Како да креирате емулатор на дискот. Како да започнете виртуелен диск

  1. Како да направите виртуелен диск преку Explorer
  2. Подобрување на интеграцијата на гостинот-домаќини
  3. Како да направите виртуелен диск преку DAEMON Tools Lite
  4. За виртуелните хард дискови
  5. Креирање на виртуелни хард дискови
  6. Да креирате виртуелен хард диск

Добро попладне пријатели, денес ќе разговараме како да направиме виртуелен диск . Сите корисници на компјутер знаат што е оптички диск и како да го користат. И што е виртуелен диск, не секој знае. Оптички е многу удобна работа. Пред околу 10 години, корисниците на компјутер ги чуваа информациите што ги добија на флопи дисковите. Капацитетот на ваквите медиуми е мал - околу 1,4 Mb. Во моментот, некои луѓе навистина немаат поим што е тоа, затоа што современите компјутери произведуваат без т.н. „Флопика“ - диск на диск.

Среќно и среќа со инсталацијата. Исто така, ќе имате можност да создадете динамички распределен или фиксен погон. Иако погоните со фиксна големина нудат мала предност во перформансите, тие имаат еден одлучувачки недостаток, а тоа е што тие веднаш го заземаат целиот простор. Динамички распределените дискови започнуваат како празни датотеки што растат за време на инсталацијата на оперативниот систем и другите датотеки и апликации во нив.

Потоа треба да ја поставите големината на виртуелниот диск, што, се разбира, треба да биде доволно за да го инсталирате системот и програмите што ги сакате. Создадете скриен диск со заштита на лозинка. Што велат другите? Можете да го користите ова за различни намени.

Сега корисниците чуваат информации на оптички дискови. За жал, во некои случаи ова е неповолно или не е целосно соодветно, во споредба со виртуелен диск. Оптички дискови гребете, скрши и генерално одземајте слободен простор во фиоките на бирото на вашиот компјутер. Покрај тоа, дисковите често се губат, а нивното пребарување трае многу слободно време. Ако дискот е изгубен или стана неупотреблив, ова води до губење на вашите информации, што е неприфатливо. Повеќето од нас додаваат нов поконкурентен хард диск за повеќе информации.

За оние кои не се навикнати на виртуелизација, виртуелна машина - Ова е околина што симулира компјутер со свој оперативен систем, но која можете да ја извршите во вашиот сегашен систем. Главниот оперативен систем на машината се нарекува домаќин. Оперативни системи што се користат во виртуелни машини во системот на домаќини се нарекуваат гостински системи.

Овој метод стана изводлив во не толку далечното минато, кога хардверот постигна добро ниво на ефикасност, дури и денес со технологија што ја прави виртуелизацијата скоро исто толку ефикасна како традиционалниот систем. Виртуелизацијата носи неколку придобивки. Главната работа е да се создаде таков озлогласен компјутерски компјутер. Програмерите, па дури и домашните корисници, како што сум јас, можат да имаат неколку сервери со различни технологии на нивниот личен лаптоп што можат да се иницијализираат само по барање.

Ова е добра опција, иако информациите можат да се изгубат од таму. Можете да чувате информации на Blu-ray дисковите. Ова исто така не е лоша опција, иако тие исто така можат да се изгубат или да се скршат како оптички дискови.

Но, да се потсетиме на момент, ќе ја започнете вашата омилена игра или, и таа целосно одбива да работи без оригиналниот диск во погонот. Ова се должи на фактот дека креаторите на оптички или Blu-ray дискови намерно ја интегрираат оваа функција во дисковите за да ја зголемат продажбата на нивниот производ.

Исто така, постојат страници кои обезбедуваат околини со неколку технологии подготвени за администраторите да ги користат на серверите. Вчитување на слики од релативно мали виртуелни дискови , имате систем подготвен за употреба и само со она што е потребно за да ја извршите избраната технологија. Во секој случај, можете да имате подготвен сервер во виртуелна машина за само неколку минути.

Двете се добри производи, зрели и постојано се развиваат. Но, со малку различни специфични карактеристики, плус предности и недостатоци. Тоа зависи од тоа како ги користиме. Веќе почетник домашен корисник ќе работи многу добро со која било бесплатна верзија.

