Како да го форматирате телефонот без да влезете во поставките. Како да го форматирате телефонот преку компјутер. Форматирање видео на Android

 1. Како да го форматирам Android
 2. Методи за форматирање на телефон
 3. Како да форматирате Android телефон со користење на оперативниот систем за чистење
 4. Брз код за форматирање на Андроид
 5. Како да форматирате мемориска картичка на вашиот телефон
 6. Мерки на претпазливост пред да го форматирате Android
 7. Како да форматирате Android телефон преку компјутер
 8. Видео: како целосно да го форматирате Android до фабрички поставки
 9. Подготовки за чистење на уредот
 10. Неколку начини да ги избришете податоците

Секој телефон за време на операцијата акумулира отстапувања во алгоритмите и грешките. Со текот на времето, има толку многу неуспеси што станува многу тешко да се работи со уредот. Во овој случај, ефективни и едноставно решение ќе стане форматирање на мобилниот уред.

Како да го форматирам Android

Форматирањето на телефонот ја чисти својата меморија и го ресетира на фабричките поставки. По таквата операција, сопственикот го прима уредот со апсолутно никакви информации, како да е донесена од производителот. Единствената разлика од новиот паметен телефон е зачуваните лични податоци, фотографии и музика. Како можам да го форматирам мојот телефон на Android OS? Не е тешко да се спроведе општо чистење на паметниот телефон. Кога мобилниот телефон е бавен, замрзнува или започнува да се вклучува и исклучува спонтано, тогаш е време да го форматирате.

Методи за форматирање на телефон

Треба да се запомни дека мешањето во работењето на било која опрема е лична одлука на корисникот, за последиците од кои тој ќе биде одговорен за себе. Ако не сте сигурни дека точно знаете како да го форматирате телефонот преку компјутер или на кој било друг начин, тогаш подобро е да му ги доверите меморијата на чистење на професионалец. Сега ресетирајте ги поставките на мобилниот уред на Андроид платформата е лесно на следниве начини :

Како да форматирате Android телефон со користење на оперативниот систем за чистење

Пред да започнете со процесот на чистење, треба да креирате резервна копија на која ќе бидат зачувани сите потребни информации. Процедурата е едноставна: ископирајте ги податоците на USB флеш драјв или друг надворешен медиум. Тогаш уредот со информациите мора да се отстрани, бидејќи чистењето може да го допре. Значи, како да го форматирате телефонот Андроид база ако дојде до грешка:

 1. Направете резервна копија од оперативниот систем. Потоа одете на "Settings" - "Privacy" - "Reset". Потоа ќе биде побарано да го потврдите дејството. Треба да се разбере дека откако ќе кликнете на копчето сите папки, податоци, датотеки и апликации ќе бидат избришани.
 2. По притискање на прозорецот за ресетирање ќе се отвори. Тоа ќе биде предупредување за отстранување на сите информации.
 3. Ако податоците не се зачувани, во оваа фаза сеуште можете да ја откажете операцијата и да ги зачувате потребните датотеки. После тоа, можете да се вратите на извршување на форматирањето.

Понекогаш уредот се однесува толку несоодветно што воопшто не се вклучува. Во овој случај, истовремено притиснете ја контролата на јачината на звукот (положба нагоре) и копчето за исклучување. На екранот ќе се појави робот, отворајќи пристап до менито. Тука изберете ја функцијата "Избришете податоци / фабрички ресетирање". Во овој режим, сите операции треба да се извршат со помош на копчето за јачина на звук. Изведете го посакуваното дејство со копчето "Дома" или "заклучување / отклучување". По форматирањето, паметниот телефон ќе замрзне некое време. Почекајте еден момент: уредот ќе се рестартира и фабричките поставки ќе бидат вратени.

