Како да направите нормален преглед на страници во Word. Сите начини: Како да направите пејзажна страница во Word

 1. Чекор 1 Вметнете броеви на страници
 2. Чекор 2 Отстранете го бројот од првата страница
 3. Креирање ориентација на пејзаж во Word 2003
 4. Променете ориентација во Word 2007 документ
 5. Пејзаж поглед во Word 2010 и 2013 година
 6. Како да се направи пејзаж само една страница

Текст Уредувач на зборови - најчестата програма во пакетот Microsoft Office да креирате и уредувате текстуални документи , како и за изградба на основните маси и алгоритми. Често кога работите со Word, мора да испечатите и да обработувате значителен број страници. За да се избегне забуна и конфузија во редот на листови, одлична идеја Во документот ќе биде нумерирано. И ако одеднаш хартијата се меша, тоа ќе ви овозможи лесно да го реставрирате редот и да го разградите целиот правилен ред. Треба да се забележи дека не секој што се занимава со оваа програма знае како да го намали бројотувањето, иако овде нема ништо тешко.

На врвот е лентата со алатки. На левата страна има "Вметни" ставка, каде што треба да кликнете со глувчето. Во подменито, изберете "Page Numbers." По оваа акција ќе се појави друг прозорец. Со копчето "OK" потврдувате дека избраното дејство и нумерирањето автоматски ќе се појавуваат на сите страници. Ова се однесува на оние страници што веќе сте ги создале, како и оние што планирате да ги креирате подоцна.

После тоа, можете да ги промените стандардните поставки. Став "Позиција" ја одредува локацијата на нумерацијата на страници, на врвот или на дното на листот. Ставката "Порамнување" ја става позицијата за нумерирање во центарот на страната, лево или надесно.

За да не го лишувате документот од естетски изглед, треба да го отстраните полето веднаш до опцијата "Број на првата страница", а потоа на сите листови, освен за насловот, ќе биде присутна нумерација.

Повторно, на лентата со алатки поблиску до центарот постои опцијата "Формат", кликнување на кое можете да изберете во кој формат сакате да ги видите броевите на страниците на документот. Тоа може да биде арапски и римски броеви. Во ова подмени, исто така можете да изберете броеви на страници за кои броеви треба да бидат поставени во документот.

На нумерираните страници е можно да се промени големината и стилот на броевите. За да го направите ова, само кликнете на глувчето 2 пати на бројот. После тоа, треба да го изберете бројот и да го изберете фонтот и стилот. Кликнете "Затвори" и промените ќе стапат на сила на сите страници, како на веќе креираните, така и на оние што ќе ги креирате.

Во случај да се премислите и да одлучите да го избришете нумерацијата на страницата, исто така треба да кликнете два пати на бројот на страницата и притиснете го копчето "Избриши" на тастатурата и потоа "Затвори" за да ги избришете броевите на страниците.

Чекор 1 Вметнете броеви на страници

Изберете во менито "Вметни" -> "Броеви на страници" посакуваната локација за број.
После тоа, сите страници на документот ќе бидат нумерирани.

Чекор 2 Отстранете го бројот од првата страница

Понекогаш се случува да треба да конфигурирате различни подножја за различни страници.
На пример, треба да го отстраните бројот од првата страница или од првите две, почнувајќи од нумерацијата од третата.
Ако само со главната, тогаш треба да го означите "Специјалното страница подножје за првата страница" во менито "Дизајнер", во режимот за уредување на подножјето.

Често, кога работите со документи во MS Word, потребно е да ги пренесете тие или податоците во еден документ. Особено често оваа потреба се појавува кога самите креирате голем документ или вметнувате текст од други извори во него, при структурирање на достапните информации.

Исто така, се случува само дека треба да ги замените страниците додека го задржувате оригиналното форматирање на текстот и изгледот на сите други страници во документот. Ние ќе опишеме како да го сториме тоа подолу.

Наједноставно решение во ситуација кога е неопходно да се променат листовите во Word во Word е да се отсече првиот лист (страница) и да се вметне веднаш по вториот лист, кој потоа станува прв.

