Како да го користите ssh? Како и инсталација и конфигурација (Linux, Windows, MacOS, Android, iOS)

 1. Инсталирање на SSH во Linux OS
 2. SSH врска (со лозинка)
 3. Креирање SSH-клуч и поврзување без лозинка!
 4. Како да креирате SSH клуч?
 5. Како да додадете SSH-клуч на серверот?
 6. SSH клиентот на Windows
 7. Поврзување преку SSH со лозинка во Windows
 8. Поврзување преку SSH клуч во Windows
 9. Креирај клуч
 10. Клучен трансфер
 11. Mac SSH клиент
 12. SSH клиент андроид и iOS
 13. Пренесување и преземање датотеки преку SSH (SCP)
 14. За прозорци
 15. SSH подесување
 16. Промена на SSH порта
 17. Пријавете се само преку SSH клуч:

Оваа статија ќе ви каже како да инсталирате SSH во Linux, Windows и Mac, како да конфигурирате и како да го користите! Секој детал! Ќе биде интересно!

SSH е популарен протокол за далечинско управување (администрација) на оперативни системи на Linux, Unix кернелот. За новодојдените на Линукс, воопшто не е јасно како да го инсталирате овој протокол, да го конфигурирате и да го користите, па решив да ја поправам оваа статија!

Еден од најпопуларните оперативни системи кои работат на Linux кернелот е Ubuntu, така што ќе објасниме за ssh на неа.

Прво, ние ќе ги објасниме сите дејства со пример за Линукс, а потоа и за Mac и Windows!

Инсталирање на SSH во Linux OS

Во 99,99% од случаите, Linux ssh клиентот е веќе инсталиран на Linux, со кој можете да се поврзете со оддалечена машина. Но, ако сакате да се поврзете со компјутерот во кој сте моментално или на било кој друг, треба да "преземете ssh сервер".

Многу е лесно да се направи ова, сè што ви треба е веќе во складиштата (a la program store), отворете терминал и внесете ја командата:

sudo apt инсталирај openssh-сервер

Тоа е, потребен е серверски дел што го прави компјутерот достапен на мрежата со користење на протоколот ssh. Има клиентски дел кој веќе е инсталиран на вашиот компјутер, а со него се поврзувате со оддалечен компјутер.

SSH врска (со лозинка)

Отворете терминал и внесете ја командата за да се поврзете со оддалечената машина:

ssh UserName @ IP адреса

Прво, ние пишуваме ssh, потоа корисничкото име кое се наоѓа на оддалечената машина, потоа знакот @ (куче) и IP адресата. Еве на пример:

ssh sasha @ 100.08.30.48

Како по правило, ssh-врска се појавува на портата 22, ако насилно ја промените, треба да го наведете. За да го направите ова, на крајот запишете -p број. Еве еден пример:

ssh sasha @ 100.08.30.48 -p 3040

Откако ќе се поврзете и ако ова беше првото поврзување со машината, ќе треба да ја додадете машината до доверливите - внесете да и притиснете Enter. Ова е направено еднаш. Откако ќе се поврзете и ако ова беше првото поврзување со машината, ќе треба да ја додадете машината до доверливите - внесете да и притиснете Enter

Следно, треба да напишете корисничка лозинка. Тоа ќе треба да се специфицира секој пат!

Креирање SSH-клуч и поврзување без лозинка!

За да не се сеќавате на лозинката и да не го внесувате секој пат, особено ако имате многу Линукс сервери, можете да креирате посебен SSH клуч. Овој клуч ќе ви овозможи да се поврзете од веќе "позната" машина со "познат" сервер, без да користите лозинка.

Како да креирате SSH клуч?

На компјутерот за кој сега го креирате клучот, а потоа ќе треба да се копира на нашиот сервер!

Креирај клуч за тековниот компјутер:

ssh-keygen -t rsa

Потоа прашањето ќе биде побарано од каде да го зачувате клучот, по правило ова е вашиот домашен директориум, скриена папка ./ssh . Во повеќето случаи, можете само да притиснете Enter за да прескокнете.

Следно ќе биде побарано да креирате кодовен збор, исто така притиснете Enter за да прескокнете!

Клучот е создаден, сега треба да го додадете на оддалечена машина или сервер.

Како да додадете SSH-клуч на серверот?

За да го направите ова, внесете ја командата:

ssh-copy-id Корисничко име @ IP адреса

Ја пишуваме командата ssh-copy-id, потоа корисничкото име кое постои на оддалечената машина, @ (куче) симболот и IP адресата. Еве на пример:

ssh-copy-id sasha @ 100.08.30.48

Потоа, ние ја наведуваме лозинката на корисникот кој е на оддалечена машина или сервер, по што клучот ќе биде копиран.

