Како да го направите инсталациониот диск мултифункционален. Како да креирате бутабилен DVD диск

 1. Windows 7 диск сликата
 2. Инсталирајте ја програмата за снимање на сликата на дискот на Windows
 3. Што е потребно за работа
 4. Креирање слики за подигнување
 5. Слики за подигнување на дискови (IMA)
 6. Започни диск слики (ISO)
 7. Како да се регистрирате вчитувањето на сликите во bcdw.ini
 8. Го забрзува подигачот
 9. CDImage
 10. Класичен метод на снимање
 11. За оние кои се во резервоарот
 12. Поедноставете додека не запре
 13. Ослободете го до максимумот

Дискот за подигнување на Windows секогаш треба да биде во колекција на кој било корисник на компјутерот, бидејќи активната работа често може да предизвика непредвидени грешки и грешки во оперативниот систем, што лесно може да се реши ако имате инсталација диск Windows.

Windows 7 диск сликата

За да го направите багажникот DVD диск за Windows, ние треба да започнеме да ја преземеме т.н. слика за овој диск. Патем, подобро е да не користите оптички диск (CD / DVD), туку флеш-картичка. Прво, има повеќе капацитет, што значи дека можете да го напишете одеднаш неколку верзии на оперативниот систем. И второ, брзината на читање од флеш диск е многу побрза, и затоа системот ќе се инсталира побрзо.

Но, употребата на оптички медиуми е попогодна во многу случаи, особено кога станува збор за постари компјутери, во кои е тешко да се постави USB преземањето, па денес ќе разговараме за DVD.

Значи, сликата на дискот е специјална датотека во која е спакувана една или друга верзија на системот, подготвена да биде изгорена на CD или DVD диск, од каде што можете да ја стартувате инсталацијата или поправка на системот. Таквата датотека е многу лесно да се најде на интернет на истиот торент - и покрај тоа, како т.н. "авторски" склопови, во кои се исклучуваат непотребни програми и неопходни, според нивните автори, додадени програми. И официјалните изданија на Windows во најчиста форма. Јас не препорачувам користење лево-страна склопови, бидејќи, меѓу другото, корисен софтвер, тие лесно можат да добијат вирусни програми кои подоцна ќе ги крадат вашите податоци зачувани додека работат на компјутер или лаптоп.

За да не ја прекршите вашата лиценца, треба да откриете која верзија на оперативниот систем што сте ја инсталирале и да ја преземете истата истата. Неопходно е да се обрне внимание не само на верзијата, на пример, Windows 7 Home Basic или Windows 7 Ultimate, туку и на неговиот капацитет за полнење - 32x или 64x.

За да ја дознаете вашата верзија, кликнете на "Start" менито, глушецот над "Computer" и кликнете на него. десен клик и изберете "Properties"

Овде во првиот дел ќе ја видиме верзијата на вашиот Windows, а во втората - малку длабочина.


Овде во првиот дел ќе ја видиме верзијата на вашиот Windows, а во втората - малку длабочина

Сега кога знаеме кој оперативен систем ни е потребен, одете во пребарувачот и побарајте слика со сликата за Windows, која има иста верзија. Обично оваа датотека има екстензија .ISO, .IMG или .MDF во зависност од програмата во која биле направени.

Инсталирајте ја програмата за снимање на сликата на дискот на Windows

Следниот чекор е да ја инсталираме потребната програма за да пишуваме на дискот на нашата слика од Windows 7. Има голем број од нив, но јас ги препорачувам оние што ги користам себеси и кои се докажаа себе си и во исто време се бесплатни - Image Burn и UltraISO. Следете ги линковите и преземете било кој од нив, ќе го користам вториот.

Исто така, во оваа фаза треба да внесете празен диск во уредот - за Windows 7, потребен ви е DVD-R, за Windows XP, ќе биде доволно помал CD-R.

По инсталирањето и водење на програмата, изберете во менито "Датотека> Отвори" и изберете датотека на нашата слика со Windows 7 во Windows Explorer.


