Како да го вклучите безжичниот адаптер на лаптоп. Како да се овозможи и конфигурира WiFi на лаптоп. Како да се овозможи WiFi на лаптоп

 1. Првиот начин да го вклучите WiFi адаптерот во лаптоп на Windows 10 е Windows 7
 2. Вториот начин да го вклучите адаптерот за Wi-Fi во лаптопот преку командната линија
 3. Третиот начин да се вклучи Wi-Fi адаптер без тастатура на Windows 10 во лаптопот е Windows 7
 4. Како да се овозможи WiFi на лаптоп
 5. Пример со вклучен WiFi
 6. Како да поставите wifi на Windows 7 лаптоп

Денес, без оглед на производителот, секој лаптоп, на пример, asus lenovo, hp compaq и така натаму, е опремен со безжичен интерфејс.

Само за Интернет да се појави треба да биде правилно конфигуриран. Во исто време, нема разлика каква оперативен систем имате: прозорци 10, прозорци 7 или прозорци 8 - сè е направено на ист начин.

Вториот чекор: директно вклучете во вашиот WiFi лаптоп адаптер - се разбира ако е исклучен. Нема проблеми со ова, но бидејќи е најлесниот начин да ги вклучите клучевите, не е невообичаено дека потребното копче не работи.

Ако користите лаптоп со физички преклопник вграден во уредот, можете да го вклучите прекинувачот во исклучена положба. Ќе се отвори прозорец со прикажани достапни мрежни врски. Има искуство во работа со деловна документација и е автор на едукативни и материјали за обука. Орт има диплома за уметности на англиски јазик од колеџот Болдвин Валас.

Притиснете го копчето или лизнете го прекинувачот надесно, во зависност од вашиот лаптоп, за да го вклучите безжичниот адаптер. Кога адаптерот е активиран, индикаторското светло на копчето или прекинувачот треба да биде жолто. Кликнете "Start", а потоа "Мрежа". Изберете "Properties" во контекстното мени за да ја активирате мрежата и апликацијата. заеднички мрежи .

Затоа, ќе дадам тука три лесни начини Како и во лаптоп, вклучете го Wi-Fi адаптерот со копчиња, па дури и без тастатура.

Сите три методи работат на сите прозорци - прозорци 10, прозорци 7 или прозорци 8 и така натаму.

Првиот начин да го вклучите WiFi адаптерот во лаптоп на Windows 10 е Windows 7

На тастатурата на лаптопот има долниот дел на левата страна. Тоа во комбинација со копчето во горниот ред F1 ... F12 го вклучува адаптерот за Wi-Fi.

Што точно го прави за вас, јас нема да ви кажам, бидејќи тоа зависи од производителот на лаптопот.

На пример, во asus скоро секогаш комбинацијата fn + f2. Ако сакате, можете да отидете на оваа страница во менито "Windows" (на самиот врв) и да се најде таму како да го направите тоа.


Во овој дел има опис за секого, иако нема неколку записи (околу 1000, но на самиот врв има "пребарување").

Повеќе нема да ги задржам копчињата, но размислете како да ја ротирате таквата постапка без тастатура.

Вториот начин да го вклучите адаптерот за Wi-Fi во лаптопот преку командната линија

Ако бараниот клуч не работи во вашиот лаптоп, тогаш пробајте да го вклучите адаптерот

За да го направите ова, извршете ја, внесете ја командата подолу и притиснете enter, каде наместо "Твојата мрежа" напишете точно името на вашето WiFi мрежа .

Netsh wlan connect name = "Вашата мрежа"

Третиот начин да се вклучи Wi-Fi адаптер без тастатура на Windows 10 во лаптопот е Windows 7

Оваа опција имплицира вклучување директно во самиот адаптер. За да го направите ова, отворете го менаџерот на уредот, одберете го саканиот во делот "Мрежни адаптери" и вклучете го.


Ако поради некоја причина не функционира, пробајте уште една добра опција.

За да го направите ова, одете на "..." и најдете нешто како "Смена на проблеми".


Во зависност од оперативниот систем, може да има и најмала разлика. Тогаш сè што треба да направите ќе биде побарано од господарот.

Повеќе од еднаш господарот "господар" ме вклучи WiFi адаптер Ако тоа беше исклучено - мислам дека тоа ќе го вклучи за вас. Успеси.

Често, корисниците кои купиле лаптоп или netbook имаат тешкотии да се вклучат и Wi-Fi подесување . Самата процедура е прилично едноставна, но во некои случаи има различни примки и непредвидени потешкотии, понекогаш е неопходно да се постави рутер пред да се пристапи кон поврзување на Wi-Fi со лаптоп. Во оваа статија, ќе ги разгледаме и редовната врска и решенијата на таквите проблеми.

Како да се овозможи WiFi на лаптоп

Обично, за да се вклучи WiFi, доволно е да се извршат 2-3 едноставни операции. Кој зависи од моделот и производителот на лаптопот. Еве ги опциите за претворање на Wi-Fi мрежата на буката од најпопуларните производители:


 • На лаптопот ASUS, треба да притиснете комбинација на копчиња FN и F2.

