Како да напишете римски броеви на компјутерот. Како да се бира римскиот број на тастатурата е најлесно? Како да напишете на тастатурата Римски броеви: англиската азбука

 1. Метод 1
 2. Како да напишете римски броеви на тастатурата: знаци
 3. Метод 2
 4. Mnemonic листа за корејски распоред на тастатура
 5. Метод 3
 6. Променете ја вградената тастатура на уредот
 7. Метод 4
 8. Додавање на апликација од трети лица тастатура
 9. Како да напишете на тастатурата Римски броеви: англиската азбука
 10. Отстранување на трети лица тастатура
 11. Променете го изгледот на физичката тастатура
 12. Како да напишете римски бројки на тастатурата брзо
 13. Како да напишете на тастатурата Римски броеви: англиската азбука
 14. Начини на пишување на римски броеви
 15. Како да напишете римски броеви на тастатурата: знаци
 16. Како да напишете на тастатурата римски броеви во Microsoft Office Word
 17. Интерпункција на крајот од ставот

Понекогаш, од корисниците се бара да ги стават римските броеви. Како по правило, тие се користат да се однесуваат на векови и милениуми, серискиот број на владетелот итн. Подолу се разгледуваат неколку начини кои ќе помогнат да се справите со оваа задача за различни ситуации.

Денес гледаме:

Метод 1

На пример, треба да ги ставите римските бројки во текстот за да ги обележат вековите во кои настаните се одвиваат. Најлесен начин да го направите ова е користење на распоред на англиски јазик.

Корејскиот влез поставување е одличен! Што сега? Скриптата на било кој јазик што не функционира на ист начин како латинската азбука на која сте навикнати е мала задача кога ќе научите да ја пишувате. Дури и во француско-шпански земји може да бидете изненадени ако распоредот на тастатурата е малку поинаков!

Како да напишете римски броеви на тастатурата: знаци

Иако мора да се навикнеш на конверзија на знаци кога пишувате на кинески или јапонски, сеуште е релативно едноставна, бидејќи распоредот на тастатурата е скоро ист, а ти пишувате романизација: пинин и rumaji соодветно. Ова значи дека ќе треба да дознаете каде се сите букви.

За да го направите ова, поместете ја тастатурата на англиски јазик и држете го копчето Shift , внесете ги потребните букви кои ќе дејствуваат како латински броеви: I, II, III, IV, V, VI , итн.

Метод 2

Во следниот метод, ќе користиме латински броеви за нумерирање. За да го направите ова, одберете ја листата која треба да биде нумерирана и кликнете со неа со десното копче на глувчето, со избирање на ставката "Нумерирање" . Од достапните опции за нумерирање, одберете ја опцијата во која има латински броеви.

Најчест распоред на корејски тастатури. Дозволете ми да ја зајакнам оваа поента: не плашете се од зборот на мнемониката. Концептот на мнемоника е едноставен: асоцијација: поврзете нешто со она што се обидувате да го паметите. Полесно е да се запамети поради тоа познаник или поради тоа што го прави мал дел од податоците "повеќе" и, според тоа, повеќе "важни" за вашиот мозок. Значи, ова е сè што треба да направите!

Mnemonic листа за корејски распоред на тастатура

Повторно, треба да го користите само како водич кога ви треба помош. Најдобро е да го направите мојот мозок и не треба да вложите дополнителен напор во истражувањето на мојот личен сет, ако не ви треба. Се надевам дека ова ви помага да научите како да напишете корејски јазик. Сега регрутирајте што научивте!


Метод 3

Овој метод е погоден за користење ако не знаете точно како да пишувате латински броеви. За ова ние, кој ќе го преведе арапскиот број во Римјанин. Користењето е прилично едноставно:

Променете ја вградената тастатура на уредот

Можете да ја промените вградената тастатура на Вашиот уред или да додадете дополнителни јазици. Исто така го менува речникот што се користи за автоматска корекција, бројот на букви на тастатурата и распоредот на клучот. Јазикот на тастатурата го дефинира и јазикот на речникот што се користи за него.

