Како да креирате кратенка за исклучување? Како да креирате кратенка за рестартирање

 1. Како да креирате кратенка?
 2. 1. Креирајте кратенка за исклучување
 3. Наместо епилог

Една од наједноставните практични апликации за создавање кратенка е создавање на кратенки на системот. Овие обично се функционални кратенки за започнување на услуга или програма. Сега да земеме пример за тоа како да креирате кратенки за управување со системот: исклучување, рестартирање, заклучување, спиење и одјава, односно множество од најчестите задачи што ги користи корисникот при работењето на компјутерот.

Содржина на статијата:

Како да креирате кратенка?

Прво, општ вовед за тоа како да се создаде кратенка:

 1. Доаѓаме до работната површина и во слободен простор го притискаме десното копче на глувчето
 2. Од контекстното мени, одберете ја ставката "Креирај", а во него и под-точка "Етикета".
 3. Откако ќе имате прозорец за создавање, како на сликата подолу. Во линијата "Локација на објектот" внесуваме адресата на посакуваната апликација, програма или интернет-страница.
  Во нашиот случај, ајде да пробаме адреса на веб страната:
  https://wd-x.ru/
  Една од наједноставните практични апликации за создавање кратенка е создавање на кратенки на системот
 4. После тоа кликнете "следно". Следниот чекор е да го назначите името на етикетата, да го напишете во линијата и да продолжите со "Done".
 5. Откако ќе се создаде кратенка, која ќе биде меѓу иконите на работната површина. Таквата кратенка е лансирана на ист начин како и другите програми на вашиот компјутер - со двоен клик или притискање на копчето Enter.

Откако ќе го разберете принципот на создавање кратенки на вашиот десктоп, останува да се стави знаење во пракса. Подолу се дадени пет можни кратенки за контрола на оперативниот систем:

1. Креирајте кратенка за исклучување

 • Локација на објектот: C: \ Windows \ System32 \ shutdown.exe -s -t 00
 • Име на етикетата: Исклучи

2. Создавање кратенка за заклучување на системот

 • Локација на објект: C: \ Windows \ System32 \ rundll32.exe User32.dll, LockWorkStation
 • Име на етикетата: Заклучи

3. Креирање на кратенка за одјавување

 • Локација на објектот: C: \ Windows \ System32 \ shutdown.exe / l
 • Име на етикетата: Одјави

4. Креирање на кратенка за рестартирање

 • Локација на објектот: C: \ Windows \ System32 \ shutdown.exe -r -t 00
 • Име на етикетата: Рестартирај

5. Направете кратенка за спиење

 • Локација на објектот: C: \ Windows \ System32 \ rundll32.exe, powrprof.dll, SetSuspendState спиење
 • Етикета име: спиење

dll, SetSuspendState спиење  Етикета име: спиење

Во иднина, етикетата може да се примени брз повик , за што успеавме да зборуваме во последната статија. Мислам дека нема да имате проблеми со назначувањето на кратенка за создадената кратенка, откако ќе ја прочитате статијата.

Наместо епилог

Ако поради некои околности не сте успеале сами да креирате етикета, тогаш можете преземете архива Со готови етикети во износ од пет парчиња.

Исто така, во иднина, ако сакате да ги рафинирате креираните кратенки, можете да аплицирате за секоја поединечна слика што ќе биде прикажана со иконата. За да го направите ова, во својствата на кратенка постои копче "Промена икона", што можете да го видите на погорената слика.

Споделете со пријателите:

Како да креирате кратенка?
IRC (Internet Relay Chat)