Иконата за поврзување на интернет е во право. Како да го отстраните црвениот крст на интернет-иконата

  1. Можни проблеми во мрежното поврзување
  2. Интернетот функционира и иконата на црвениот крст
  3. Како да ја вратите иконата за звук и интернет на лентата со задачи
  4. Како да ја вратите иконата за звук и мрежа во лентата со задачи
  5. Враќање на јазичната лента што недостасува.


Иконата за локална површина служи како еден вид на индикатор кој го одразува присуството или отсуството на конекција. Вие, веројатно, забележавте дека кога немате интернет, оваа икона е прецртана со црвен крст.

Обично, иконата за локална површина се наоѓа на лентата со задачи, или се наоѓа во фиоката. Кога ќе лебдиш над неа, се прикажува статусот на врската, и кога ќе кликнете со десното или левото копче на глувчето, можете да направите поставувања за мрежна конекција (истите поставки се достапни на контролниот панел).

Сега да почнеме да го решаваме проблемот со недостатокот на икона за локална поврзување. Претходно на страницата со нас веќе можеше да најдеш статија за тоа. Значи, техниките за решавање на двете задачи се апсолутно идентични. Но, како што велат: повторувањето е мајка на учење.

И така, иконата на поврзувањето на локална мрежа со лентата со задачи е неопходна:

1. Отворете ја фиоката и кликнете " Прилагоди ".

Отворете ја фиоката и кликнете  Прилагоди


2. Ќе се отвори прозорец за уредување на иконите во областа за известување. Кликнете на " Овозможи или оневозможи системски икони ."3. Ова ќе го активира прозорецот " Системски икони ", во кој ќе видите листа на достапни системски икони за Windows 7, како и нивното однесување. Тие можат да бидат или исклучени или вклучени.
Поставете " Вклучено " против иконата " Мрежа ".


Потоа, само кликнете на копчето "OK" и можете да излезете од сите отворени прозорци. Иконата за локална поврзливост повторно се појавува

1. Можни проблеми во мрежна конекција
2. Интернет работи, и иконата за поврзување со црвен крст

Можни проблеми во мрежното поврзување

Како да започнете потрага по проблем е со кабел. Треба да бидете сигурни дека работи. Се разбира, нема да можете да ја потврдите целата линија, но барем индиректно можете да ја проверите. Обидете се да се поврзете со друга мрежна картичка на компјутерот ако има друг конектор или друг компјутер. Отвори мрежни конекции и види дали има врска, дали има пакети со услуги.

Или можеби имате рутер, приклучете се во било кој LAN конектор, кабел, проверете дали индикацијата за светло се појавила. Ако кабелот е во ред и мрежната врска е активна, треба да ги проверите мрежните поставки. За да го направите ова, одберете ја врската, одете до својствата и проверете ги поставките на tcpip протоколот, во повеќето случаи ip адресата и dns серверот треба да бидат во автоматски режим.


За секој случај, рестартирајте ги DHCP и DNS-услугите. Одете во Управување со компјутери со кликнување на Win + X, сервисно место. Најдете ги на листата, одберете ја услугата со десното копче на глушецот и изберете ја рестартираната ставка.

Или, можете едноставно да отпочнете Отстранување проблеми со десен клик на иконата за мрежно поврзување на работната површина, самиот систем ќе изврши отстранување на проблеми, ресетирање на адаптерот и рестартирање на услугите.


Ние ја проверуваме мрежната картичка преку самодијагностика преку командната линија. Напишете пинг 127.0.0.1, т.н. јамка, а потоа обидете се да пинг некои ресурси, на пример Yandex: ping ya.ru ако сте на локална мрежа, а потоа внесете ја адресата на компјутер во мрежата, на пример пинг 192.168.0.70 Ако податоците се изгубени и нема грешки оди напред.


Се чини дека врската е наводно активна, но постои постојан скокачки-исклучување, а не по ред мрежна картичка , замени. Ние ја ресетираме табелата за патување командна линија пат -f. Можеби има неточни записи, почесто поради вируси. Табелата ќе биде препишана за време на работата со мрежата.

Ако имате други видови врски, како што се PPPoE, L2TP, PPTP, тогаш треба да ги проверите поставките на овие врски, најавувањата, лозинките. Се случило дека самите провајдери дале неточни поставувања за поврзување со мрежата. Бришење и рекреирање врски.