 • На кампот Acer и Packard, држете го копчето FN и паралелно притиснете F3.

 • На лаптопите, HP wi-fi е вклучен со копче на допир со симболичка слика на антената, а на некои модели - со копчињата FN и F12. Исто така постојат и модели за кои се предвидува конвенционално копче со слика-антена за оваа намена.

 • За да овозможите Wi-Fi на Леново, држете го FN и притиснете F5. Постојат модели каде што има специјален прекинувач за безжични мрежи.

 • Во лаптопите на Samsung, за да вклучите Wi-Fi, треба да го држите притиснато копчето FN, притиснете или F9 или F12, во зависност од моделот.

За поврзете WiFi на лаптопи од различни модели и различни производители може да користи своја оригинална комбинација на копчиња. Детален опис за одреден модел што треба да го побарате во упатството за користење што е прикачено на лаптопот. Копчето FN е на речиси сите модели на модерни лаптопи. Се користи за поврзување на различни функции и поврзување на буката со други уреди. Ако лаптопот нема копче FN, тоа значи дека безжична мрежа Се користи специјално копче или прекинувач. Како по правило, тој е означен со една од овие бројки.


Ако не се најде на тастатурата, проверете ги краевите на лаптопот, можеби прекинувачот е настрана. И, исто така, внимателно увид на дното на вашиот лаптоп. Постојат модели во кои прекинувачот е сместен на долниот капак. Покрај тоа, производителите го прават ова копче едвај забележливи. Тоа практично се спојува со телото, и не можете да го видите на прв поглед. Може да има Wireles или Wlan потпис. Се вклучи wifi потребни копче или комбинација, но не функционира? Потребно е да го конфигурирате Wi-Fi на лаптопот.

Пример со вклучен WiFi


.


Внимание: вреди да се каже дека таквите прекинувачи може да се најдат на најнеочекувани места, дури и на задниот дел од тетратката. Значи, ако вашата WiFi не работи, внимателно го испита лаптопот за прекинувач.

Како да поставите wifi на Windows 7 лаптоп

Пред поставување, треба да проверите присуство и поврзување на возачите. Проверка на драјвери Проверка на возачот е да дознаете дали се воопшто на вашиот уред и дали е моментално во употреба. Значи, во Control Panel, изберете ја ставката Device Manager, која може да биде скриена во внатрешноста на ставката Хардвер и звук.
Отвори прозорец во кој ги наоѓаме мрежните адаптери. Треба да има две точки: Ethernet и Wi-Fi. Во името на еден од нив треба да биде зборот "Безжична" Ова е вашиот адаптер.
Ако нема влез за wi-fi адаптерот, или има икона со знак на знак на жолта позадина спроти тоа, тоа значи дека имате проблем со возачите. Ако рекорд недостасува, тогаш драјверите не се инсталирани и треба да ги инсталирате од дискот што доаѓа со лаптопот. Или се најде на веб-страницата на производителот. Без нив, Wi-Fi нема да работи. Ако постои запис, но има жолто извичник, спротивно од тоа, кликнете на оваа ставка со десното копче на глувчето. Во прозорецот што се појавува, изберете "Овозможи". Причината за тешкотиите при поврзувањето може да се должи на фактот дека адаптерот е поставен да штеди енергија. За да го исклучите, кликнете со десното копче на глушецот, а потоа Properties - Power Management, сега треба да го отстраните белегот од ставката "Дозволи го уредот да се исклучи за да заштеди енергија."
Сега возачот е во ред. Овозможи Wi - Fi адаптер . За да го направите ова, одете на мрежни врски преку контролен панел → Мрежа и Интернет. Тука го наоѓаме безжичниот мрежна конекција . Ова е WiFi адаптер . Десното копче на глувчето, отворете го дијалогот и изберете "Овозможи". Поврзување со пристапната точка. Останува да го поврзете лаптопот со пристапната точка. Осигурајте се дека точката за пристап е активна. Пронајдете ја иконата wi-fi во долниот десен агол на екранот на taskbar. Кога ќе кликнете, се отвора прозорецот за управување со мрежата, одберете ја саканата мрежа, кликнете "Поврзи".Ако мрежата е заштитена со лозинка, системот ќе побара од вас да ја внесете (ако ја заборавивте лозинката од вашата мрежа, можете да ја најдете на неколку начини). Само по внесувањето на потребната лозинка можете да го користите интернетот. Ако мрежата е отворена, врската ќе се појави автоматски. Тоа е сè. Вклучувањето и тинктурата на Wifi на лаптопот е завршена . Ако некогаш поставите wi-fi, тогаш нема потреба да го правите ова, бидејќи тие автоматски ќе бидат зачувани во меморијата на лаптопот. Ќе треба само да го овозможите со соодветно копче или кратенка. Запомнете дека безжичната врска има многу енергија од вашиот уред, така што батеријата ќе се користи доста интензивно. Пријатен и едноставни врски без авантура!


IRC (Internet Relay Chat)