Како да направите избришана датотека: детални инструкции

 1. Дали датотеката е навистина избришана?
 2. Проверете ги вашите резервни копии
 3. Магнетни хард дискови и цврсти државни дискови
 4. Најбезбедниот начин за враќање на избришаната датотека
 5. Побрз, поризичен начин за враќање на избришаната датотека
 6. Професионални податоци за наплата
 7. Заштита од отстранување

Прочитајте како да се опорави избришана датотека во Windows, кога тоа е можно да го направите, како да пронајдете изгубени датотеки или да вратите датотеки од резервна копија итн. Таков случај може да се случи со секој од нас. Ја избришавте датотеката, и само тогаш сфаќате дека побрзавте. И итно треба да ја вратите оваа датотека. Во овој преглед ќе се обидеме да објасниме во кои случаи можете да ја вратите оваа датотека и како да го направите тоа. Прочитајте како да се опорави избришана датотека во Windows, кога тоа е можно да го направите, како да пронајдете изгубени датотеки или да вратите датотеки од резервна копија итнСодржина:

 1. Дали датотеката е навистина избришана?
 2. Проверете ги вашите резервни копии.
 3. Магнетни хард дискови и цврсти држачи.
 4. Најбезбедниот начин за враќање на избришаната датотека.
 5. Побрз, поризичен начин за враќање на избришаната датотека.
 6. Професионални податоци за наплата.
 7. Заштита од бришење.

Претходно размислувавме за можни алатки за враќање на избришаните датотеки, но ние се обидовме да го направиме овој преглед поцелосен. Ќе ги разгледаме сите важни точки што треба да ги знаете за успешно враќање на избришаните датотеки.

Дали датотеката е навистина избришана?

Ако не сте сигурни дека сте ја избришале датотеката, задолжително првин обидете се да ја пронајдете. Барајте датотека во "Explorer" . Можеби само ја преместивте датотеката на друга локација и можете повторно да ја пронајдете.

Можеби само ја преместивте датотеката на друга локација и можете повторно да ја пронајдете

Бидете сигурни да го проверите "Количката" . Можете да направите пребарување во "Recycle Bin" користејќи ја лентата за пребарување во горниот десен агол на прозорецот. Пребарувањето навистина може да ви помогне ако веќе не сте ја исчистиле вашата корпа за отпадоци и дека имате премногу датотеки таму.

Пребарувањето навистина може да ви помогне ако веќе не сте ја исчистиле вашата корпа за отпадоци и дека имате премногу датотеки таму

Можете исто така да кликнете со десното копче во прозорецот "Recycle Bin" , а потоа одберете "Sort" - "Date of deletion" за побрзо да ги видите неодамна избришаните датотеки.

Можете исто така да кликнете со десното копче во прозорецот Recycle Bin , а потоа одберете Sort - Date of deletion за побрзо да ги видите неодамна избришаните датотеки

Главната работа е да бидете сигурни дека менито "Properties: Recycle Bin" нема ознака "Избриши ги датотеките веднаш по бришењето, без да ги ставаш во корпата за отпадоци" . Во спротивно, вашата "Ѓубре" секогаш ќе биде празна.

Во спротивно, вашата Ѓубре секогаш ќе биде празна

Забелешка Постојат програми од трети лица, како што се "CCleaner" , кои по стандард ја бришат содржината на "Recycle Bin" при стартување. Затоа, ако "CCleaner" (или друга слична програма) автоматски работи во позадина, ова може да ве спречи брзо да ги обновувате датотеките од корпата за ѓубре. Во CCleaner и други апликации, можете да го исклучите автоматското ѓубре при стартувањето. Затоа, треба да се сеќавате на оваа можност ако не сакате автоматски да го испразните ѓубрето.

Ако вашата датотека е зачувана во служба за облак складирање, како што се Dropbox , Google Drive или OneDrive , задолжително се најавите на вашата сметка на веб-страницата на услугата и проверете ги вашите избришани датотеки таму - можеби вашата датотека е сè уште достапна за обновување. Ова е верзијата на Cloudbox од паѓачкото поле.

Проверете ги вашите резервни копии

Треба да правите редовни бекап на вашите најважни фајлови, за да не ги изгубите критичните податоци ако вашите датотеки некогаш исчезнале. Ако имате резервна копија, сега е време да го проверите присуството на саканата далечинска датотека. Ако немате резервна копија, тогаш треба да го направите тоа. Windows има добри вградени алатки за бекап. Особено, алатка "Историја на датотеки" корисни за брзо враќање на избришаните датотеки од постарите верзии на неа, но стандардно тоа не е вклучено. Неопходно е да го овозможите, откако претходно сте ја конфигурирале папката за зачувување на датотеки.

Неопходно е да го овозможите, откако претходно сте ја конфигурирале папката за зачувување на датотеки

Магнетни хард дискови и цврсти државни дискови

Ако, по завршувањето на сите чекори, сè уште не можеше да се поврати саканата избришана датотека, тогаш единствениот начин да го вратите е да го користите датотека за обновување на софтвер . Сепак, постојат некои лоши вести: на некои компјутери ова не е можно.

