Десет корисни совети за работа во Photoshop

 1. 1. Запознајте ги Алатките
 2. Одлучете се за Основниот пакет на алатки
 3. 2. Вовед во панелот на слоеви
 4. 3. Заштедете време со Маски за слоеви
 5. 4. Контрола-С правилно?
 6. Што и каде
 7. Формат и квалитет
 8. 5. Да ја знаете разликата помеѓу препораките за Интернет и печатењето.
 9. 6. Сетови! Сетовите! Сетовите!
 10. 7. Лесно менувајте ги боите со слоеви за прилагодување.
 11. 8. Научете како да го организирате вашиот работен простор.
 12. 9. Управувајте со алатката Пен
 13. 10. Запамете ги топлото копче
 14. Треба повеќе совети?

Фотошоп за вас ново? Ние ќе ви помогнеме да дознаете што е она што!

Студирањето на Photoshop може да потрае многу време, и има многу работи што за жал, не знаев кога почнав да го правам тоа. Затоа, денес ви го претставувам вашето внимание десет корисни белешки, благодарение на што ќе биде многу полесно да работите со Photoshop! Ќе дознаете за најважните алатки и трикови кои дури и почетник можат да го совладаат.

1. Запознајте ги Алатките

Ова е алатникот на Photoshop.

Кликнете на двојната стрелка за да ги поставите алатките на панелот во еден или два реда.

Дали знаевте дека можете да го прилагодите за себе?

Иако многу корисни алатки секогаш ќе бидат во ваша близина, можете да пропуштите дополнителни алатки скриени зад триаголниците во долниот десен агол, користејќи само оние кои се наоѓаат "на површината".

Затоа, поставете ја лентата со алатки за себе - нека биде корисен потсетник дека вреди да се обидуваат нови алатки!

Кликни Edit> Toolbar (Edit> Toolbar ...) за рачно да ги изберете алатките. Групирајте ги според приоритетните нивоа - на пример, една група може да биде составена од алатки кои допрва треба да се совладаат, а друга група може да биде составена од оние што постојано ги користите.

Не преоптоварувајте го панелот со алатки што не ги користите; Наместо тоа, ставете ги омилените алатки во него!

Одлучете се за Основниот пакет на алатки

Сите алатки нема да бидат потребни за секоја работа, па затоа е важно да се создаде силна база, со неколку флексибилни алатки кои се добри за различни видови на работни места.

Овде гледате два различни проекти: цртање на таблетот и фото манипулација. Забележете дека алатките за двата проекти се идентични?

Забележете дека алатките за двата проекти се идентични

Додека првиот проект е целосно цртеж, вториот е многу зависен од моите илустративни вештини. Затоа, не грижете се ако не сте запознаени со овие алатки! Вашиот основен сет треба да ги одразува вашите интереси, било да е тоа дизајн, фотографија или илустрација.

И не заборавајте дека многу алатки на Photoshop можат да се користат за различни цели. На пример, алатка за Пен И не заборавајте дека многу алатки на Photoshop можат да се користат за различни цели (Пенкало) може да се користи и за одделување на моделот од позадина, и за креирање векторска илустрација.

Постојат и други алатки кои ќе ви бидат потребни, но сметајте ги секундарни. На пример, Пен алатки Постојат и други алатки кои ќе ви бидат потребни, но сметајте ги секундарни (Пердув) и движење (Moving), на прв поглед, тие не изгледаат особено креативни, но тие се потребни (а понекогаш и се потребни многу често) за подобрување на работниот тек.

Кои се вашите главни алатки?

Во почетокот секогаш ќе има омилени. Но, како што вашите вештини се подобруваат, предизвик себе си и пробајте нови алатки и креативни ефекти.

2. Вовед во панелот на слоеви

Истовремено притискање на копчето Control-Shift-N создава нов слој.

Панелот слој е многу ефикасен и корисен. Тоа ќе го смени вашето гледиште за развојот, отворајќи за вас безброј можности во Photoshop.

Но, како?

Па, генерално, панелот ви овозможува да контролирате неколку параметри. Непроѕирноста , пополнувањето и бојата се само неколку од нив. Со помош на овие параметри можете да ги промените вашите слоеви, создавајќи многу кул ефекти.