Брз код за форматирање на Андроид

Реновирањето на мобилниот уред се состои во воведување на уникатни кодови развиени за секој модел. Како можам да го форматирам телефонот со нивна помош? Да се ​​искористат таен код , треба да ја отворите линијата за бирање во Вашиот уред, потоа внесете комбинација од броеви. Штом ќе се внесе, паметниот телефон автоматски ќе се форматира во фабричките поставки. Ако ова не се случи, тоа значи дека вашиот телефон не го поддржува овој код. Комбинацијата на броеви за главните модели на паметни телефони:

 • Samsung галаксија (Samsung), Sony (Sony) - * 2767 * 3855 #;
 • Nokia (Nokia) - * # 7370 #;
 • Летај (Летај) - * 01763 * 737381 # Ресетирај;
 • Alcatel (Alcatel) - # 847 #;
 • Siemens (Siemens) - * # 9999 #.

Како да форматирате мемориска картичка на вашиот телефон

На сите телефони и таблети со Android, е инсталирана мемориска картичка: таа е дизајнирана да ја зголеми способноста за зачувување на повеќе информации за уредите. Флеш уредот додава до внатрешна меморија паметен телефон дополнителни GB (од 2 до 32). Понекогаш уредите почнуваат да се однесуваат неправилно со SD картичка, а потоа треба да се чистат. Како да го форматирате USB флеш драјвот на вашиот телефон со Android:

 1. Отворете го менито, изберете "Settings" - "Memory". Се отвора прозорец во кој ќе се прикаже уредот.
 2. Пронајдете го објектот "Memory Card" - "Clear". Некои уреди може да имаат копче "Избриши" или "Оневозможи".
 3. Потврди го избраното дејство. По оваа постапка е завршена.


По оваа постапка е завршена

Мерки на претпазливост пред да го форматирате Android

Откако ќе го направите форматирањето, сите податоци од уредот ќе бидат избришани. Како да ги зачувате потребните информации ако недостасува резервната функција на паметниот телефон? Во овој случај, ќе треба да инсталирате трето лице корист што ќе ги зачува потребните податоци. Преземете ја апликацијата Easy Backup или Root Uninstaller од Play Store. По неговото инсталирање, зачувајте ја резервната информација на мемориската картичка, а потоа отстранете ја од паметниот телефон. Понатаму можете безбедно да го направите форматирањето.

Како да форматирате Android телефон преку компјутер

Ако паметниот телефон не се вклучи, неговата внатрешна меморија може да се исчисти со помош на компјутер. Поврзете го уредот со компјутерот со користење на стандарден USB-кабел. Следно, следете ги упатствата за чистење на внатрешната меморија од вашиот паметен телефон, управувајте само со помош на глувчето. Крајниот резултат нема да биде поинаков. Како да го форматирате USB флеш драјвот на телефонот со користење на персонален компјутер:

 1. Вметнете ја SD картичката во читачот на картички. Кликнете на "Start" - "Мојот компјутер".
 2. Сите флеш дискови ќе се појават на екранот. Десен-клик на саканата SD икона, потоа одберете ја функцијата за форматирање.
 3. Прозорец се појавува со поставувања. Ставете го штиклирањето пред полето "Чистење на содржината". Притиснете го копчето "Start". Овој метод Универзално за SD картички од било кој формат.

Видео: како целосно да го форматирате Android до фабрички поставки

Сопствениците на мобилни уреди понекогаш се прашуваат како можете да го форматирате вашиот телефон со Android. Бришењето на сите датотеки е ефикасна алатка за решавање на многу проблеми. Со ова чистење, често е можно да се отстранат различните системски грешки и малициозен софтвер.

Подготовки за чистење на уредот

Форматирањето може да биде неопходно во следниве случаи:

 1. Корисникот сака да го донира или продаде својот Андроид на некој. Обично луѓето не сакаат нивните лични информации да одат на трети страни.
 2. Сопственикот на уредот не му се допаѓа фактот дека некои апликации се извршуваат по 10 минути или се појавуваат системски грешки кои не можат да се фиксираат. Во такви случаи, форматирањето е најдобро решение.
 3. Корисникот заборавил лозинка за да го отклучи екранот. Доколку другите методи не помагаат во решавањето на проблемот, ќе мора да извршите форматирање.