Во овој случај, треба да го копирате дискот што е можно попрецизно на дискот и да вметнете таков диск во погонот. Иако, патем, не секој снимен диск ќе предизвика програма или игра да започне.

Како да направите виртуелен диск преку Explorer

Во почетокот, ќе се обидеме да направиме VZD, работејќи директно преку компјутерскиот систем. Ова е направено многу едноставно, ние кликнете со десното копче на етикетата „Компјутер“ и изберете ја ставката „Управување“.

Но, ако изберете конкурент, нема да можете да ја постигнете истата цел. Кога користите виртуелна машина, постојат неколку интересни карактеристики. Кога фотографирате, во овој момент сликате слика од системот. Тогаш можете да „цртате и везете“, да извршите тестови, да инсталирате програми или дури и вируси. Кога ќе се уморите од шегата, само вратете ја снимката и системот ќе се врати во зачуваната состојба како ништо да не се случило.

Ако во секое време ја оставите виртуелната машина во режим на цел екран или покажувачот на глувчето е заробен од него за да не можете да излезете, не очајувајте. Ова е стандардната вредност и можете да ја промените. Овој специјален клуч се нарекува клуч на домаќинот, односно обезбедува пристап до командите во системот за домаќини.

Openе отвориме нов прозорец. Во овој прозорец изберете „Управување со дискот“.

Друга интересна карактеристика, иако треба да се користи со претпазливост, е леснотија на владата. Со нејзина помош, програмите се отвораат во системот во рамките на виртуелната машина „измешани“ со работната површина на системот домаќин, оставајќи впечаток дека има само еден оперативен систем.

Сепак, до пред некое време овие карактеристики стандардно беа оневозможени. Дури ја спречи виртуелизацијата на 64-битни гостински оперативни системи. Прочитајте го упатството за матична плоча и вашиот процесор и проверете дали имаат вградена поддршка за виртуелизација.

На горниот дел од главното мени, кликнете на „Акција“ и изберете ја ставката „Креирај“ виртуелен тешко диск “.


Во нов прозорец, ја означуваме локацијата на VZD со кликнување на копчето "Прелистајте" за овие цели.


Отворете ја страницата за преземање и преземете ја верзијата што одговара на вашиот оперативен систем. Преземете ги и наставките за системот за гости. Во принцип, не треба да менувате никакви поставки, затоа само прескокнете до крајот на инсталацијата. Исто така, потврдете ја инсталацијата на сите двигатели што ќе се користат за интегрирање на вашите уреди, како што се глувче, тастатура и мрежа со виртуелна машина.

Откако ќе завршите, ставете и друга датотека за да инсталирате екстензии за гости. Прифатете го договорот за завршување на инсталацијата. Забележете дека другите полиња ќе бидат пополнети автоматски. Кликнете Next и изберете ја количината на меморија за новото опкружување.

Willе видиме дека веќе го избравме погонот. Го имам Д. Вашиот случај може да биде различен. Внесете име овој диск . На пример, ќе воведам Виртуелен HDD, кликнете на зачувај.


На овој екран можете да креирате нов виртуелен хард диск. Ако немате други планови, оставете можност да инсталирате нов погон . На следниот екран, можете да изберете формат на датотека на овој нов диск. На овој екран, можете да изберете една од двете опции.

Динамички распределени: во овој случај, датотеката за виртуелен диск расте само кога се напишани нови датотеки. Фиксна големина: во овој случај, виртуелен диск од 30 гигабајти ќе ја зафати целата оваа големина на вашиот вистински диск. Дискот ќе расте во големина, бидејќи достигнува граница од 30 гигабајти. . Бидејќи заштедата на простор никогаш не е премногу голема, да ја оставиме избраната прва опција.

На дното на контролниот прозорец VZD, ќе видиме друг диск што не е дистрибуиран (Диск 1). Кликнете со десното копче на неа и кликнете на „Иницијализирај диск“.


Кликнете со десното копче на неа и кликнете на „Иницијализирај диск“

Willе се отвори прозорец во кој ќе оставите сè како стандардно и кликнете OK.

Сега ајде да го избереме името на датотеката и големината на виртуелниот диск. Но, за овој туторијал, ајде да го оставиме како што е, затоа што образецот е доволен. Сега имаш виртуелен компјутер ! Со слика на инсталациониот диск на нашиот нов оперативен систем, можеме да ја стартуваме виртуелната машина и инсталацијата.