Сепак, постојат некои лоши вести: на некои компјутери ова не е можно

Традиционалните магнетни хард дискови и цврсти државни дискови работат поинаку. Кога ќе избришете датотека на магнетски хард диск, нејзините податоци не се бришат веднаш од дискот, туку се брише само покажувачот кон овие податоци. И компјутерот разбира дека местото каде што се наоѓаат овие податоци може да се користи за снимање на други податоци. Затоа, можно е да го скенирате тврдиот диск за избришани датотеки и да ги вратите оние кои сè уште не се презапишани.

Затоа, можно е да го скенирате тврдиот диск за избришани датотеки и да ги вратите оние кои сè уште не се презапишани

Кога датотеката е избришана на тврд диск, оваа датотека веднаш се брише од командата "TRIM" за да се ослободи простор и да се обезбеди сигурно пишување на дискот во иднина. Тоа значи дека не можете враќање на податоци избришани од SSDs - откако ќе се избришат датотеките, тие исчезнуваат. Постарите SSD-уреди и постарите оперативни системи, како што се "Windows Vista" , не ја поддржуваат командата "TRIM" , додека повеќе модерни SSD-уреди и "Windows 7-10" не ја поддржуваат командата "TRIM " .

Најбезбедниот начин за враќање на избришаната датотека

Ако ја избришете датотеката на магнетниот хард диск, најдобро решение е веднаш да го исклучите компјутерот. Ако продолжите да го користите компјутерот, секогаш постои можност податоците од избришаната датотека да бидат препишани. Дури и ако само го инсталирате софтверот за обновување на датотеки, инсталерот може да напише нови податоци преку податоците од избришаната датотека на вашиот хард диск.

Кога компјутерот ќе се исклучи, мора да се подигнете од CD за наплата или USB уред или да го отстраните хард дискот од компјутерот и да го ставите на друг компјутер како дополнителен диск. Главната работа е целосно да се спречи можноста за снимање на вашиот диск. Користете ја програмата за обновување на датотеки за да го скенирате дискот, и се надевам дека ќе ја пронајдете избришаната датотека. Ако неодамна сте ја избришале датотеката и не напишале нешто друго на дискот, тогаш имате добри шанси да ја вратите. Ако по бришењето на датотеката поминало некое време и продолживте да работите со дискот, тогаш веројатноста за враќање на саканата датотека е значително намалена.

Ние ја разгледавме употребата на алатката Photorec тука.

Побрз, поризичен начин за враќање на избришаната датотека

Ако сакате да вратите избришана датотека, но не сакате да направите дополнителни напори, постои поедноставен, но поризичен начин. Само инсталирајте програма за обновување на датотеки, на пример "Recuva" , од креаторите на популарната апликација "CCleaner" . Користете ја оваа апликација за скенирање на хард диск и пребарување на избришани датотеки. Потоа, вратете ја потребната датотека доколку програмата за наплата може да ја пронајде.

Потоа, вратете ја потребната датотека доколку програмата за наплата може да ја пронајде

Овој метод е поризичен, бидејќи вклучува пишување на дискот. Кога ќе инсталирате алатка како "Recuva" на диск, веројатно е дека ќе ја пребришете избришаната датотека со нови податоци од програмата "Recuva" . Исто така е можно дека другите програми што работат во позадина можат да пишуваат на дискот и да ги презапишат податоците означени како избришани. Делумното пребришување на избришаната датотека е доволно, и може да стане целосно оштетено.

Професионални податоци за наплата

Ако податоците се премногу важни и немате зачувани бекап и не можете да ги вратите податоците користејќи други методи, тогаш можете да ги користите услугите на професионален центар за наплата на податоци. Прво, исклучете го компјутерот ако не е веќе исклучен. Колку подолго се работи компјутерот, толку повеќе податоци ќе бидат запишани на неговиот хард диск и помалку шанси за обновување на вашите податоци.

Центрите за обновување на професионални податоци се справуваат со сите видови проблеми: од избришани и презапишани датотеки до оштетени хард дискови кои треба да се расклопат и поправат. Овие услуги можат да бидат исклучително скапи, па затоа не се идеално решение. Меѓутоа, ако имате критични податоци кои не можат да се обноват или заменат, и сте подготвени да платите за таква услуга, тогаш ова е вашата опција. Се разбира, таквите професионални центри не можат да гарантираат ништо - тие не можат да ги обноват вашите податоци. Но мора да бидете подготвени дека сеуште мора да платите за извршената работа, без оглед на резултатот.

Заштита од отстранување

Најдобар начин да се осигурате дека никогаш не треба да ја вратите избришаната датотека е да извршите редовни бекап. Вообичаеното вклучување на датотеката Историја или датотеката Бекап или Враќање функции за вашата верзија на Windows ќе ви даде одредена заштита. Во случај на бришење на датотека, под услов редовно да зачувувате бекап, нема да изгубите многу податоци. Приликата да се добие копија од избришана датотека од зачувана копија е многу повисока отколку по враќањето повторно. Покрај тоа, резервната услуги се многу поевтини од професионални податоци за наплата центар услуги.

Избришаната датотека не мора да биде изгубена засекогаш. но не е секогаш лесно да се опорави. Како SSDs се повеќе се користат во новите компјутери, примената на точната резервна процедура станува уште поважна.

Дали датотеката е навистина избришана?
Дали датотеката е навистина избришана?
IRC (Internet Relay Chat)