Како да го стартувате системот во безбеден режим. Како да го стартувате компјутерот со Windows во безбеден режим

  1. Како да го стартувате системот во безбеден режим. Како да го стартувате компјутерот со Windows во...
  2. Како да се стартуваат прозорците во безбеден режим:
  3. Стартувајте го Windows 7 во безбеден режим
  4. Стартувај го Windows 8 во безбеден режим
  5. Метод број 1
  6. Метод број 2

Како да го стартувате системот во безбеден режим. Како да го стартувате компјутерот со Windows во безбеден режим

Прво, треба да кажете неколку зборови за тоа што е. безбеден режим Windows и каква е нејзината цел - овој мод беше креиран од програмери за да се дијагностицираат и да се поправат можните проблеми. Треба да се користи ако Windows е дефектен или не започнува воопшто. Кога ќе се активира, сите ќе се појават на корисникот. стандардни поставки со минимален пакет програми, двигатели и компоненти за да се обезбеди стабилно функционирање на оперативниот систем.

Прозорецот "Конфигурација на системот" е поделен на неколку табови. На првиот таб, префрлете го "ball switch" во "Дијагностички старт". Потоа одете на јазичето и внесете "Безбедно Испратена" овде. Во безбеден режим, можете да направите се што ви треба. Ако не се вратиш почетна состојба , вашиот компјутер се уште ќе работи во итен режим!

Безбеден режим се чисти само апсолутно потребни возачи и датотеки. Често е корисно да се решат проблемите со инфекцијата. малициозен софтвер , неодамнешни промени во хардвер или погрешни надградби. Ова предизвика компјутер да престане да работи нормално и да се овозможат дополнителни опции кога компјутерот ќе почне да работи, каде што едноставно ќе изберете да се подигне во безбеден режим. Безбеден режим сè уште постои, но тој беше ставен малку подлабоко во напредното мени кое започнува.

Како да се стартуваат прозорците во безбеден режим:

Влезете во системот во безбеден режим, ќе видите дизајн кој е различен од традиционалната Windows shell, бидејќи има ниска резолуција. Во безбеден режим, можете да го добиете или кога го стартувате системот или кога оперативниот систем работи. Ако компјутерот е исклучен, треба да го вклучите и, по притискање на копчето F8 неколку пати, почекајте додека се појавува прозорецот за подигнувачот, од кој можете да влезете во безбеден Windows режим. Меѓутоа, ако системот не реагира на преземените дејства, тогаш функционалните копчиња се оневозможени на вашата тастатура. За да ја активирате нивната работа, треба истовремено да го притиснете копчето Fn со F8 . Ако на компјутерот има неколку оперативни системи, тоа значи дека е неопходно да се избере претпочитаниот со поместување на копчињата со стрелки. Потоа потврдете го вашиот избор со копчето "Внеси" . Следно, во менито за напредни опции, мора да изберете "Safe Mode" со притискање на копчето за внесување. Откако ќе заврши преземањето, кога ќе се појави десктопот на екранот, фразата "Safe Mode" може да се почитува во сите агли.

Ако компјутерот е вклучен, можете да го стартувате безбедниот режим на Windows на следниов начин: кликнете на "Start" и внесете "msconfig" (без наводници) во полето за пребарување. Доколку е потребно, внесете ја администраторската лозинка. После тоа треба да се појави прозорецот "Конфигурација на системот" , каде што ќе треба да кликнете на табулаторот "BOOT" . Во овој дел, ќе треба да го проверите полето до полето "Безбедно подигање", откако ќе ја изберете минималната вредност. Пред да излезете, не заборавајте да ги зачувате промените со наведување на командата "Примени" , а потоа "ОК" . Како резултат на тоа, прозорец ќе се појави пред вас со системско барање, во кое треба да кликнете на копчето "Рестартирај" . Откако ќе се завршат сите процеси, компјутерот ќе се рестартира, и сигурен режим ќе се внесе.

Безбеден режим - го води оперативниот систем на Windows со ограничен пакет на услуги и двигатели. Во безбеден режим, тоа е минимум што е потребен за одржување на оперативниот систем: услуги за уред за возачот и I / O, датотеки од самиот ОС и сè. Секое трета страна програма нема да може да пристапи до опремата без ваше знаење. Поради оваа функција овој режим активно се користи за дијагностицирање на "компјутерот", како и за смена на проблеми поврзани со програмскиот код. Па, како го стартувате вашиот компјутер во безбеден режим?

Стартувајте го Windows 7 во безбеден режим

Значи, ако треба да го вчитате Windows 7 во режим со ограничен софтвер за стартување, треба само да го покажете логото на производителот матична плоча притиснете и држете го копчето "F8" за да го отворите менито дополнителни опции преземете, во кој треба да изберете еден од трите "поедноставен" режими.


Сè е едноставно! Сепак со оперативен систем "Windows 8" работи се различни.

Стартувај го Windows 8 во безбеден режим

Како што покажа практиката, користењето на компјутерот со најновиот оперативен систем во безбеден режим не секогаш функционира. Но, сеуште можете да го извршите! Во оваа статија ќе зборувам за две опции.

Метод број 1

Првиот метод - започнување на минималниот режим преку менито за исклучување - е сличен на оној што е дискутиран погоре. Целиот проблем лежи на екранот на екранот на специјално "исклучување мени". За да го направите ова, поместете го покажувачот на глувчето во горниот или долниот агол на десната страна, кликнете на иконата "gear" за да го отворите прозорецот за параметри. Следниот чекор е целиот трик. Кликнете на класичната завршна икона, а потоа држете го копчето Shift и лево кликнете на зборот Рестартирај.

По обработката на барањето, компјутерот ќе го прикаже следниот прозорец:


Патем, исто така, може да се отвори со помош на командата "исклучување / r / o / t 0" која тешко се потсетува. Значи, откако ќе се појави прозорецот за исклучување пред вас, останува само да го следите патот: Дијагностика - Напредни опции - Опции за преземање.

По завршувањето на горенаведените манипулации, ќе видите информативен прозорец со барање да го рестартирате компјутерот. По рестартирањето, можете да го изберете режимот. Копчињата "F4", "F5" и "F6" ви дозволуваат да го стартувате оперативниот систем со минимален пакет софтвер кој може да се вчита.

Метод број 2

Вториот начин е да ја смените конфигурацијата на оперативниот систем. Можете да ја промените конфигурацијата користејќи стандардна програма msconfig, кој може да се отвори на два начина.

  1. Најдете ја алатката користејќи го Прозорецот за пребарување.
  2. Извршете ја командата "msconfig".

Ќе го видите прозорецот "Конфигурации на системот". Со цел да се стартуваат прозорците со ограничен сет на преземање софтвер , треба да отидете на ливчето "Преземи", потоа ставете го означениот елемент пред "Safe Mode" и "Minimal" ставки.

Па, како го стартувате вашиот компјутер во безбеден режим?
IRC (Internet Relay Chat)