Постојат 2 главни начини за форматирање на меморијата. Ако уредот работи релативно добро и оперативниот систем функционира на него, тогаш ќе биде многу лесно да се изврши операцијата. Инаку, ќе треба да ги избришете податоците преку Андроид за обновување на владата, што ќе биде малку потешко. Мора да се има на ум дека пред да ги избришете податоците на телефонот, како што се Samsung Galaxy S7 или S8, прво мора да направите резервна копија на информациите.

Секој од достапните методи за чистење на уредот ги брише сите кориснички датотеки. Затоа, пред да започнете со процесот, треба да направите резервна копија од датотеките. За да зачувате информации персонален компјутер се препорачува да се користи Андроид програма Враќање во задна врата.

Потоа треба да ги извршите следните чекори:

 • По инсталирањето на програмата, стартувајте го и отворете го панелот за архивирање и враќање податоци. Потоа поврзете го уредот што сакате да го форматирате на компјутер користејќи USB кабел.
 • На корисникот ќе им бидат понудени 2 опции: Backup и Restore. Треба да одберете Backup и да ги означите на телефонот податоците што сакате да ги зачувате.
 • Кликнете на Backup копчето откако ќе бидат избрани датотеките. По некое време, ќе добиете известување дека резервните податоци се завршени. Програмата јасно ќе покаже дека датотеките се на вистинското место.

Неколку начини да ги избришете податоците

Лесно форматирање Андроид уреди - ресетирање на фабрички поставки. Дури и неискусен корисник ќе се справи со оваа задача. Како пример, ќе се користи смартфон од Samsung Galaxy S7 Edge, број на модел е SM-G9350, верзија на оперативниот систем е Android 6.0.1. За форматирање на gadget, следете ги овие чекори:

 1. отворете ги "Settings" на телефонот;
 2. кликнете " Назад и ресетирање ", потоа скролувајте надолу по екранот и изберете" Ресетирај на фабрички поставки ";
 3. изберете ја опцијата "Ресетирај поставки" за да го вратиш Андроид во првобитна состојба.

Друг начин за форматирање на паметен телефон е опцијата за обновување Друг начин за форматирање на паметен телефон е опцијата за обновување. Овој метод ќе биде потребен кога ќе виси на екранот за подигање и не може да го стартува оперативниот систем. Корисно е за оние кои ја заборавиле лозинката за да го отклучат екранот. Со други зборови, треба да го форматирате Android преку режим за обновување во случаи каде што е невозможно успешно да се логирате и да извршите ресетирање во нормален режим. Истото ќе се користи како пример. Samsung телефон Галакси S7 Edge. Мора да ги извршите следните чекори:

 • исклучете го паметниот телефон;
 • истовремено притиснете и држете ги копчињата за напојување, јачината на звукот и копчето Home;
 • ги ослободи сите копчиња кога ќе се појави логото и ќе се појави начинот за обновување;
 • скролувајте надолу за да изберете опција Избришете ги податоците / фабрички ресетирање користејќи го копчето за јачина на звукот надолу и користете го копчето за вклучување за да го потврдите изборот.

Откако ќе заврши процесот, сите кориснички информации на уредот ќе бидат избришани. Горенаведеното упатство е само пример за префрлување во режим за обновување. Всушност, сите видови телефонски модели ги користат различни начини овозможи оваа функција. Инструкциите за активирање на режимот за наплата обично може да се најдат во документацијата за мобилен уред .

По форматирањето на телефонот, можете да ги вратите информациите од користејќи Android Backup Restore, само треба да кликнете на копчето на глувчето. Доволно е да го поврзете уредот со компјутерот, да ги изберете потребните датотеки и да ги вратите изгубените податоци. Програмата Андроид Backup Restore ви овозможува да креирате резервни копии бесплатно. Оваа апликација се одликува со неговата едноставност и ефикасност.

Како можам да го форматирам мојот телефон на Android OS?
Како можам да го форматирам телефонот со нивна помош?
Како да ги зачувате потребните информации ако недостасува резервната функција на паметниот телефон?
IRC (Internet Relay Chat)