Не сум ги запознал антивирусите долго време за да ја блокирам мрежата сам по себе, имало таков проблем во некоја верзија на антивирусот, сепак, секогаш е можно да се забрани употребата на мрежата насилно. Во овој случај, мрежната врска ќе биде активна, но антивирусот или заштитниот ѕид ќе ја блокираат мрежата. Мора да го оневозможите или овозможите мрежното користење.

Од сите овие проблеми, не можеме да ги исклучиме проблемите со провајдерот, дури и ако сите видливи знаци како што е мрежата функционираат. Мрежата е комплексна структура, содржи многу поставки и услуги. На пример, ако одеднаш услугата DNS престане да работи и не може да пристапи на страницата, тогаш, знаејќи ја својата ip-адреса, сеуште можете да ја посетите.

Интернетот функционира и иконата на црвениот крст

И да преминеме кон главниот проблем, прикажувајќи црвен крст на лентата со задачи на индикаторот за мрежно поврзување.

Овој проблем е забележан кај некои компјутери со повеќе мрежни врски. Безжична и LAN врска. Обично компјутерот е поврзан на интернет преку wi-fi и локална мрежа недостапен во овој момент и оваа недостапна мрежа е прикажана во панелот. Не е јасно дека ова е системски проблем или проблем во возачите. Елиминирани со отстранување на сите мрежни драјвери конекции во менаџерот на уредот.


Потоа тој ја ажурира конфигурацијата на опремата, системот ја утврди мрежната опрема, ако е можно да се инсталира.


За неподвижна врска (обично безжична), го преземав возачот на веб-страницата на производителот. Ако користите пакет за возачот, означете ја само опремата што недостасува. Ако возачот не е пронајден или не е инсталиран, одете директно на веб-страницата на производителот за да го побарате вашиот модел. Понекогаш производителите прават поставување. Тие пишуваат дека безжична мрежна картичка од околу пет производители може да се инсталира на лаптоп и дека треба да ги преземете сите и да ги инсталирате еден по еден додека не работи. Бидејќи не е секогаш можно да се одреди производителот со идентификација на опремата.

Неодамна, кога сурфав на Интернет, честопати се сретнав во коментари или на специјализирани веб-страници, како што се: јазичната лента исчезна, звукот и интернет-иконите, како да се вратите. Ајде да погледнеме што би можело да предизвика овие икони да исчезнат.

Прво на сите, тоа е човечкиот фактор. При поставувањето на системот, некаде таму, тие го отстранија знакот за проверка или случајно ја избришаа иконата. Втората опција може да биде појавата на вируси на компјутерот. Но, овие случаи не се толку чести. Во случај да сте сигурни дека вирусот е причина за сè, можете да го проверите користењето на вашиот компјутер бесплатна програма Dr.Web Cruit.

Но, ајде да се вратиме на тоа како да ја обновиме јазичната лента што недостасува и иконите.

Како да ја вратите иконата за звук и интернет на лентата со задачи

Првиот е да размислите како да ги вратите иконите на звукот и интернетот во Windows 7. За да го направите ова, внесете го " Control Panel " -> "".

Тука, спротивно на иконите "Мрежа" и "Том", треба да има параметар за следење " Прикажи икона за известување ".


Тука, спротивно на иконите Мрежа и Том, треба да има параметар за следење  Прикажи икона за известување

Но, ако не ги пронајдете потребните елементи во оваа област, продолжете на следната поставка со кликнување на " Овозможи или оневозможете системски икони ".


Но, ако не ги пронајдете потребните елементи во оваа област, продолжете на следната поставка со кликнување на  Овозможи или оневозможете системски икони

Се отвора прозорец во кој спротивните саканите икони (Volume, Network) го поставуваат параметарот " On ".


Се отвора прозорец во кој спротивните саканите икони (Volume, Network) го поставуваат параметарот  On

По зачувувањето на поставките, иконата за звук и интернет ќе се врати во лентата со задачи.

Како да ја вратите иконата за звук и мрежа во лентата со задачи

Во XP, овие икони се враќаат одделно, во различни поставки. На пример, за да се прикаже мрежата, одете и во "Контролен панел" -> "Мрежни врски ", а потоа отворете ги својствата " Local Area Connections ".