Текстуалните ефекти, на пример, често се создаваат со користење неверојатни Стилови на слој .

Текстуалните ефекти, на пример, често се создаваат со користење неверојатни Стилови на слој

На почетокот, најверојатно ќе го користите панелот за слоеви за нејзина примарна цел - да ја задржите вашата работа на одделни слоеви, но јас многу препорачувам да работите со него подетално. Истражувајте го панелот колку што можете, и ќе откриете нови начини за креирање на детални дела.

Имате проблеми со боја? Обидете се да работите со режими за мешавина на слоеви . Сакате да добиете посветлен резултат? Можеби вашата одлука е слој за прилагодување .

3. Заштедете време со Маски за слоеви

Беше време да се одржи важен разговор - разговор за слој-маски.

Почетни слоеви маски може да бидат збунувачки, но тие се од витално значење за ефективно уредување.

За да ја користите маската со слоеви:

Еве, јас нацртав круг во средината на маската за да покажам бела позадина под слој исполнет со сина боја

 1. Во панелот слоеви, изберете го слојот што го сакате.
 2. Потоа кликнете на копчето за маска на слој ( забелешка на преведувачот: копчето е нагласено на сликата на број 1 ).
 3. Користејќи ја алатката по ваш избор, нанесете бела или црна боја на маската за да скриете или прикажете делови од овој слој. Во овој случај, јас ги користев алатките Selection (Selection) и Paint Bucket (Пополнете).

Користете слоеви маски во сите дела! Внесете ги во вашата нормална работа, така што секое прилагодување секогаш може да биде безболно откачено.

Поголемиот дел од времето тешкотии со оваа функција се јавуваат поради недоразбирање кога да го користите. Новините честопати едноставно ја користат алатката Eraser . Поголемиот дел од времето тешкотии со оваа функција се јавуваат поради недоразбирање кога да го користите (Бришач), бидејќи ова е најбрзо решение.

Можете исто така да користите маски за да креирате изолирани објекти, а потоа да ги вметнете во вашата работа.

4. Контрола-С правилно?

Зачувај или зачувај како ...? Тоа е прашањето.

Квалитетот е важно, па пред да ја зачувате вашата работа и да ја затворите програмата, размислете за ова:

 • Зошто ми е потребна оваа датотека?
 • Каде можам да ја зачувам?
 • Во кој формат ми е потребно?
 • Како да го задржите во најдобар квалитет?

Како да го задржите во најдобар квалитет

Погоре, ќе видите споредба на различни нивоа на квалитет, 1-83%, 2-1%. Слика земена со Envato Elements.

Што и каде

Одговорот на првото прашање е дали вашата работа ќе се користи онлајн. Во графички материјали за онлајн постови, квалитетот не е толку важен, додека печатените материјали мора да бидат складирани во висока резолуција. Проверете ги упатствата за печатење за да разберете кои се важни подесувања како што се Режими на боја и како да управувате со нив.

Да ги зачувате вашите датотеки на место на вашиот компјутер, каде што имате брз пристап. Фотошоп може да даде грешка ако некои датотеки недостасуваат во датотеката (на пример, фонтови), па обидете се да задржите сè во ред.

Формат и квалитет

Сега, кога знаете за што е вашата работа, можете да ја зачувате во вистински формат. Многу дизајнери ја зачувуваат нивната работа во неколку формати - ова обезбедува дополнителна флексибилност.

За да зачувате документ за веб:

Кликнете Датотека> Извоз> Зачувај за веб (Датотека> Извоз> Зачувај за веб).

Проверете како изгледа вашата работа со различни поставки за компресија. Избегнете губење на квалитетот!

5. Да ја знаете разликата помеѓу препораките за Интернет и печатењето.

Колку добро ќе изгледа вашиот дизајн во печатена форма?

Заштеда на работа во различни формати е исто така потребна за да се разбере квалитетот на печатење. Ако, на пример, вашиот цртеж, дизајн или друга работа содржи светли неонски бои, тогаш можеби ќе бидете разочарани од физичкиот резултат.

Минималистички дизајн е огромен тренд, делумно поради тоа што обезбедува одлични можности за печатење. Таков дизајн е често полесен за печатење, и затоа се користи почесто.