Сега имате можност да се поврзете на сервер или друга машина без користење на клуч, едноставно со внесување на корисничко име и лозинка!

SSH клиентот на Windows

Една од најпопуларните програми за работа со Линукс сервери над SSH во Windows е Кит. Можете да го преземете овој клиент на SSH Windows на оваа адреса - putty.org .

Поврзување преку SSH со лозинка во Windows

Поврзувањето со кит преку SSH е многу едноставно! Внесете ја IP адресата, ако сте ја смениле портата, потоа наведете друга порта и кликнете Отвори: Поврзувањето со кит преку SSH е многу едноставно и откако ќе го поврзете корисничкото име и лозинката!

Поврзување преку SSH клуч во Windows

Ако не сакате секој пат да внесувате лозинка и да го користите ssh клучот во Putty, тогаш, како и во Linux, прво мора да креирате клуч и потоа да го префрлите на серверот.

Креирај клуч

 1. Преземете друга програма Puttygen и да ја стартувате
 2. Кликнете на копчето "Generate" и внесете го глувчето на страни за да креирате клуч
 3. Откако ќе го креирате клучот, кликнете "Зачувај приватен клуч" и наведете ја локацијата за зачувување, зачувајте ја со наставката .ppk
 4. Копирајте го целото копче на таблата со исечоци од самиот прв ssh-rsa линија:

Ние уште не ја затвораме програмата и го стартуваме Кит за да се поврземе

Клучен трансфер

 1. Ние го зачуваме нашиот Линукс сервер во сесии на следниов начин:
 2. Поврзете се на сервер
 3. Одете во директориумот ./ssh: cd ~ / .ssh /
 4. Следно, користејќи нано уредник отворете го authorized_keys документот за да го уредите nano authorized_keys

  и додадете го претходно генерираниот клуч за оваа датотека и зачувајте ги податоците и додадете го претходно генерираниот клуч за оваа датотека и зачувајте ги податоците

 5. Затвори го кит ssh
 6. Отвори кит, кликнете "Вчитај"
 7. Понатаму во поставките SSH -> Auth, наведете ја патеката до клучниот file.ppk
 8. Кликнете Отвори, тогаш сесијата ќе започне на серверот без користење на клучот!

Mac SSH клиент

Бидејќи macOS е базиран на UNIX систем, можете да се поврзете преку ssh директно од терминалот!

Ако не сакате да користите лозинка, прво мора да го инсталирате Homebrew:

/ usr / bin / ruby ​​-e "$ (curl -fsSL https://raw.githubusercontent.com/Homebrew/install/master/install)"

и тогаш сè е како во Linux.

Исто така постои и погоден Mac ssh клиент - Termius .

SSH клиент андроид и iOS

Најсоодветниот SSH клиент за iOS и Android е апликацијата Termius!

За Андроид:

За iOS:

Пренесување и преземање датотеки преку SSH (SCP)

За да испратите датотека од локалната машина на серверот преку ssh на Linux и macOS:

scp file1.tar root @ ip_adress: / home / реж

Копирање на датотека од сервер на локален Linux или MacOS компјутер:

scp userName @ ip_adress: /home/file1.tar / var / www /

Од сервер до сервер:

scp корисник @ server_ip1: /home/file.txt корисник @ server_ip2: / home /

За прозорци

Да се ​​преместат датотеките преку SSH во Windows се користи pscp .

pscp.exe file.zip root @ ip_server: / var / www /

SSH подесување

Ако треба да додадете запис во SSH веднаш од root:

Промена на SSH порта

Бидејќи, по дифолт, ssh е конфигуриран на портата 22, не е безбедно да се користи серверот. Затоа вреди да се промени пристаништето!

Користејќи nano, уредите го sshd_config документот, внесете ја командата:

sudo nano / etc / ssh / sshd_config

и да ги промените вредностите на Порт до бараните:

# Кои пристаништа, IP адреси и протоколи ги слушаме за Порт 22

Пријавете се само преку SSH клуч:

Користејќи nano, уредите го sshd_config документот, внесете ја командата:

sudo nano / etc / ssh / sshd_config

Променете ги вредностите PasswordAuthentication од да да не:

RSAAuthentication yes PubkeyAuthentication yes PasswordAuthentication бр

Дали сè уште имате прашања? Напишете ги во коментарите, кажете ни што добивте, или обратно!

Тоа е сè! Прочитајте повеќе корисни статии и инструкции во делот. Членовите и Linux Hacks . Останете со страницата Андроид +1 , тогаш тоа ќе биде уште поинтересно!

Како да креирате SSH клуч?
Како да додадете SSH-клуч на серверот?
Како да креирате SSH клуч?
Како да додадете SSH-клуч на серверот?
IRC (Internet Relay Chat)