Дали ви треба компјутер за сурфање на Интернет? Интернет врска, жици за Интернет

 1. Дали ви треба компјутер за сурфање на Интернет? Интернет врска, жици за Интернет Доколку сакате...
 2. Врска
 3. Колку чини Интернет Ростелеком да потроши во стан или приватна куќа
 4. Како е врската?

Дали ви треба компјутер за сурфање на Интернет? Интернет врска, жици за Интернет

Доколку сакате да го потрошите Интернет Ростелеком во приватна куќа или стан, треба да ја направите подготовката за постапката и да научите за сите можни нијанси. Од ова зависи изборот на соодветна опција и многу други фактори.

Кои технологии постојат денес?

Поврзувањето со Интернет сега станува полесно секој ден. Не треба да користите сателитска технологија и други технички комплексни решенија за приватна куќа. Денес има неколку опции:

 1. АДСЛ е една од старите опции, која е широко користена во нашата земја во голем број населени места. Вклучува употреба на телефонска линија за пренесување на сигнал. Тоа е, без домашен телефон да го користите ова решение е невозможно.
 2. ПОН е модерно и многу вообичаено решение.
 3. Wi-Fi - користи стандарден кабел со оптички влакна што се поврзува со уредот.

ADSL е технологија која се појави пред многу години. Еднаш тоа беше многу честа појава кај нас заради леснотијата на создавање мрежи. За пренесување на сигналот се користи телефонска линија. Секако, нејзината ширина на опсег ограничен, што влијае на брзината.


Теоретски можна брзина е 20-24 Mbit / s. Во пракса овој параметар значително помалку, ретко се искачува над 5 Mbit / s. Затоа, телефонската линија не е соодветна за преземање на големи количини на информации. Под оптоварување, не може да се користи за репродукција на видео со висока дефиниција.

ПОН е многу вообичаена технологија. Обично компанијата нуди со своја помош да ја изврши врската за станот. Ако сакате Ростелеком да поврзе влакна на Интернет во приватна куќа, тогаш со многу голема веројатност нема да успеете. Тековна мрежа од овој вид создадени само во селата, а процесот на положување нема да заврши наскоро.

Главната карактеристика на PON е трансфер на податоци со голема брзина. Може да достигне 1 Gbit / s. Овој факт е главната предност на мрежите со оптички влакна, тие со тек на време стануваат сè повеќе побарувачка.

Wi-Fi технологија безжична врска до мрежата. За да го направите ова, користете го кабелот што се поврзува со рутерот. Дистрибуира сигнал на уредите, бројот на поврзаните компјутери и мобилни уреди зависи од моделот на технологија.

Најновата технологија е најпопуларна во моментот. Таа има неколку предности:

 • Лесно за создавање мрежи. Кабелот се поврзува со рутерот, конфигурацијата се одвива и можете да започнете да го користите.
 • Целиот процес трае минимум време.
 • Вие не треба да користите жици за да се поврзете.
 • Можете да пристапите до Интернет на сите уреди.
 • Тој е многу едноставен и удобен.


Тој е многу едноставен и удобен

Врска

Како да го поврзете Интернетот од Ростелеком? Постојат неколку начини да го направите ова:

 1. Лично контактирајте ја канцеларијата.
 2. Оставете барање на страницата.
 3. Јавете се на поддршка на клиенти.

За да се поврзете на Интернет, можете да ја најдете најблиската канцеларија и да ја посетите. Како е постапката:

 • Доаѓаш во канцеларија.
 • Добијте совети од вработен. Можете да дознаете за карактеристиките на постапката, нејзината цена и тарифите за Интернет.
 • Остави барање.
 • Beе се постави времето на кое специјалист може да дојде кај вас да ја заврши врската.