Она што изгледа добро на екранот нема секогаш да изгледа добро на хартија. Постојат многу причини за ова, и суштината на еден од нив е како токму мастилото паѓа на хартија. Дури и за овој чекор, апсолутно е неопходно да се разбере разликата помеѓу профилите за бои RGB и CMYK .

Работајте според вашата ситуација. За да го отворите / промените режимот на боја (профил на боја) на вашата датотека, кликнете Edit> Color Settings ( Edit> Color Settings ...).

)

Тестирајте ја работата со печатење во печатарската индустрија! За најдобри резултати, дознајте детали за специфично печатење за печатачот.

6. Сетови! Сетовите! Сетовите!

Во реалниот свет, постојат работи како тесни рокови и застрашувачки задачи. Затоа, заштедете драгоцено време со помош на вградените поставувања на Photoshop!

Постојат групи на четки, форми, модели и многу повеќе. Можете брзо да додадете филтер на фотографија или да креирате брошура со апстрактни елементи.

За да ги видите сите, кликнете Edit> Presets> Preset Manager .

Нова листа на множества ќе бидат прикажани во секоја категорија, но може да се најдат уште повеќе со копање во опаѓачкото мени во горниот десен агол.

Еден од моите омилени сетови е четката поставува. Колекциите од четките од вашите омилени уметници се ладни, но ги користат оние што веќе ги имате!

Овие комплети вклучуваат различни текстури, прекрасни градиенти и многу повеќе.

Во екранот можете да видите пример за сет на четки Влажни медиуми (влажни четкички).

Користете ги поставувањата за да создадете неверојатни ефекти! Тие се веќе организирани за ваша погодност, па се што треба да направите е да ги преземете и да одите на работа.

7. Лесно менувајте ги боите со слоеви за прилагодување.

Креирајте неверојатни шеми за осветлување со само неколку кликања!

Прилагодувачките слоеви се само совршени за новинарите на Photoshop. Тие ви дозволуваат лесно менување на многу визуелни аспекти на вашата работа.

Треба да ја зачувате оригиналната фотографија? Нема проблем. Алатките што ви дозволуваат да ги вратите сите промени, како што се прилагодувачки слоеви, ќе ви помогнат да создадете зачудувачки ефекти без да го изгубите квалитетот.

За да го користите слојот за прилагодување во боја :

Кликнете Layer> New Adjustment Layer> Color Lookup ( Layer> New Adjustment Layer> Color Search). Изберете го собата за 3DLUT датотеката од опаѓачкото мени. Кликнете ОК и уживајте во резултатот.

Стоковая фотография Envato Elements.

Усогласените слоеви се еден од моите омилени алатки, и јас сум исклучително задоволен од фактот дека тие се исто така погодни за илустрациите на таблетот!

Уметниците кои специјализираат за цртање во Photoshop ги користат овие корекции за да пробаат различни палети на бои пред да донесат конечна одлука. Истражувајте различни шеми за осветлување и повеќе со неверојатни алатки, како што се Curves .

8. Научете како да го организирате вашиот работен простор.

Готвачите сакаат да ги одржуваат своите кујни чисти, бидејќи тоа придонесува за нивната точност и продуктивност. Па зошто да не се создаде чисто работно место во Фотошоп?

Организацијата помага да се создаде добра работна атмосфера. И дури и ако се чини дека негрижата е многу креативна, организирано работно место може да ја подобри вашата работа.

Прво, затворете ги сите дополнителни јазичиња!

После тоа, се уште има многу начини да се направи уште неуредна. На пример, можете да ги закачите и откачите вашите омилени панели и алатници.

Потоа кликнете Прозорец> Наредете (Прозорец> Наредете).

Потоа кликнете Прозорец> Наредете (Прозорец> Наредете)

Изберете една од наведените локации, така што сите ваши документи се прикажани уредно. Чувајте ги изворите на инспирација на дофат на рака за полесно да дојдете.

Стандардното решение е Консолидирај ги сите на јазичиња , но исто така можете да изберете, на пример, 2-вертикално (2 нагоре, хоризонтално) за да го поставите примерокот до вашата работа.

Треба да се врати вашето работно место во неговата оригинална форма? Кликнете Прозорец> Работен простор> Ресетирај ги Essentials (Прозорец> Работна средина> Ресетирај главната работна средина).