Во прозорецот на програмата сите датотеки од слика за подигнување кои сега се додадени на нашата задача. Сега изберете во менито "Tools> Burn CD Image"


Ќе се појави нов прозорец со информации за претстојната снимка - тука можете да го видите уредот на кој ќе се произведува, линк до сликата за подигнување на Windows и брзината на запишување. За да избегнете грешки, задолжително поставете ја брзината на минимум, ако постои таква можност, и означете ја опцијата "Провери", така што откако ќе ја запалите програмата проверете дали сите датотеки се правилно копирани на дискот.


Ако нешто не е јасно, не двоумете се да прашате во коментарите!

Во многу случаи, се користат дискови за подигање (или CD-а со подигање област):

 • за промена на параметрите (форматирање) на веќе користениот хард диск или при означување на ново купениот;
 • да го инсталира оперативниот систем;
 • во случај на неисправност во работењето на оперативниот систем (до неисполнување на оптоварувањето);
 • кога го обновува системот од сликата (на пример, Дух Нортон);
 • да се обиде да ја врати "заборавената" администраторска лозинка;
 • како и во многу други случаи.

Има огромен број на готови дискови за подигнување на BootDisks, а многу програми (на пример, истата партицијаМагика) имаат функција за креирање сопствена дискета за подигнување. Како резултат на тоа, имаме неколку различни дискета за подигнување (често пати двојно за да ја стартувате една програма) или готови (купени) CD-дискови за подигнување, а ние не секогаш се сеќаваме на кој од нив работи.

Бев заинтересиран за две главни прашања:

 • има неколку опции за подигнување од едно ЦД;
 • има слика за подигање поголема од една 1440 KB стандардна флопи диск.

Способноста да се решат двата овие прашања одеднаш е обезбедена од Bootable CD Wizard boot manager. Ова е еден вид на "дизајнер" подигање мени, во која е изборот на подигање опција.

Што е потребно за работа

Се разбира, самиот "дизајнер" BCDW, дистрибуиран бесплатно. Во моментов, на мрежата се спомнуваат две верзии на BCDW, 1.50z и 2.0a1 . На официјалната BCDW веб-страница, само 1.50z се нуди за преземање. Верзијата 2.0a1 е во состојба на издавање на алфа и не е официјално поставена, но таа е достапна на интернет. Бидејќи е функционално супериорен во однос на 1.50z (особено, поддржува преземање на некои ISO-слики и Windows XP SP2), многу луѓе користат 2.0a1. Преземете верзија 2.0a1 со директен линк од нашата веб страница: во архивата 7-zip (84 kb) или во Zip (303 kb). Оваа статија ги разгледува конфигурациските датотеки BCDW 2.0a1 , но повеќето од задачите може да се решат со верзија 1.50z.

Со овие поставувања на bcdw.ini датотеката можете да изберете од пет опции за подигнување од ЦД-то, подигнување од Flopper или продолжување на нормалното подигање заобиколувајќи го Менито, од тврдиот диск, и ако не ја допрете тастатурата, таа се случува автоматски по 10 секунди.

Сите текстуални податоци може да се променат произволно. Ако сакате да ги завршите различните прозорци на Мени (локација, големина, позадина и боја на букви) - прочитајте го описот на bcdw.ini датотеката во Целосно упатство (ако пречи да го преземете) или на веб-страницата. Еве ги опциите од учесниците на конференцијата OSZone:

Секциите на секоја од опциите се собираат во една текстуална датотека.

Креирање слики за подигнување

Најчесто користените подигнувачки слики се флопи дискови (IMA) или дискови (ISO).

Слики за подигнување на дискови (IMA)

Ако не постои подготвена слика, претпоставуваме дека имаме дискета за подигање и WinImage.

Вметнуваме флопи диск во компјутерот, изберете го погонот А: во WinImage , прочитајте ја дискетата и зачувајте ја на сликата (со проширувањето * .IMA). Описот со слики е повторно достапен или во Целосното упатство или на веб-страницата. Ако овие дискета се ДВА - сликата е направена од првата дискета, формата на сликата е променета на 2880 КБ, а сите датотеки (со замена на соодветните) од втората дискета се пренесуваат до прозорецот за сликата. Во процесот е пожелно "малку" да се исправи опис на преземањето. На пример, за дискети од пакетот PartitionMagic од датотеката AUTOEXEC.BAT, можете целосно да ги избришете линиите

Ехо.
ECHO Ве молиме внесете PartitionMagic Disk 2
Ехо.
Ехо.
ECHO *** Притиснете било кое копче за да продолжите ***
Ехо.
PAUSE> NUL

ние веќе не треба да чекаме за замена за втората дискета.