Тоа е затоа што тој провери дали виртуелниот диск е празен. Можете да изберете вашиот мајчин јазик или да оставите натаму англиски јазик . Покрај тоа, постојат опции за инсталација неодамнешни ажурирања и некои програми од трети страни. Изберете ги сите опции и кликнете Продолжи. Сега има опции за форматирање или поделба на дискот пред инсталацијата. Бидејќи имаме посветен виртуелен диск, едноставно изберете ја првата опција за да го форматирате и извршите чиста инсталација.

Бидејќи имаме посветен виртуелен диск, едноставно изберете ја првата опција за да го форматирате и извршите чиста инсталација


Willе го видиме „Волшебникот едноставен волумен“. Кликнете на

Всушност, инсталацијата сè уште не започна. Ова мора да биде голем дизајн мааната. Следниот екран содржи избор на вашата област. Внесете го името на вашата држава. На следниот екран, можете да го изберете типот на тастатурата. Проверете го за да бидете сигурни дека сè е во ред и кликнете на Продолжи повторно.

Конечно, внесете ги вашите податоци за корисникот, вклучувајќи лозинка и кликнете Продолжи за да започнете со вистинската инсталација. Чекајте да заврши процесот на инсталација. На крајот, се појавува дијалог прозорец, ве информира дека системот треба да се рестартира. Забелешка 1


Willе го отвориме прозорецот "Големина на волумен", каде исто така треба да кликнеме на "Следно". Не треба да ја менуваме буквата за возење, кликнете на "Следно". Одете во делот за форматирање, каде што ќе оставиме сè по дифолт. Кликнете на "Следно" Останува да ја завршиме нашата акција со кликнување на „Заврши“. Нашиот виртуелен диск е создаден!

Подобрување на интеграцијата на гостинот-домаќини

Подготвен, системот е инсталиран и подготвен за употреба. Тие ќе ја поедностават употребата на виртуелната машина на многу начини, но нема дел од инсталацијата во системот за гости. Отворете го командниот терминал со кликнување на првото копче одлево и пребарувајќи во полето за пребарување за „терминал“.

Забелешка Така ќе знае најнови верзии сите нејзини компоненти и програми. По внесувањето на командата, системот ќе ја побара лозинката на корисникот и потоа ќе ја изврши акцијата. Ефикасно ќе ги инсталира сите ажурирања на системот. Тимот ќе ве замоли да ја потврдите инсталацијата.

Како да направите виртуелен диск преку DAEMON Tools Lite

Направете виртуелен диск со виртуелен погон Можно е и користење на необичен софтвер. Најпознат од овие програми е Нерон. Тоа е удобна програма да се создаде виртуелен диск. Но, проблемот е во тоа што се плаќа модерната верзија на Нерон.

Затоа, ќе зборуваме за бесплатен аналог на оваа програма, која се нарекува Алатки DAEMON Лајт Според мое мислење, оваа програма не е полоша од платената Неро за да ви помогне да направите виртуелен диск. Оваа програма може да се плати, но сега на крајот зборуваме за бесплатна верзија со зборот Лајт.

Сега ги завршивме сите предуслови за инсталирање на додатоци на гости. Значи, ајде да преминеме на самата инсталација. Се појавува порака за потврда. Повторно ќе се побара лозинка. Внесете го и почекајте да заврши инсталацијата. Конечно, ќе го рестартираме системот за да го активираме ново инсталираниот модул.

На екранот што се отвора, кликнете на копчето лево за да го рестартирате. Виртуелизацијата е многу важен концепт во современиот свет. Програмерите софтвер Тие не треба да бидат специјалисти за виртуелизација, но треба да имаат добро разбирање за тоа како функционира ова и треба да знаат како да ги користат сите предности во своја полза.

Ја започнуваме програмата и започнуваме да создаваме слика, вметнете го дискот во дискот. Кликнете на "Креирај слика на дискот". Следно, означете го погонот на погонот од кој ќе ја зачуваме сликата и означете ја патеката каде ќе ја создадеме оваа слика.