Кликнете Прозорец> Работен простор> Ресетирај ги Essentials (Прозорец> Работна средина> Ресетирај главната работна средина)

Работното место на секој уметник ќе биде различно. Некои луѓе сакаат да видат повеќе работни панели од другите. Јас, на пример, не припаѓам на такви, бидејќи сакам да го минимизирам нарушувањето. Но, она што лично ви се допаѓа, секогаш можете да го прилагодите работното опкружување колку што сакате.

9. Управувајте со алатката Пен

Пен алатка Пен алатка  (Пердув) (P) понекогаш може да биде страшно, но со текот на времето ќе можете целосно да го совладате (Пердув) (P) понекогаш може да биде страшно, но со текот на времето ќе можете целосно да го совладате.

За да започнете, научете ја самата алатка. Опцијата Path ( Пат) се користи за да ја изберете областа, а облик ви овозможува да креирате сопствени форми.

Опцијата Path ( Пат) се користи за да ја изберете областа, а облик ви овозможува да креирате сопствени форми

Потоа проверете ги операциите на патеката , усогласувањето и аранжманот . Дизајнерите кои се запознаени со Adobe Illustrator може полесно да се чувствуваат удобно со оваа алатка.

Дизајнерите кои се запознаени со Adobe Illustrator може полесно да се чувствуваат удобно со оваа алатка

Најдобар начин да научите нешто е да експериментирате! Направете куп на линии и curlicues, а потоа се репродуцирате со поставувања како Blending Options . Можностите се навистина бескрајни! Не заборавајте да ја користите алатката Pen кога креирате текстуални ефекти, илустрации и многу повеќе!

Не заборавајте да ја користите алатката Pen кога креирате текстуални ефекти, илустрации и многу повеќе

10. Запамете ги топлото копче

Hotkeys не се нови.

Сепак, дизајнерите понекогаш имаат проблеми со сеќавање на нив. Сакате да научите малку трик за да ви помогнете да се сетите на овие клучеви?

Обидете се со овој стар трик за да ви помогне да размислите за алатките. Кога размислувате за кратенка, замислете слика која објаснува што е, или како да ја користите.

Со притискање на буквата Б, која ја повикува алатката Четка Со притискање на буквата Б, која ја повикува алатката Четка  (Четка), автоматски го прикажувам ова: (Четка), автоматски го прикажувам ова:

Со притискање на буквата Б, која ја повикува алатката Четка  (Четка), автоматски го прикажувам ова:

Запомни ги овие клучеви по приоритет. Како и во првиот дел од лекцијата, важно е да дознаете кои топли клучеви ви се потребни најмногу. Исто така, ќе треба да запомните дополнителни копчиња поврзани со вашите омилени инструменти.

За да ја зголемите големината на четката, на пример, кликнете на десната или левата квадратна заграда: [ или ] .

Лесно ќе се сеќавате на вашите омилени кратенки, како што честопати ќе ги користите, но вреди да се истражуваат нови функции.

Треба повеќе совети?

Нема да го совладате Photoshop во еден ден, и ова е апсолутно нормално! Само помислете на тоа како креативна авантура која ќе се подобри со текот на времето.

Пред да ја затворите оваа лекција, запомнете:

 1. Одлучете за основното поле со алатки.
 2. Запознајте го панелот со слоеви
 3. Заштедете време со слоеви маски
 4. Зачувајте ги датотеките правилно
 5. Ја знаете разликата помеѓу препораките за печатење и интернет.
 6. Користете го комплетот ...
 7. ... и корективни слоеви.
 8. Организирајте го вашето работно место.
 9. Дознајте ја алатката Пен.
 10. Се сеќавате на копчињата.

Обидете се со овие совети и кажете ни во коментарите за најкорисни за вас!

Објавено од: Мелоди Нивес

4. Контрола-С правилно?
Фотошоп за вас ново?
Дали знаевте дека можете да го прилагодите за себе?
Забележете дека алатките за двата проекти се идентични?
Кои се вашите главни алатки?
Но, како?
Имате проблеми со боја?
Сакате да добиете посветлен резултат?
4. Контрола-С правилно?
Каде можам да ја зачувам?
IRC (Internet Relay Chat)