1. Со помош на глувчето, одберете ја содржината на првата од двете страници што сакате да ги замените.


2. Притиснете "Ctrl + X" (командата "Cut" ).


3. Поставете го курсорот на линија веднаш по втората страна (што треба да биде прва).


4. Притиснете "Ctrl + V" ( "Вметни" ).


5. Така страниците ќе бидат заменети. Ако се појави дополнителна линија помеѓу нив, поставете го курсорот врз него и притиснете го копчето "Избриши" или "BackSpace" .

Патем, на ист начин, не само што можете да ги менувате страниците, туку и да преместувате текст од едно место во друг документ, па дури и да го вметнете во друг документ или друга програма.

  Совет: Ако текстот што сакате да го залепите на друго место на документот или во друга програма треба да остане на свое место, наместо командата "Cut" ( "Ctrl + X" ), користете ја командата "Копирај" ( "Ctrl + C" ) откако ќе ја изберете . ).

Тоа е тоа, сега знаете уште повеќе Карактеристики на Word . Директно од овој напис, научивте како да ги замените страниците во некој документ. Ви посакуваме успех во понатамошниот развој на оваа напредна програма од Microsoft.

За професионално извршување на документ, не треба само да разберете како да го прилагодите изгледот на текстот, туку и да знаете како да го направите тоа во Word. страница со албуми .

Со помош на Word од пакетот на Microsoft Office, можете да декорирате било кој тип документи со примена на различни стилови и форматирање на објекти. Благодарение на процесорот за текст, може значително да заштедите време за уредување на големи датотеки и текстови.

Креирање ориентација на пејзаж во Word 2003

Во старата верзија на Word, процесот на менување на некои од параметрите на страната е значително различен од новите изданија. Затоа треба да размислите како да ја смените позицијата на страната во овој случај.

Следете ги упатствата за промена на ориентацијата на пејзажот:

 • Во новиот документ, отворете било која страница и одберете ја менито под името "Датотека" на алатникот. Потоа отворете го паѓачкото мени за да ги промените параметрите;
 • Во овој прозорец, можете рачно да ја прилагодите големината на маргините, да ја одредите големината на користената хартија. За да ја смените позицијата, пронајдете го соодветното поле и одберете го пејзажот, како што е прикажано на сликата погоре.

Запомни! Во старата верзија на Word после менување на ориентацијата на страницата од книгата до пејзажот, неопходно е и промена на полињата, бидејќи текстот ќе се движи и ќе оди подалеку од рабовите на листот.

Променете ориентација во Word 2007 документ

Оваа верзија текстуален процесор Ward е првиот кој добива ажуриран кориснички интерфејс.

Сега елементите на менито на програмата на лентата со алатки се поделени на логички блокови: за форматирање изглед текст, конверзија на маркери, работи со табели, слики и други јазичиња.

За промена на ориентацијата во оваа верзија на Word, следете ги следните инструкции:

 • Отворете ја посакуваната Word-датотека и пронајдете ја јазичето ознака за означување на алатникот;


Отворете ја посакуваната Word-датотека и пронајдете ја јазичето ознака за означување на алатникот;

 • Изберете ставка за ориентација. Ќе се појави паѓачката листа. Изберете го посакуваниот тип. По извршување оваа акција сите страници ќе бидат пејзаж;

Исто така може да ви биде корисно да ги прочитате овие статии:

 • Креирање и вметнување на формули во Word - Walkthrough

Пејзаж поглед во Word 2010 и 2013 година

Бидејќи сите понови верзии на Word имаат сличен интерфејс, промената на ориентацијата е иста. За поголема јасност, даваме пример за замена на позицијата на страницата во новите верзии на Word.

 1. Отворете го јазичето за распоред;
 2. Во паѓачкото мени на полето ориентација, одберете пејзаж.