Се предлага да се користи за да се достави страницата за апликација на компанијата. Следете ги овие едноставни чекори:

 • Одете на ресурсот.
 • Одете во „За себе“, изберете „Интернет“.
 • Appearе се појави јазиче со тарифи. Во него можете да ги видите сите понуди во моментот.
 • Може да отидете на врската.
 • Appearе се појави формулар за барање.
 • Пополнете ги сите наведени полиња.
 • Поднесете информации.


Поднесете информации

По некое време специјалистот на компанијата ќе ве контактира. Тој ќе го определи времето во кое можете да земете вработен. За да спроведете Интернет Ростелеком во стан, треба да поставите кабел од инсталираната опрема во куќата, да го закачите и да ја извршите конфигурацијата.

Може да се јавите во центарот за контакт. Пријавете ја причината за вашето барање. Работникот ќе го прифати барањето и ќе го достави за извршување до посебен оддел. Toе треба да дадете лични информации за да аплицирате.

Колку чини Интернет Ростелеком да потроши во стан или приватна куќа

Нема точни цени, неопходно е да се препознаат индивидуално од специјалисти, во зависност од местото на поврзување и многу други фактори. Кои параметри можат да влијаат на цената:

 1. Пристап за стан или приватна куќа.
 2. Опсегот на работа.
 3. Количина на потрошени материјали.
 4. Тековни промоции и специјални понуди на компанијата.

Многу провајдери сега се поврзуваат бесплатно. Ростелеком се движи по оваа патека со цел да привлече клиенти. Но, не сите градови и населби имаат таков предлог. Компанијата воведува посебни услови за висока конкуренција кога е неопходно да се создаде претплатничка мрежа.

Како е врската?

Процесот на поврзување се спроведува во неколку последователни фази:

 1. Првично ја контактирате компанијата.
 2. Изберете го типот на врска, можете веднаш да побарате безжична точка пристап.
 3. Назначено време за пристигнување на специјалист.
 4. Тој пристигнува во објектот со комплет опрема и материјали.
 5. Црта линија на стан или куќа, го поврзува кабелот со опремата.
 6. Мрежата се конфигурира и тестира.
 7. Ако е инсталиран рутер, тогаш тој мора да биде подготвен за употреба.
 8. Склучен е договор со клиентот за кој се обезбедени услугите.

Во зависност од сложеноста и поврзаните фактори, целиот процес на поврзување трае околу 30-60 минути. По поставувањето на линиите и поставките, можете целосно да го користите Интернетот. Може пристап до лична сметка да управува со тарифи, да го следи статусот на сметката со неа. Во LC постои можност за брзо надополнување со користење на различни методи.

Дали ви се допадна видеото? Претплатете се на нашиот канал!

Кога работите на модернизација на електричните жици, има смисла да размислите како да го поврзете Интернетот во станот.

Wичање на Интернет - работата е прилично едноставна, но бара сет на алатки за одземање на кабелот и поврзување на конекторите. Минималниот пакет на алатки за поврзување на Интернет- кабелот содржи посебен секач за одземање на кабелот, клешти (оградачи) за стегање на конектори RJ-45 и инструмент за ударни (во жаргон на монтери - „tykalka“) за да ги поврзете јадрата на кабелот со излезот.

Пред да одите на Интернет во станот, треба да одлучите за локацијата на наменетата поставеност на компјутери и да го одредите местото каде што ќе се наоѓа рутерот (рутерот).

Општ принцип на организирање домашна Интернет мрежа

Кабелот од провајдерот се поврзува со посебен уред - рутер што го дистрибуира Интернетот на компјутери во домашна мрежа . Обично, бројот на компјутери во домашна мрежа не надминува 4, затоа многу рутери имаат 4 излези. Покрај тоа, рутерот често има пристапна точка преку Wi-Fi за поврзување на безжични уреди.

Најдобро е да го поставите рутерот на местото каде што е најзгодно да ги поврзете каблите од сите простории. Исто така, ќе треба да го потрошите кабелот од провајдерот. Не заборавајте за излезот за моќност на рутерот.