Да се ​​создаде слика од произволна големина, ми се чинеше најлесниот начин да се земе хард диск (која било стара една од големина што доаѓа на рака), ја означува својата прва партиција како активна и ја поставува големината на 700 MB (и многу повеќе?), ја пренесете правилно системски датотеки од дискот за подигање ( Sys A: C :) , копирајте ги останатите датотеки од дискетата за подигање, а потоа да го исфрлите СИТЕ погледи по подигнување: CD возачи и глувци, програми за DOS-тест, NTFS Viewer, Norton Командантот, заедно со сите архиватори (ZIP, RAR, ARJ, LHA, ICE и други екзотика), и иако DOS Navigator воопшто, вкупната големина престана да се грижи за нас. Сега, откако го поврзете овој хард диск како главен, рестартирајте го компјутерот од него и произведува целосна подесување апликации заедно со Општи поставки и NC мени (или друг менаџер на датотеки). Не би повредило да внесете линија во датотеката AUTOEXEC.BAT

инаку, многу DOS програми нема да се стартуваат од CD-то, тие можеби нема да работат, ако сите хард дискови , па дури и самиот диск C: етикетиран како NTFS.

Потоа се вчитуваме во нормален режим, прицврстувајќи ја оваа завртка на главната, ја преземе истата WinImage (сега сме заинтересирани за професионалниот режим ) и, упатувајќи ја на оваа многу 700-MB партиција, направете слика на целата партиција, зачувувајќи ја како * .IMA. Големината на добиената слика е 700 MB. Ако WinImage е поставено на " Исклучете ја неприфатливата големина на дел " - големината на датотеката ќе биде одредена само од големината на датотеките што го прават (во мојот случај - околу 8 MB), но можете да додадете повеќе датотеки на оваа слика до нејзината целосна големина, 700 MB. Не би повредило да ја изврши операцијата " Defragment the current image " - тогаш нејзиниот волумен ќе биде уште помал.

Започни диск слики (ISO)

За подигање од ISO ви треба BCDW 2.0a1, но не е апсолутно никаква ISO слика да се вчита. Сликите за подигање може да се најдат на веб (на пример, memtest) или да се креираат сами со помош на WinImage (Диск - Креирај CD-ROM ISO Image). На овој начин, на пример, можете да креирате ISO слики на Acronis True Image boot дискови и Диск директор Suite.

Во принцип, BCDW препознава слика не со продолжување, туку со содржина. Значи, можете да ги преименувате екстензите на сите ваши слики во * .APO .

Како да се регистрирате вчитувањето на сликите во bcdw.ini

Останува само да се стават сите нивни резултирачки слики во папка и да се направат соодветни промени во делот за датотека bcdw.ini , ставајќи имиња на нивните опции за подигнување и кратки описи на овие опции таму. Најверојатно веќе сте претпоставувале како ова е направено со гледање на горенаведениот код. За секој случај, го објаснуваме формат:

; патеката кон сликата; наслов; опис
; ^ - линија храна
\ img \ Quicker.IMA; Системска дискета DOS 7.10; ^ Брзо вчитување без важничене
\ img \ memtest.iso; Memtest; ^ Незаменливо за темелно тестирање RAM меморија (Рам)

Сите Подготвен за снимање.

Го забрзува подигачот

Ние ќе го разгледаме создавањето ISO слика CDImage алатка, исто така класичен метод за снимање на подигнување диск со користење на програми како што се Nero или Easy Media Creator. Се препорачува прво да се занесе неколку пати со CD-RW со презапишување, така што нема да се стартува од балконот кон хоризонтот разорнети CD-R дискови за еднократна употреба.

За почеток, ставете ги папките и во коренот на проектот за бут диск .