Отворете го јазичето за распоред;  Во паѓачкото мени на полето ориентација, одберете пејзаж

Како да се направи пејзаж само една страница

Во Word, исто така е можно да се измени ориентацијата на само една страница од документот, на пример, втората:

 • Отворете го табулаторот за изглед на страницата;
 • Кликнете на "полињата" и во прозорецот што се појавува, одберете сопствени полиња. Ќе се отвори посебен прозорец;


Ќе се отвори посебен прозорец;

 • Во прозорецот што се појавува, одберете пејзажна ориентација ;
 • Во полето "apply", одберете ја апликацијата до крајот на целиот документ. Така, можете да направите неколку страници на пејзаж. За да направите уште неколку страници со приказ на книги, одберете ги потребните листови и извршете ги чекорите наведени во точките 1-3.


За да направите уште неколку страници со приказ на книги, одберете ги потребните листови и извршете ги чекорите наведени во точките 1-3

Поставување ориентација за еден лист

Нумерирани страници се знак добар тон и само потребата за сложени документи. Затоа, очигледно е дека тоа е главната Microsoft Word и содржи многу поставувања. За да ги спуштите страниците што треба да одите на табулаторот " Внеси ", во делот " Делови ", кој е во десниот дел, кликнете на " Број на страница ", изберете каде сакате да ги видите, одлучи за изгледот. После тоа, тие автоматски ќе се појавуваат на сите страници.

Стандардните типови броеви на страници се состојат од следните групи:

 • Едноставно - го става бројот на вистинското место;
 • Едноставен број - содржи дополнителни различни едноставни елементи или модифицира броеви;
 • Со бројки - додава геометриска форма , за посветла акцент на броеви на страници;
 • Страница X - го додава зборот "Страна" или било кој друг, во зависност од програмскиот јазик, на бројот;
 • Страница X на Y - го покажува бројот на тековната страница и вкупниот број.

Патем, износот различни видови прикажи го бројот на тековната страница кога е прикажано на дното е многу поголемо отколку за горниот дел.


Ако сакате да го видите бројот на страна - на маргината на страницата, тогаш има уште помалку подесувања. Ова може да биде едноставен број, со бројка или со зборот "Страна".

Со кликнување на моменталната позиција, ќе бидете достапни за целиот опсег на опции за појавување на страниците, како и за горниот и долниот дел, но само бројот ќе се појави директно на местото каде што се наоѓа курсорот.

На дното на истата листа " Број на страници" постои ставка " Формат на број на страница ". Таму можете да го изберете формат на број:

 • Римски броеви;
 • Стандарден арапски;
 • Латински букви итн.

Со кликнување на " Вклучи број на глава " можете да добиете дополнително нумерирање не само за страниците, туку и за поглавјата (секции) на документот, доколку ги има.

Конечно, изборот на Continue ќе биде нумериран од прво до последно, а Start from ќе ви овозможи да го изберете бројот од кој ќе започне нумерирањето на целиот документ.

Едноставно копче " Избриши броеви на страници " ќе ја изврши соодветната функција.

Ако додадете броеви на страници, дизајнерот на главите ќе се отвори. Таму можете да ги промените поставките на полето, што ќе влијае на локацијата на броевите.


Таму можете да ги промените поставките на полето, што ќе влијае на локацијата на броевите

Во отворената конструкција, кликнете на " Специјални подножје за првата страница ", можете да ја оставите првата страница од вашиот документ без број, а остатокот ќе биде нумериран почнувајќи од број 2. Истото може да се направи и на табулаторот" Layout "со кликнување на малата икона десно од делот за поставки за страница. Потоа во делот " Дистрибуирајте заглавје и подножја " изберете " првата страница ".


Потоа во делот Дистрибуирајте заглавје и подножја изберете првата страница

Оваа инструкција е релевантна за Word, почнувајќи со верзијата 2007.

За Word 2003, одете во " Вметни " -> " Броеви страници", изберете " Позиција " и " Порамнување ", доколку е потребно, поставете ги поставувањата во " Формат ". Кликнете " OK " и ќе завршиш.

IRC (Internet Relay Chat)