Како да креирате бутабилен MacOS флеш-уред Mojave под Windows и Mac

 1. Како да креирате бутабилен USB флеш диск во macOS
 2. Чекор 1. Преземи macOS Mojave
 3. Чекор 2. Започнете со Создателот на дискот
 4. Чекор 3. Креирај диск за подигање
 5. Како да креирате бутабилен макро-флеш диск во Windows
 6. Чекор 1. Преземи macOS Mojave
 7. Чекор 2. Започнете со TransMac во административен режим.
 8. Чекор 3. Форматирајте го USB флеш-уредот
 9. Чекор 4. Изберете ја датотеката macOS dmg
 10. Како да се подигне од флеш-уредот и да се започне со инсталацијата

Бутабилен USB флеш диск со macOS Mojave е корисен кога треба да го инсталирате системот од нула или да ажурирате неколку машини одеднаш. Сега ќе ви кажам како да креирате таков флеш-уред во самиот macOS и во Windows.

Упатството е погодно за macOS Sierra, High Sierra и Mojave.

Како да креирате бутабилен USB флеш диск во macOS

Потребен ни е USB-диск од 8 GB и бесплатен креатор за дискови. Флеш-уред може да се создаде и со конзола за команди преку терминалот, но не гледам причина да страдам.

🧰 Преземи креатор на диск, 2.2 MB

Чекор 1. Преземи macOS Mojave

Ако во моментот имате инсталирано macOS High Sierra или претходна верзија на macOS, тогаш можете преземете го macOS Mojave од продавницата за апликации Мек по што ќе се појави нова икона во папката Апликации MacOS.

Ако во моментот имате инсталирано macOS High Sierra или претходна верзија на macOS, тогаш можете  преземете го macOS Mojave од продавницата за апликации Мек  по што ќе се појави нова икона во папката Апликации MacOS

Откако ќе заврши преземањето, инсталационата датотека macOS Mojave се појавува во папката Апликации.

Чекор 2. Започнете со Создателот на дискот

Стартувај креатор на диск. Ако сте го презелеле инсталерот за macOS Mojave, алатката автоматски ќе го пронајде овој инсталатор.

Ако сте го презелеле инсталерот за macOS Mojave, алатката автоматски ќе го пронајде овој инсталатор

За да креирате бутабилен USB флеш диск, изберете го дискот, датотеката за инсталација на macOS Mojave автоматски ќе се повлече

Чекор 3. Креирај диск за подигање

Кликнете Креирај инсталатор и почекајте додека Создателот на дискот создаде бутабилен USB флеш-уред. На брзо возење, процесот трае 3-4 минути.

👨‍💻 Прочитајте исто така: што има на мојот мак во 2019 година

Известување за завршување на креирање диск за подигнување со macOS Mojave

Како да креирате бутабилен макро-флеш диск во Windows

Кога креирате флеш диск во Windows, ќе ви треба алатката TransMac. Се плаќа, но по инсталацијата има двонеделен пробен период. Што е повеќе од доволно за нас.

🧰 Преземете TransMac, 2.1 MB

Чекор 1. Преземи macOS Mojave

За жал, не постои официјален начин да се каже macOS од под Windows. Willе мора да го преземете користејќи iMac или MacBook. Или пронајдете го инсталерот на torrent.

Или пронајдете го инсталерот на torrent

Забележете дека инсталерот мора да биде во формат .dmg

Чекор 2. Започнете со TransMac во административен режим.

Кликнете со десното копче на иконата TransMac и изберете ја соодветната ставка во менито.

Кликнете со десното копче на иконата TransMac и изберете ја соодветната ставка во менито

Десен клик на TransMac и стартувајте го во режим на администрација.

Чекор 3. Форматирајте го USB флеш-уредот

 1. Десен клик на името на флеш-уредот;
 2. Формат диск за Mac.

Пред да креирате бутабилен USB флеш-уред во Windows, самиот USB-флеш-уред мора да биде форматиран

Чекор 4. Изберете ја датотеката macOS dmg

 1. Десен клик на името на флеш-уредот;
 2. Враќање со диск слика;
 3. Наведете ја патеката до датотеката за инсталација на macOS;
 4. Чекајте за создавање бутабилен флеш-уред.

Извршете обновување од сликата на дискот Извршете обновување од сликата на дискот  Пронајдете ја датотеката за инсталација Mojave што сте ја преземале порано Пронајдете ја датотеката за инсталација Mojave што сте ја преземале порано. Почекајте додека не се заврши создавањето на бутабилен флеш-уред.

Како да се подигне од флеш-уредот и да се започне со инсталацијата

Вметнете бутабилен USB флеш-уред на Mac и вклучете го додека го држите копчето Опција. Така можете да ја започнете инсталацијата. Ако сакате да го инсталирате системот во Хакинтош, тогаш одберете USB флеш-уред како „багажник“ во BIOS-от.

И сигурно прочитајте ги моите 5 совети за инсталирање на macOS од нула . Во оваа статија кажав како да не заборавам ништо и да потрошам минимум време на повторно инсталирање на системот.

IRC (Internet Relay Chat)