CDImage

Повеќе CDImage е дискутирано во написот Креирај бутирачки ISO / CD. Комплетот, кој може да се симне од нашата веб-страница, вклучува сè што ви е потребно за да креирате слика на мулти-диск диск базиран на BCDW (освен за BCDW, што треба да го преземете одделно). Во собата се наоѓа датотеката Create_ISO_BCDW.cmd , која ќе ја извршува која ќе ја добие посакуваната ISO слика. Ајде внимателно да ја разгледаме датотеката со отворање во текстуален уредувач:

@echo off
НАСЛОВ Креирање ISO слика на BCDW проектот
Ехо.

:: Наведете ја патеката до дистрибуцијата (датотеки креирани на дискот)
SET DISTRO = C: \ XPCD

:: Изберете каде да ја креирате добиената ISO слика
SET OUTPUT = C:

:: Назначете ја ознаката за волумен (нема празни места!)
:: Ќе се користи како име на ISO сликата.
SET LABEL = MULTIBOOT_BCDW
:: Стандардна етикета листа
:: Windows XP http://www.tacktech.com/display.cfm?ttid=342
:: Windows 2003 http://www.tacktech.com/display.cfm?ttid=355

:: Отстранување на атрибути на датотеката
ECHO Отстранување на можни атрибути на% DISTRO% и неговите подпапки ...
атрибут -R -H "% DISTRO%" / S / D
Ехо.

:: Создавање на ISO
ECHO Создавање на ISO ...

:: Се претпоставува дека папката со BCDW е во коренот на креираниот диск.
:: Променете ја патеката до подигнувачот (.bin) ако е потребно.

:: За BCDW 2.0a1
CDIMAGE.EXE -l "% LABEL%" -h -j1 -oci -m -b "% DISTRO% \ bcdw \ loader.bin" "% DISTRO%" "% OUTPUT% \% LABEL% .ISO"

:: За BCDW 1.50z
:: CDIMAGE.EXE -l "% LABEL%" -h -j1 -oci -m -b "% DISTRO% \ bcdw \ bcdw.bin" "% DISTRO%" "% OUTPUT% \% LABEL% .ISO"
Ехо.

ПАУЗА
EXIT

Треба да наведете каде се наоѓаат проектните датотеки (стандардно е C: \ XPCD) и каде што сакате да ја зачувате добиената слика (стандардно е root директориумот на уредот C). Можете исто така лесно да ја промените ознаката за јачина на звук на своја. Претпоставуваме дека папката која го содржи подигнувачот е во коренот на проектот. Ако ја поставите папката на друга локација, потоа сменете ја патеката до подигнувачот. Двоен клик на датотеката Create_ISO_BCDW.cmd започнува Создавање на ISO слика. Ова е веројатно најлесниот и најсигурен начин да се создаде диск за подигнување.

Класичен метод на снимање

Ние ја одредуваме датотеката loader.bin како слика за подигнување, таа лежи кај нас (за да не го бараме секој пат) во папката. (Забелешка: ова е 2.0a1 подигнувачот, за 1.50z, наведете bcdw.bin ). Не грижи се, тој е навистина двајца Килобајти. Датотеката initest.bat не е потребна овде.

Нешто може да се стави на преостанатиот простор се додека CD-R не е полна.

Тука постои една замка: не сите програми за снимање на ЦД имаат потребни подесувања (на пример, Малиот CD-Writer не е погоден за нашите цели). Во поставките за снимање, MANDATORY е задолжително да ги специфицирате параметрите " Режим на емисија " = " Без емулација " и " Број на сектори за вчитување " = 4 . Ако ова не е направено, со стандардно снимање на повеќе од 100 MB информации на ЦД-то, овој вид сектор за подигнување одбива да работи. Сепак, помалку од 100 MB - тоа функционира, дури и кога снимате преку Малиот CD-Writer .

За оние кои се во резервоарот

Поставките (со слики) за Nero, CDRWin, WinOnCD, Easy CD Creator, Instant CD + DVD, CDImage или mkisofs се во истиот Целосно упатство или на BCDW веб-страницата.