После тоа, преминуваме кон мотивирање на креираната слика. За да го направите ова, треба да ја избереме избраната слика, сместена на дното на прозорецот на каталогот, да изберете виртуелен диск (програмата автоматски го создава), во која ќе го монтираме. Доколку е потребно, можете да креирате дополнителен погон, кликнете на копчето "Додај виртуелен погон ДТ “

Создавањето виртуелни машини не е тешко, само создадете основа за ова прашање и знајте како да ги користите постојните алатки кои стануваат се поинтуитивни и помоќни. Придобивките од создавање виртуелни машини се многубројни, почнувајќи од можноста да уживате во различни средини на еден компјутер.

За виртуелните хард дискови

Оваа документација беше поднесена и не успеа. Виртуелна хард дискови Обезбедете простор за складирање на виртуелната машина. Виртуелната машина бара најмалку еден виртуелен хард диск за инсталирање оперативен систем . Кога креирате виртуелна машина, можете да креирате виртуелен тврд диск. За да обезбедите повеќе простор за складирање на виртуелната машина, можете да додадете виртуелни хард дискови до виртуелната машина, под услов виртуелната машина да биде запрена или исклучена.

Се надевам дека сега сте во знаење, "Како да направите виртуелен диск? Тоа е всушност многу лесно. Сè што е најдобро за вас!

Друга анегдота:


Специјална програма Алкохол 120% може да изврши датотеки во формат .mds .bwt .b5t .b6t .ccd .cdi .pdi .iso .isz .nrg .cue. Многу игри и програми сега се дистрибуираат како виртуелни дискови. Значи, за да ги отворите и инсталирате на вашиот компјутер што ви треба специфична програма . На пример, имаме алкохол 120%. Со цел да се одпази виртуелниот диск и да се инсталира она што беше потребно на него.
1) Преземете ја самата датотека во виртуелен диск.
Еве еден пример за тоа како ќе изгледа.

Оваа слика покажува два вида датотеки. Формат.mdf .mds тие мора да бидат заедно и да бидат дистрибуирани заедно. И пример за формата .iso, може да биде еден.
2) Откако ќе има такви датотеки на вашиот компјутер, треба да ја преземете програмата за алкохол 120%. Лесно може да се симне и инсталира бесплатно. Но, нема да ви кажам за нејзината инсталација. Да претпоставиме дека сте го преземале и инсталирале. Одете во папката и стартувајте ја датотеката што е означена со жолта боја на фотографијата.
Оваа слика покажува два вида датотеки
3) Ако не сте создале виртуелен диск, тогаш креирајте го. Во програмата, кликнете на Виртуелна диск

Прозорецот се појавува. Ние правиме сè таму како што имам на сликата и кликнете ОК. Ако сакате повеќе виртуелни дискови, тогаш ставете повеќе таму каде што кружев во црвено.

После тоа, наводно ќе имате уред со отстранлив медиум (диск) на мојот компјутер
4) Ние ја стартуваме нашата виртуелна датотека и инсталираме.
Во програмата Алкохол 120% кликнете на File (датотека), потоа Отворете го (отворено) во прозорецот што се отвора, изберете ја вашата датотека и кликнете OK

Потоа, ќе ја видите оваа датотека во списокот. Кликнете на неа со десното копче на глувчето. Потоа, монтирајте го на уредот и одберете го креираниот диск. После тоа, треба да видите што е означено со црвена боја подолу. (Името на уредот може да не е исто како моето) По монтирањето, веднаш треба да започнете со инсталирање на она што беше на виртуелниот диск (ако има програма или игра и има инсталатор)

Или влегуваме во мојот компјутер и таму го наоѓаме дискот под истото име каде што сте ја поставиле сликата, отворете ја како диск и тоа е тоа.

Креирање на виртуелни хард дискови

Секоја виртуелна машина може да има до 3 виртуелни хард дискови. Може да извршите неколку задачи за виртуелно управување. хард дискови . Барањата за складирање се различни и варираат во зависност од видот на виртуелниот хард диск . Подолу се прикажани типовите на погони и барањата за складирање.

Да креирате виртуелен хард диск

Користење на постоечки виртуелен хард диск

Можете да користите постоечки виртуелен хард диск со тоа што ќе го поврзете со виртуелна машина. Чекорите се разликуваат во зависност од тоа кога го приклучувате виртуелниот хард диск, односно кога се создава кога се креира виртуелната машина или кога веќе постои виртуелната машина.

Што велат другите?
Се надевам дека сега сте во знаење, "Како да направите виртуелен диск?
IRC (Internet Relay Chat)