Откако ќе одлучите за точките за поврзување на компјутерите и другите уреди, можете да започнете да поставувате Интернет кабел. За жици на Интернет со помош на кабел од четири пара изопачен пар "(UTP 5e), на пример (се користи за единечно поставување) или (се користи за поставување на групи).

Wirичувањето на Интернет кабелот се извршува истовремено со поставувањето на кабелот за напојување. Краевите на кабелот се поврзани со специјални приклучоци RJ-45. Таквите сокети се произведуваат и од различни производители. Како да го поврзете кабелот со штекер RJ-45, можете да најдете во статијата "Поврзувачки приклучоци"

Краевите на кабелот што водат од приклучоците треба да бидат поврзани со рутерот користејќи приклучок RJ-45. За да го направите ова, треба да го тргнете кабелот од изолација за околу 30-40 мм, нежно да ги ткаете жиците и да ги поставите во следнава низа:

 • бело-портокалова
 • портокал
 • бело-зелена
 • сина
 • бела и сина
 • зелена
 • бело-кафеава
 • кафеава

Потоа исечете на растојание од 14 мм од изолацијата, и вметнете го во конекторот, како што е прикажано на сликата:

После тоа, вметнете во специјални држачи (крцкави) и компресирајте. Ако е можно, неопходно е да се ringвони врската со посебен уред - тестер за врска. Ако тестерот не е, можете да го поврзете компјутерот со штекерот со помош на крплив кабел - флексибилен кабел со приклучоци RJ-45 на краевите. Ако нема завршен кабел за лепенка, можете сами да го направите од парче кабел и две приклучоци RJ-45.

После тоа, можете да го поврзете кабелот со рутерот и да примените моќност на компјутерот и рутерот. Ако сијалицата на рутерот светне над конекторот што е поврзан со компјутерот, тоа значи дека сте направиле сè правилно и врската ќе се воспостави.

После тоа, можете да го повикате провајдерот и да побарате од него да држи Интернет во станот .

Постојат три начини да ги поврзете домашните уреди на Интернет - преку жици, преку WI-FI и Интернет преку штекер. Ајде да разговараме повеќе за секој од методите.

Метод број 1. WI-FI-рутер

Ова е веројатно најлесната и најзгодната опција. Прво, повеќето модерни гаџети го поддржуваат WI-FI стандардот, без разлика дали се телефони, таблети, е-книги, конзоли за игри и телевизори. Патем, може да има проблем со телевизорите. Како по правило, во нив се инсталираат слаби WI-FI приемници и затоа Интернетот на ТВ може да работи бавно. За да избегнете таков проблем, користете ги вторите и третите методи опишани подолу.

И така, WI-FI-рутерот (исто така наречен рутер или пристапна точка) е опрема што ви овозможува да го поделите Интернет-сигналот на неколку уреди. Модерна WI-FI-рутер претставено на сликата подолу.

Со помош на рутер, можете да поврзете уреди и преку WI-FI и преку жици (Метод 2).

Што друго можеби ќе треба при инсталирање на рутер?

Поставување кабел од врата до рутер

Поврзување на приклучоци за Интернет

Метод број 2. Wireична врска

Со жица е најдобро да се поврзете стационарни уреди дека не планирате да се движите низ станот. На пример десктоп компјутер , ТВ или конзола за игри.

За жична врска, можете да користите прекинувачи или рутери. И со помош на лепенки за да ги поврзете уредите.

Сликата подолу покажува пример за поврзување на ТВ со Интернет со помош на кабел.

Метод 3: Адаптери за напојување

PowerLine адаптери (PLA) се уреди што го пренесуваат Интернет преку електрична мрежа, со други зборови, „Интернет преку излез“.

Со помош на адаптери PowerLine можете да поврзете и жични уреди и безжични. Сликата подолу покажува пример на жичен адаптер за напојување. Адаптерот ќе биде погоден за проширување на мрежата на тешко достапни места за WI-FI.

Адаптерите можат да се поврзат и од рутерот и директно од Интернет-кабелот.

Како работи?