Ако не сте уморни, тогаш сè уште имаме нешто да ви кажам дека се два примери кои ја демонстрираат употребата на BCDW во реални услови.

Поедноставете додека не запре

Ако има само една слика за подигнување, тогаш multiboot не е потребен (на пример, треба да креирате слика за подигање на целата хард диск или само еден од неговите делови, ако тоа секако не е поголемо од обемот на CD-R), тогаш BCDW INI датотеките практично се дегенерираат.

Подготвената слика * .GHO на целиот хард диск (или само една од нејзините партиции) се пренесува директно во коренот на No_Ghost.IMA подигање на сликата (тука ви треба иста и 700 MB слика).

На CD-R запишуваме папка во која се наоѓаат две датотеки bcdw.ini и loader.bin (папките не се потребни овде), и папка во која лежи една и единствена датотека No_Ghost.IMA . Ние ја користиме истата loader.bin датотека како слика за подигнување.

Подигање од CD-ROM. Нема избор за избор на влез, Norton Ghost моментално се вчитува, и ќе се смеете, но * .GHO датотеката (не е прилично голема) е во право на A: \ drive. Можете, се разбира, дури и да се ослободите од папките, но ова веројатно е премногу ...

Ослободете го до максимумот

Во оваа статија, на пример, се зема диск со пет различни опции за подигнување. Ако не сте скромни и продолжете да додавате опции, а потоа да ги видите сите, треба да продолжите по менито подолго време. Во таква ситуација, неизбежното прашање произлегува од попогодниот систем за мени за навигација. Можете да го решите проблемот со создавање структура на дрво од менија .

Да речеме дека опциите за подигнување може да се поделат во неколку категории: Инсталација на оперативни системи , тест на стабилност на компонентите итн. Потоа можете да ги прикажете овие категории на првиот екран. Корисникот, откако избрал категорија, ќе оди директно до различни опции за преземање.

На пример, со избирање на Креирање и модифицирање на HDD партиции , стигнуваме до подменито кое содржи PartitionMagic и Acronis Disk Директор .

Имплементацијата е уште полесна од објаснување со зборови. Се што треба да направите е во bcdw.ini да ја наведете патеката до соодветната INI-датотека која ја дефинира содржината на менито. Форматот на оваа INI-датотека е иста како и на bcdw.ini . Во примерот што е опишан погоре, имаме нешто слично на следново (само одделите се дадени, бидејќи останатите ќе бидат исти, а описите на опциите за подигнување се земаат произволно и не можат целосно да одговараат на екранот).

bcdw.ini


\ bcdw \ OSInstal.ini; Инсталација на оперативни системи; ^ Вашиот опис.
\ bcdw \ Test.ini; Проверка на стабилноста на компонентите; ^ Вашиот опис.
\ bcdw \ PrtRstrk.ini; Креирање и модифицирање на HDD партиции; ^ Вашиот опис.

OSInstal.ini


\ i386 \ setupldr.bin; Windows XP Pro редовно; ^ Редовна инсталација на Windows XP Professional.
\ i386 \ setupld1.bin; Windows XP Pro без надзор; ^ Неподдржана инсталација на Windows XP Professional.

Test.ini


: Враќање; Врати се на претходното мени
\ img \ memtest.iso; Memtest; ^ Незаменливо за темелно тестирање на RAM (RAM)

PrtRstrk.ini


: Враќање; Врати се на претходното мени
\ img \ Part_Mag.IMA; PartitionMagic & BootMagic 8.0; Ви овозможува да ги промените, поделите, споите и да ги конвертирате секциите.
\ img \ adds_10.iso; Acronis Disk Director; ^ Истиот, но веќе на Линукс, алгоритмите се повеќе оптимизирани.

Гнездење на менито не е ограничено на две нивоа. На секое мени, можете да врзете подмени. Главната работа - не се вклучи и не ја комплицира навигацијата повеќе отколку што е потребно. Секако, за секое мени можете да направите свој распоред.

Дискусијата за волшебникот за CD-ROM е спроведена на конференцијата OSZone.

И многу повеќе?
Cfm?
Cfm?
IRC (Internet Relay Chat)