Грешка во воспоставувањето на поврзување со бази на податоци WordPress Fix

 1. Зошто оваа WordPress Error Occur?
 2. Неточна конфигурација на базата на податоци на WordPress
 3. WordPress база на податоци е оштетена
 4. Вредноста на "siteurl" е несоодветна
 5. WordPress датотеки оштетени
 6. Преоптоварување врска со базата на податоци

Последен пат е изменета на 9 мај, 2018 од Винчи.

Како да ја поправите грешката "Грешка во воспоставувањето врска со базата на податоци" во WordPress. Ова е една од најстрашните грешки во WordPress. Во овој WordPress туториал, ќе ги видиме причините за оваа грешка во WordPress и како да го поправите. Оваа грешка е фрустрирачки и за корисниците, како и за блогер на WordPress. Мапа на престој е скапо и тоа ќе даде лоша репутација. "Грешка при воспоставувањето на поврзување со базата на податоци" е фрлена на лицето на корисникот и ние треба да бидеме свесни за оваа грешка на WordPress за да ја третираме веднаш.

Еден збор на претпазливост. Пред да направите било каков експеримент за цели на учење, не заборавајте да го зачувате вашиот WordPress.

Зошто оваа WordPress Error Occur?

Причината за оваа грешка на WordPress да биде озлогласена е причината зад неа. Постојат многу причини кои можат да предизвикаат оваа грешка.

 • Неточна конфигурација на базата на податоци на WordPress.
 • WordPress база на податоци е оштетена.
 • WordPress датотеки оштетени.
 • Преоптоварување врска со базата на податоци.

Неточна конфигурација на базата на податоци на WordPress

Прва и најважна причина за грешка "Воспоставување врска со базата на податоци" е, забораваме да ги ажурираме параметрите за конфигурација на базата. Може да имаме локална инсталација на WordPress и кога ќе бидат поставени промените, wp-config.php со поставките за локална конекција може да се подигнат. Промена на лозинката во базата на податоци и заборавање да ја ажурирате во wp-config.php датотека. Сите овие се поврзани со човечки грешки. Значи првото место што треба да потврдите дали работите се во право е wp-config.php

/ ** Името на базата на податоци за WordPress * / define ('DB_NAME', 'database_name'); / ** MySQL база на податоци корисничко име * / define ('DB_USER', 'root'); / ** MySQL база на податоци лозинка * / дефинирај ('DB_PASSWORD', 'лозинка'); / ** MySQL hostname * / define ('DB_HOST', 'localhost');

Следниве е фрагмент на PHP код за да се потврди дали поставувањето на врската со вашата база е во ред. Направете нова PHP датотека и ставете ја внатре во инсталацијата на WordPress со следната содржина и повикајте ја.

<? php $ db = mysqli_connect ('localhost', 'root', 'password', 'database_name'); ако (! $ db) {die ('База на податоци за грешка при грешка:'. mysqli_error ($ db)); } echo 'База на податоци поврзани успешно!'; mysqli_close ($ db); ?>

Слушнав примери дека права на пристап на базата на податоци за базата на податоци се отповикани. Значи потврди дека корисникот е во можност да ја прочитате базата на податоци.

WordPress база на податоци е оштетена

WordPress база на податоци може да се корумпирани. Тоа се случи за мене. Кога ДБ ќе стане оштетено, очигледно апликацијата нема да може да ја поврзе базата на податоци и да направи пребарување. Кога ова се случува понекогаш можно е дека wp-admin ќе работи и само блогот / веб-страницата може да ја добие грешката "Грешка во воспоставувањето ...". WordPress обезбедува функционалност за "поправка на базата на податоци". Треба да се најавите за да ја користите оваа функционалност и треба да направите промена на поставките за да ја овозможите. Отворете ја датотеката wp-config.php и додадете ја следнава линија.

дефинирај ('WP_ALLOW_REPAIR', true);

Сега одете на URL-то http://www.site.com/wp-admin/maint/repair.php и поправете ја базата на податоци. Запомнете да направите резервација на WordPress пред да го направите ова. Откако ќе ја завршите поправката, прво отстранете ја промената на поставувањето бидејќи ќе дозволи некој да пристапи до оваа функција на WordPress.

Вредноста на "siteurl" е несоодветна

Не може да има ситуации кога треба да го поправите WordPress со увоз на стара резервна копија. Кога увезуваме стара копија, треба да потврдиме дека вредноста 'siteurl' е соодветно поставена. Ако не сте сигурни, извршете го следното барање против вашата база на податоци од WordPress.

Ажурирање wp_options SET опција_валија = 'your_siteurl' КАДЕ option_name = 'siteurl';

WordPress датотеки оштетени

Едно популарно решение за ова прашање е повторно поставување на датотеките на WordPress. Само избришете ги вашите WordPress датотеки, како што секогаш не заборавајте да направите резервна копија. Откако ќе го избришете, поставете нов пакет датотеки на WordPress. За многу луѓе ова решение работеше. Причината зад овој фикс е, WordPress датотеки може да се корумпирани. Откако ќе поставите нов WordPress, треба да ја зачувате папката wp-config.php и wp-content. Важно е папката за поставувања.

Преоптоварување врска со базата на податоци

Вашата WordPress база на податоци може да оди надолу првенствено од две причини. Имате надминато вашиот план пропусен опсег. Која е на некој начин среќни вести. Проверете дали имате инсталирано додаток за кеш како WP Super Cache. Ако кешот е поставен и сеуште имате проблеми со базата на податоци, најверојатно треба да стекнете повеќе пропусен опсег од вашиот хостинг провајдер.

Втората причина може да биде поради вашиот сосед. Во една заедничка хостинг средина, лош сосед повлекува цел кластер надолу. Во такво сценарио, можете да побарате од вашиот хостинг провајдер да ја премести вашата база на пристоен кластер.

Некои разделби совети,

 • Чувајте го вашиот WordPress тенок со користење на минимален број на приклучоци од трети лица.
 • Секогаш инсталирај само популарен приклучок. Инсталирајте добар додаток за кеш и држете ги оптимизирани.
 • Чувајте силна лозинка.
 • Редовно ажурирање на WordPress.
 • Земете чести редовни бекап.

↑ Вратете се на почетокот

Зошто оваа WordPress Error Occur?
Зошто оваа WordPress Error Occur?
Lt;?
Mysqli_close ($ db); ?
IRC (Internet Relay Chat)