На некои јазици можете да го промените распоредот на клучот. За да добиете дефиниција на збор, одберете го и кликнете на Барај. Речникот е софтверска тастатура и е достапен на некои јазици. 2. Можете да напишете и да ги пополните целите реченици со само неколку славини.

1. Притиснете кратенка на тастатурата Ctrl + F9 ;

2. Ќе се појават скокачки загради во кои треба да внесете формула од следниот тип: = [арапски] \ * роман . На пример, {= 154 \ * ROMAN} ;

3. Откако ќе ја внесете формулата, притиснете F9 , а арапскиот број ќе се претвори во римски јазик.

Метод 4

Крајниот начин, кој вклучува вметнување на римски број од расположивите знаци. За да го направите ова, одете во Word во "Вметни" табот и да го проширите менито "Симбол" . Најдете го точниот римски број меѓу достапните знаци.

Додавање на апликација од трети лица тастатура

Кога пишувате, ќе се појават реченици за зборови и фрази кои веројатно ќе ги напишете; Овие предлози се базираат на претходни разговори и стил на пишување. Можете да инсталирате апликации од трети странични тастатури на ист начин како што ќе инсталирате други апликации на Вашиот уред. По инсталирањето нова тастатура, мора да го додадете пред да ја користите.

Кога ја користите апликацијата, можете да се префрлите на друга тастатура, на пример, тастатура од друг производител или друг јазик. Само притиснете и задржете за да се движите низ тастатурата. Можете исто така да го промените редоследот на вашите тастатури. Останатите тастатури не се секогаш достапни.


Останатите тастатури не се секогаш достапни

Кога документот треба да испечати неколку римски броеви, и не знаете како да го направите тоа, тогаш, според тоа, постои итна потреба за нови знаења. Сето тоа зависи од тоа каде точно треба да ги наведете римските броеви: може да биде Microsoft Office Word и слично, уредници на Интернет, лична конверзација во е-пошта . Во зависност од тоа каде пишувате, редоследот на активностите ќе се промени. Постојат два начини да пишувате римски бројки преку тастатурата, од кои едната има варијации. Во оваа статија ќе ги видите сите можни начини и ќе ја оцените нивната ефикасност самостојно, едноставно со повторување на инструкциите.

Како да напишете на тастатурата Римски броеви: англиската азбука

Ако развивачот на апликација не користи трети лица тастатури.Ако внесете безбедносно поле за текст.Ако ја користите нумеричката тастатура наместо стандардната тастатура. Она што го гледате во овие случаи ќе биде стандардна тастатура додека не завршите со пишување.

Отстранување на трети лица тастатура

Ова исто така ќе го отстрани панелот за поставки.

Променете го изгледот на физичката тастатура

Можете да изберете од неколку распореди на тастатура кои одговараат на копчињата на вашата физичка тастатура. Исто така можете да користите алтернативен распоред на тастатура што не одговара на физичките копчиња на тастатурата.

Како да напишете римски бројки на тастатурата брзо

Овој метод е најбрз и може да се користи на било кој интернет ресурси, во e-mail и уредувачи на текст, но сето тоа зависи од фонтот што го користите. Ако не сте задоволни со првата опција, пробајте да ги ставите броевите на вториот начин.

Како да напишете на тастатурата Римски броеви: англиската азбука

Целата поента на методот е да се користат буквите од англиската азбука како броеви. Запомни што римски броеви се: јас, М, Ц, Л ... звучи како букви, нели?

Начини на пишување на римски броеви

Следете ги инструкциите што доаѓаат со вашата тастатура за да ги ставите во откритие или режим на врската. Германски, кинески, корејски, дански, шпански, француски, хинди, англиски, италијански, јапонски, холандски, норвешки, португалски, руски, шведски, тајландски и турски. Употребата на Интернет носи својствени ризици. за повеќе информации. Други имиња на компании или производи може да се заштитни знаци на нивните соодветни сопственици. Сите ознаки на арапски и на римски јазик се споменуваат кога се однесуваат на броеви.

