот.

   Процентот на сообраќај што учествува во експериментот е индикатор кој помага да се утврди колкав процент од вкупниот сообраќај сте спремни да го користите при тестирање. За резултатите да бидат почисти и пообјективни, потребни ви се многу податоци. Во нашиот случај, избираме 100%. Оди до напредните поставки.

  • Овозможуваме рамномерна дистрибуција на сообраќајот помеѓу сите опции.

   Системот рамномерно ќе ги дистрибуира корисниците на 2 страници - оригиналот и верзијата што ја тестираме. Во спротивно, системот ќе посети повеќе посети на опцијата, која во моментот ќе се смета за поповолна.

  • Поставете минимално време на експеримент.

   Ако претпоставите дека има доволно сообраќај кон вашата страница, може да трае 2 недели за тестот. Забележете дека имате одреден минимален период.

  • Го поставивме прагот на доверба.

   Запомнете, колку е поголем прагот, толку поточни Google Analytics ќе ги произведе резултатите, но ќе потрошите повеќе време на таков експеримент.Ако сакате да добиете известувања за промени во вашиот експеримент по пошта, вклучете ги ваквите известувања и наведете ја адресата на поштата до која треба да пристигнат.

   Ако сакате да добиете известувања за промени во вашиот експеримент по пошта, вклучете ги ваквите известувања и наведете ја адресата на поштата до која треба да пристигнат

   Создадете експеримент - чекор 1

 4. Поставете ги поставките за експериментот.

  Оригиналната страница е постоечка страница. Во нашиот случај, образец за аплицирање со фотографија од iaулија.
  Опција 1 - алтернативна верзија на постојната страница (формулар за апликација со фотографија на раководителот на одделот за продажба).

  Опција 1 - алтернативна верзија на постојната страница (формулар за апликација со фотографија на раководителот на одделот за продажба)

  Создадете експеримент - чекор 2

  Може да има неколку опции за оригиналната страница. Ако сообраќајот до страницата, според ваше мислење, е доволен, можете да користите повеќе од 2 опции за тест страница. Да се ​​донесе одлука самостојно, без доволно податоци, е ризично: системот нема да може да донесе заклучоци.

 5. Поставете код за експеримент.

  Користејќи го овој код, системот го испраќа корисникот што влезе во формуларот за апликација, до изворната страница или до страницата за тестирање. Постојат 2 начина:

  • Кодот може да се испрати до вебмастерот.

   Па тој го вметна во страницата. Покрај тоа, системот е толку паметен што таа пишува писмо. Само треба правилно да го внесете програмерот за е-пошта кој ќе биде вклучен во спроведувањето на кодот на страницата.

  • Залепете го кодот рачно.

   Копирајте го кодот за експериментот што системот го нуди и залепете по ознаката за глава што се отвора на горниот дел од оригиналната страница.

   Копирајте го кодот за експериментот што системот го нуди и залепете по ознаката за глава што се отвора на горниот дел од оригиналната страница

   Создадете експеримент - чекор 3

 6. Одете во делот "Преглед и започнување". Го започнуваме експериментот.

  Откако ќе се започне експериментот, на системот ќе му треба време да собира податоци. Забележете: времето што сте го поставиле е минимум, максимумот е 90 дена.
  Можете да отидете во експеримент, да ја видите статистиката и да извлечете заклучоци, која страница работи најдобро за вашите цели. Ако резултатите ви се јасни, а крајниот рок сè уште не го достигнал крајот на експериментот, можете да го запрете рачно. Но, ние препорачуваме да не брзате во оваа материја и да чекате додека самиот систем не дозволува да знаете дека тестирањето е завршено. Па, тоа е, за чистотата на експериментот.

  Патем, што мислите, каква форма на апликација победивме? Оставете ги вашите предлози во коментарите. И експериментирајте! „На крајот на краиштата, кога теоријата се совпаѓа со експериментот, тоа не е откритие, туку затворање“.

Може ли ова некако да влијае на однесувањето на корисниците и да ги подобри / влоши перформансите на пополнување на формуларот?
Патем, што мислите, каква форма на апликација победивме?
IRC (Internet Relay Chat)