И на дното од прозорецот, проверете го полето " Кога е поврзано, прикажете ја иконата во областа за известување ."

За звук, отворете ја ставката " Звуци и аудио уреди ", каде што исто така го означуваме " Прикажи ја иконата на лентата со задачи ".

Враќање на јазичната лента што недостасува.

За Windows XP, одете на следнава патека: " Control Panel " -> "" -> " Language " -> " Details ".

" Јазична лента " -> провери ја " лентата за прикажување на работната површина ".

Во Windows 7, патеката е слична на "Control Panel" -> "Regional and Language Options" -> "Change Keyboard ...".

Tab " Јазичен панел " -> " Пин во лентата со задачи ". После тоа, јазичниот панел што се водат за исчезнати треба да се врати на своето место.

Откако ќе поминете низ сите овие чекори, можете да проверите дали иконите се појавуваат или не. Ако сте означиле се што е правилно, иконите мора да се појават. Но, ако препораките опишани погоре не ви помогнаа и јазичниот панел што исчезна не се појави, а потоа оставете ги вашите коментари, обидете се да најдете решение за проблемот заедно.

Како можам да доведам икона на интернет на мојот десктоп?

Одговор од волшебникот:

Секој корисник на компјутерот сигурно знае дека најпопуларните кратенки за тато и апликациите обично се наоѓаат на работната површина на екранот на мониторот. Со прилично чест пристап до мрежата, многу е поефикасно и рационално да ја поставите иконата на Интернет на работната површина. Значи, вие не морате да губите време за пребарување потребни информации во папката каде што првично ја ставивте оваа икона.

Бројот на икони на работната површина се одредува од задачите што ги поставивте за себе. Можеби ќе треба да поставите една или две икони. Кога Интернетот е автоматски поврзан со системот, на работната површина е доволно една кратенка на прелистувачот. Во случај корисникот да се пријави на Интернет, треба да додадете друга икона. Ова е кратенка која има за цел да се поврзе со мрежата.

За да се поврзете на мрежата директно од работната површина, треба да ја изберете командата "Start". Можете да го користите копчето "Windows" и одберете ја опцијата "Network Neighborhood" во менито. Ќе се отвори папка. Обрнете внимание на левиот дел од прозорецот каде се наоѓа типичниот панел за задачи. Изберете "Конекции за прикажување на мрежа". Панелот не може да биде прикажан на екранот. Во овој случај, одете во менито "Tools", одете во "Опции на папки" и обележете ја линијата "Прикажување листа на вообичаени задачи во папка" со маркер. Се наоѓа во групата "Задачи" на табулаторот "Општо". Сите Останува да се применат поставките.

Веднаш штом ќе се појават сите мрежни врски на екранот, пронајдете ја иконата што ви треба и кликнете со неа со десното копче на глувчето. Во контекстното мени што се отвара, во подменито "Desktop (создади кратенка)", изберете ја командата "Испрати". Постои уште една опција: користејќи го курсорот, одберете ја саканата икона за поврзување и држете ја со левото копче на глувчето, повлечете ја на работната површина.

За да поставите кратенка до вашиот десктоп прелистувач (програма која ви помага да работите на Интернет), направете го истото. Одете во директориумот во кој е инсталиран прелистувачот. Патеката за премин најчесто изгледа вака: "Мојот компјутер", потоа на дискот со "Програма датотеки" систем и папката со "име" на прелистувачот. Изберете ја датотеката за работа - "IEXPLORE.exe, firefox.exe". Повторете со него сите исти чекори што беа опишани погоре.

Ако сакате, можете да ги организирате иконите на прелистувачот и мрежниот внес на панелот брзо лансирање десно од копчето за стартување. Користете ја помошта на глувчето. "Закачете ја" саканата икона со курсорот и, држејќи го левото копче на глувчето надолу, повлечете го во областа на лентата со алатки за брзо стартување што се наоѓа на лентата со задачи. Доколку нема доволно простор на панелот, отстранете го маркерот со линијата "Прицврстете ја лентата со задачи" со кликнување на неа со десното копче на глувчето. Прилагодете ја големината на посакуваната и обезбедете ја работната лента што резултира.

Како можам да доведам икона на интернет на мојот десктоп?
IRC (Internet Relay Chat)