Одете до секој уредувач или сајт каде што треба да ги ставите. Вклучете го распоредот на англиската тастатура на тастатурата и држете го копчето SHIFT - само големи букви ќе бидат прикажани на овој начин. Алтернатива може да биде копчето Caps Lock, потребно е да го притиснете еднаш, и сите букви ќе бидат капитализирани.

Со притисната копче SHIFT или со притискање на копчето Caps Lock, започнете да пишувате букви од англиската азбука, каде што:

Има други во светот, но тие не се користат во многу земји за употреба во светот. Дали арапските бројки што ги пишуваме, како и повеќето земји во светот, се навистина арапски? За нас, броевите се погодни, лесно се пишуваат и се сеќаваат. Римските броеви се потешки и незгодни. Причината е тоа што има само 7 цифри, а сè друго е напишано како комбинација од нив. Броевите кои користат римски броеви се комбинација од седум броеви и арапска фигура. Во математичките операции, арапските броеви имаат голема предност.

Кога ќе прочитате римски број, важно е да размислувате и да пресметате, а за арапскиот јазик, секоја од десетте цифри соодветствува на број, а многуцифрените броеви полесно се пишуваат. Петцифрени броеви биле снимени со користење на друг систем. Можете да ги видите големите непријатности кога користите римски броеви. Колку знаци треба да бидат напишани на сметка на четири цифри. Во спротивно, двата система се прилагодени за користење на децимална систем. Кога се користат бинарни кодот, компликациите се одлични. Арапските бројки, како броеви, се напишани од лево кон десно, а не како арапски од десно кон лево.

 • главниот град i е број 1;
 • соодветно на тоа, две букви ќе бидат 2;
 • М, Ц, Л, Д, X и така лесно да се најдат на тастатурата, тие се сосема исти римски броеви.


главниот град i е број 1;  соодветно на тоа, две букви ќе бидат 2;  М, Ц, Л, Д, X и така лесно да се најдат на тастатурата, тие се сосема исти римски броеви

Внесете го целиот број, не заборавајќи дека буквите треба да бидат капитализирани.


Внесете го целиот број, не заборавајќи дека буквите треба да бидат капитализирани

Азбуката изгледа како слика. Во целиот свет, арапските броеви го надминуваат Римјаните. Татковината на бројките што ги користиме насекаде денес, а ние го нарекуваме арапски бројки, е Индија. Културата и науката, особено математиката, достигнаа висок степен на развој. Во исто време, уште еден дигитален систем Брахми се дистрибуира паралелно со вагони во Индија. Тие доаѓаат од индиската азбука. Индиската азбука не е една, но многу различни јазици се напишани со различни букви.

Арапски броеви се претходници на месинг и друг дигитален систем Деванагари. Оваа азбука, како санскрит, доаѓа од месинг и е малку доцна. Од Индија се прошири на многу соседни земји.
Арапски броеви се претходници на месинг и друг дигитален систем Деванагари
Во табелата се прикажани промените во арапски броеви во текот на годините се додека не се достигне нивната моментална верзија. Римските фигури се појавија околу 500 п.н.е. во етрурската домородна популација на полуостровот.

Ако имате можност, одберете фонт што ќе ги направи буквите повеќе слични на римските броеви. Во програмата Microsoft Office Word, ова може да биде Cambria.

Значи ги добивте римските бројки користејќи ја тастатурата.


Како да напишете римски броеви на тастатурата: знаци

Кога фонтот не ви дозволува да ја користите големината на буквата i, како римски број 1, прибегнувајте кон користење на симболи на вашата тастатура.