 1. Интернетот е поврзан со конекторот RG-45 на првиот адаптер. Адаптерот се приклучува во штекер за струја од 220V. Адаптерот може да се поврзе и од рутерот.
 2. Вториот адаптер е поврзан со друг штекер, уредот е поврзан од него со помош на кабел за лепенка или преку WI-FI.
 3. Интернетот се пренесува преку електрична мрежа од 220W само во рамките на станот, во една фаза. Интернетот не може да помине низ броила за електрична енергија. Интернетот нема да работи во следниот стан ако меѓу вас има електричен мерач или имате различни фази.

Упатство

Единствениот недостаток на овој метод - мора да платите за тоа. Повеќето давателите на услуги обезбедува бесплатна врска, но претплатата за претплата сè уште не е откажана. Но, со оглед на фактот дека во многу градови брзината на пристап до Интернет одамна надминува 10 Mbit / s, можете да најдете алтернативни начини за поврзување со мрежата.

Договорете се со соседите за заедничка врска со кој било провајдер. Набавете рутер и завршете еден договор за услуга за пристап на Интернет . Ајде да броиме: 450 рубли е просечна цена 1 месец на Интернет, за 2100 рубли можете да купите добар рутер.

Поврзете ги компјутерите на другите станови со рутерот. За ова ќе треба мрежни кабли одредена должина. Да ги истегнете низ влезот нема да има потешкотии. Останува само да се задржи рутерот вклучен за да се обезбеди пристап до Интернет повеќе компјутери истовремено.

Ако сакате Интернетот да биде достапен за сите жители на куќата, тогаш набавете и рутер (рутер) со поддршка за USB модем. Да се ​​прилагодите рутер Прво исклучете го компјутерот и поврзете го Интернет кабелот со LAN влезот на задниот дел на уредот.

Потоа поврзете го USB-модемот со саканиот конектор на панелот на рутерот. Вклучете го рутерот прво со поврзување на адаптерот со уредот, а потоа со електричен штекер. Вклучете го компјутерот и почекајте оперативен систем целосно натоварен. Потоа, според упатствата, конфигурирајте го рутерот преку наведената веб-услуга.

За да го направите ова, инсталирајте сателитска чинија со дијаметар од околу 90 сантиметри, поставувајќи го на кој било од theидовите на зградата. Потоа, насочете ја антената, прикачете го сателитскиот приемник и поставете го компјутерот. Ако ова ви предизвика тешкотии, тогаш може да биде поканет специјалист за оваа работа.

Откако ќе ја инсталирате потребната опрема и ги направите поставките, изберете ја саканата стапка и поврзете се на Интернет.

Поврзани видеа

Обрнете внимание

При преселбата во селото важен фактор е брз интернет . Ви овозможува да ги добивате потребните информации за настани во светот, за многумина, вклучително и нас, ви овозможува да работите и да заработувате од далечина, со тоа можете да направите набавки на нешто што ви треба со испорака на пошта (и ние често ја користиме оваа можност).

Добар совет

Накратко, присуството на Интернет во селото ја зголемува привлечноста на времето во земјата, што и да кажува. За повеќето луѓе, Интернет во селото е потребен само за да се задоволат личните потреби. Не размислувајте за скапи опции. далечинска врска , како што е посветена линија, радио-реле или сателитски Интернет.

Извори:

Решивме да откриеме како да изнајмиме стан во друг град преку Интернет? Можеби патувате многу и уморни сте да останете во хотел. Многу е попријатно да се живее во стан, особено ако успеавте да пронајдете соодветна опција.


Willе треба

 • Интернет пристап.
 • Точни информации за пристигнување во друг град.
Дали ви треба компјутер за сурфање на Интернет?
Дали ви треба компјутер за сурфање на Интернет?
Кои технологии постојат денес?
Како е врската?
Дали ви се допадна видеото?
Што друго можеби ќе треба при инсталирање на рутер?
Како работи?
IRC (Internet Relay Chat)