Како да го поврзете USB флеш драјвот со Android таблетот

 1. Опција 1: Со OTG
 2. Опција 2: Користете други адаптери
 3. Опција 3: флеш меморија со два порта
 4. Опција 4: Флеш дискови за iOS уреди
 5. Можни проблеми со поврзувањето

Присуството на димензионални USB-приклучоци е невозможно од неколку причини во минијатурни случаи на таблети и паметни телефони

Присуството на димензионални USB-приклучоци е невозможно од неколку причини во минијатурни случаи на таблети и паметни телефони. Сепак, ова не значи дека флеш-уредот не може да се поврзе со него.

На секоја таблета и паметен телефон има минијатурен USB конектор - микро-USB. Вие нема да можете да вметнете полно работно USB флеш диск во него, бидејќи димензиите не се совпаѓаат, но можете да вметнете OTG кабел, кој ќе биде еден вид адаптер.

Дознајте дали вашиот уред поддржува работа со овој тип на кабел. Обично, на Android верзијата 3.1 и погоре, секогаш постои поддршка, така што не можете да се грижите за тоа.

Ако не сте сигурни дека OTG е 100% поддржан, тогаш инсталирајте специјална апликација на вашиот таблет што ви овозможува да тестирате - USB OTG Check. Во интерфејсот на апликацијата, кликнете на копчето "Проверете уред за уред на USB OTG" .

Во интерфејсот на апликацијата, кликнете на копчето Проверете уред за уред на USB OTG

Тестот започнува, што завршува неколку секунди подоцна. Ако програмата издаде таква порака со зелена позадина (видете го екранот), тогаш сè е во ред и има поддршка.

Ако програмата издаде таква порака со зелена позадина (видете го екранот), тогаш сè е во ред и има поддршка

Ако за време на тестот се покажа дека нема поддршка, тогаш ќе има таква порака.

Ако за време на тестот се покажа дека нема поддршка, тогаш ќе има таква порака

Сега кога сигурно знаете дали вашиот уред поддржува OTG кабел, може да почнете да ги разгледувате можните методи на поврзување:

 • Користете го кабелот OTG;
 • Користете друг вид на истражувач;
 • Користење на специјални флеш дискови за телефони и таблети.

Исто така, со помош на OTG кабел или друг адаптер, можете да поврзете некој друг уред со таблетот, на пример, глушец или тастатура. Само во овој случај ќе биде важно надворешниот уред да биде поврзан преку USB-интерфејс.

Видете исто така: Како да поврзете тастатура со таблетот

Опција 1: Со OTG

Најлесен начин. Еден кабел OTG може да биде вклучен со некои паметни телефони и таблети вклучени. На едниот крај на кабелот е приклучок за микро-USB, кој е вметнат во таблетот, а на другиот USB-интерфејс, каде што е вметнат USB-уредот.

Откако ќе се поврзете сè, посебно индикаторско светло треба да се запали на флеш-уредот, ако е обезбедено во дизајнот. Исто така, на вашиот уред, исто така, ќе има порака во која се наведува дека медиумите од трети страни се поврзани со него.

Можете да ја видите содржината на флеш драјвот со кликнување на следната патека:

/ sdcard / usbStorage / sda1

Транзицијата може да се изврши во било кој менаџер на датотеки што е на уредот. Дури и стандардната верзија ќе стори.

Дури и стандардната верзија ќе стори

Опција 2: Користете други адаптери

Можете исто така да најдете покомпактна алтернатива на OTG каблите на пазарот, кои изгледаат како мал уред кој има USB влез на едниот крај и контакт за поврзување со микро USB портата на паметен телефон на другиот крај.

Поврзувањето на флеш уред се јавува по аналогија со претходната верзија.

Опција 3: флеш меморија со два порта

Можете исто така да најдете флеш драјвови кои имаат две пина - еден USB и другиот микро USB. Ваквите дискови се многу практични, бидејќи тие ви овозможуваат да се поврзете со компјутери и мобилни уреди.

Единствениот проблем е тоа што таквите флеш-дискови не се најчести и не се секогаш лесно да се најдат. Тие исто така можат да бидат поскапи од конвенционалните модели. Поврзувањето, исто така, нема посебни карактеристики.

Опција 4: Флеш дискови за iOS уреди

Сопствениците на iPhone и iPad може да се соочат со тешкотии, бидејќи тие немаат микро-USB конектори, а има и аналогна - осветлување. Во овој случај, вообичаените OTG адаптери и флеш-уреди стануваат бескорисни. За среќа, постојат флеш дискови, каде што е обезбеден конектор за осветлување како дополнителен, а не микро-USB.

Оваа опција е единствениот можен начин за поврзување на USB флеш драјв со паметен телефон или таблет уред на Apple.

Можни проблеми со поврзувањето

Постои можност уредот да не може да го детектира вашиот уред, во кој случај треба да извршите едно од постапките подолу:

 • Проверете дали вашиот флеш уред има датотечен систем FAT32. Факт е дека мобилните уреди можат да работат само со овој датотечен систем. Ако превозникот има поинаков систем, тогаш тој ќе мора да биде форматиран во FAT32;
 • Можно е таблетот да не може да го обезбеди USB флеш уредот со вистинска количина на енергија. Во овој случај, можете да наплаќате првиот до 100%. Ако ова не помогне, тогаш ќе мора да поврзете други носители на податоци.

Исто така, некои таблети не можат да го иницијализираат флеш-уредот. Во овој случај, можете да се обидете да инсталирате посебен софтвер - StickMount. Можете да го најдете во Play Market. Сепак, треба да се забележи дека програмата бара правилен пристап за root за да работи. Инструкции за работа со апликацијата како што следува:

 1. По инсталирањето на апликацијата, обидете се повторно да го поврзете USB флеш-уредот. Пораката треба да се појави од апликацијата. Овде треба да поставите ознака пред "Употреби од стандардните за овој USB-уред" и кликнете "ОК" .
 2. Овде треба да поставите ознака пред Употреби од стандардните за овој USB-уред и кликнете ОК

 3. Ќе се отвори уште еден прозорец каде што треба да кликнете на "планината" . После тоа, флеш уредот треба нормално да заработи. Одете до неговата содржина на следниов начин: / sdcard / usbStorage / sda1
 4. Одете до неговата содржина на следниов начин: / sdcard / usbStorage / sda1

Треба да се запомни дека способноста за поврзување на уреди од трети страни првенствено зависи од самиот паметен телефон, бидејќи ако не поддржува работа со OTG, тогаш нема да можете да го присилувате да чита информации од обичен USB флеш диск.

IRC (Internet Relay Chat)