Сепак, потребни се малку повеќе напори за да се создадат точни пресметки. Од овој напис ќе научите сè што треба да знаете за да создадете точни пресметки во однос на полските типографски и стилски правила. Ако бројот на пребројувањето содржи доста текст, тогаш постојат две можности: или втората или следната линија се преклопени низ целата ширина на колоната, или ги користиме нивните алишта за да ја добиеме првата буква директно под првата буква од првата линија; Тогаш следните линии на пресметки формираат еден блок, а точка на пресметка ќе биде закачена веднаш до неа.

Повторно, преведи го изгледот на англиски и држете го SHIFT, пронајдете го клучот со ликовите до тешкото знак. Кликнете на неа и ќе видите празен стап, кој ќе биде замена за бројот 1.


Значи, можете да ги напишете останатите броеви кои бараат таков симбол. Повторно, можете да изберете фонт што најмногу одговара на римски симбол. Внесете ги преостанатите римски броеви исто така користејќи ја англиската азбука.

Визуелно, разликата е прикажана на графиконот подолу. Сите полски книги за типографија зборуваат јасно - треба да го користиме само првиот начин, кој го ставаме во следниот став од пасусот до целосната ширина на колоната. Ако, пак, спротивно на препораките на експертите, ќе одлучите за вториот метод, а потоа запомнете дека етикетите по точката на пренесување треба да создадат вертикална. Со други зборови, броевите за порамнување треба да бидат поставени десно.

Мулти-линија пресметки се оние кои содржат под-ставки. Десет нивоа се десет пати повеќе од полските типографски правила. Во принцип, треба да се избегнуваат повеќекратни пресметки. Затоа, ако мислите дека треба да ја внесете третата линија од листата, речиси сигурно може да го преработите текстот за да го избегнете.


Како да напишете на тастатурата римски броеви во Microsoft Office Word

Некои програми поддржуваат внесување на римски бројки автоматски. Вие дури и не треба да се сеќавате точно како да го напишете овој или оној римски број. Погледни го примерот на Словото, како може да се направи тоа.

Внесете ја програмата и држете ја кратенката на тастатурата CTRL + F9. Ако имате лаптоп, можеби ќе треба да го држите копчето Fn. Тука, а потоа и загради ќе се појави пред вас.

Исклучоците се само контури, каде се наоѓаат повеќекратни пресметки. Кога се бара повеќекратно пресметување, да се потсетиме на овие две правила.
Исклучоците се само контури, каде се наоѓаат повеќекратни пресметки
По римските бројки, мора да ставиме точка. Во малиот случај треба да ставиме затворање. Главни букви и арапски броеви може да се постават или во периодот или во затворањето на заградата, но важно е тоа да се направи постојано во документот.

Интерпункција на крајот од ставот

Попишуваье може да биде прекинато од еден од трите знаци на интерпункција: запирка, точка-запирка или период. Ние користиме запирка кога поединечните ставови се многу кратки. Следните позиции за набројување започнуваат со мали букви. Последната точка завршува со точка.


Во овие загради треба да напишете посебна функција од овој тип:

Број \ * Роман

 • Каде што бројот е римскиот број што сакате да го преведете.
 • Роман е команда за препознавање на броеви.

Во екранот можете да видите пример за тоа како да го добиете римскиот број 5400.

Точката со запирка се користи кога еден од пописите ставови содржи запирка. Точката се користи кога еден од параграфите на листата содржи точка-запирка или се состои од повеќе од една реченица. Следниве ставки за набројување започнуваат со голема буква. Последниот момент, се разбира, завршува со целосна запре.

Дозволено е да се подигне овој модел, т.е. наместо запирка можете да поставите точка-запирка или период, и наместо точка-запирка - период. Сепак, поставувањето на запирка или запирка наместо точка се смета за грешка. Вие мора да се грижите за тоа сами.


Откако ќе влезете во функција, повторно притиснете F9 или Fn + F9.

На екранот ќе се појави римски број.


На екранот ќе се појави римски број

Што сега?
Звучи како букви, нели?
Дали арапските бројки што ги пишуваме, како и повеќето земји во светот, се навистина арапски?
IRC (Internet Relay Chat)