Како да отворите скриени датотеки на флеш диск. Како да ги видите скриените датотеки на флеш диск

 1. Како да отворите скриени датотеки на флеш диск. Како да ги видите скриените датотеки на флеш диск...
 2. Својства на објекти
 3. Метод еден
 4. Втор начин
 5. Направете датотеки и папки видливи.
 6. Како да се скрие папка на флеш диск?
 7. Како да ги видите скриените датотеки на флеш диск во Windows 7
 8. Како да ги видите скриените датотеки на флеш диск во Windows 10
 9. Како да направите скриените датотеки видливи на други компјутери
 10. Поставување на Windows Explorer
 11. Промени ги атрибутите
 12. Креирање на датотека со лилјаци

Како да отворите скриени датотеки на флеш диск. Како да ги видите скриените датотеки на флеш диск

Многу корисници кои ги занемаруваат услугите на антивирусни програми често може да се прашуваат зошто нема датотеки на флеш-уредот. Сличен проблем, како по правило, се јавува поради вирусните напади на вашиот компјутер. Оваа статија е презентирана детален водич како да го видите системот и скриени датотеки на флеш диск.

Малициозниот код едноставно може да "повреди" и да ги додели вашите атрибути на податоци "Скриј" ("скриен") или "Систем" ("систем"). Други програми се поопасни - тие ги кријат оригиналните објекти, и наместо да остават кратенка. Корисникот кој не го забележал трикот ќе ја стартува услугата и брзо ќе го зарази компјутерот.

Се ослободи од опасниот код ќе им помогне на антивирусни програми. Ако не сте при рака - можете едноставно да ги избришете сите кратенки рачно. Но, антивирусите нема да можат да помогнат. Ако не видите датотеки во флеш-уредот, ќе морате да ги отстраните атрибутите "Скриј" и "Систем" во нивните својства.

Подесувања за сопственост на Windows Explorer

За да работите со погодените податоци, прво мора да ги видите. Стандардно, вашиот компјутер не покажува такви објекти, така што ќе треба да ја промените конфигурацијата на истражувачот. Нема ништо тешко во ова, само следете ги сите чекори од презентираните чекори по чекор инструкции:

Нема ништо тешко во ова, само следете ги сите чекори од презентираните чекори по чекор инструкции:

Својства на објекти

Сега вашиот компјутер ќе ги прикаже сите скриени датотеки не само на поврзан хард дискови , но исто така и на надворешни уреди. Сепак, најверојатно сакате податоците од вашиот флеш уред да бидат видливи за други корисници на други уреди. За да го направите ова, треба да ја промените конфигурацијата на "погодените" елементи.

Најверојатно, менувањето на поставките со помош на "Мојот компјутер" нема да работи. Постојат два лесни начини да го стори тоа: користење на популарни Вкупно програми Командант или користење на командната линија.

Метод еден

Вкупно командант - тоа е моќно менаџер на датотеки за Windows, со многу поголеми можности од Windows Explorer.

Како и во случај на "Мојот компјутер" алатка, прво треба да ги видите потребните елементи.


Втор начин


Малкумина, дури и кај искусни компјутерски корисници, знаат дека системот крие некои папки и датотеки од нас. Тие можат да бидат видливи за окото, но ова е непожелно. Факт е дека повеќето скриени датотеки и папки се системски датотеки, т.е. потребни за непречено функционирање на вашиот оперативен систем. Нивното отстранување може да доведе до сериозни нарушувања. Но, ... знаејќи како да се прикажат скриените датотеки сè уште ќе ни се најде.

Еден вид компјутерски вирус работи така што мора да научиме како да отвараме скриени датотеки и папки на компјутер. Овој вирус особено "сака" флеш медиуми. Веднаш штом вметнете USB флеш диск во компјутер инфициран со вирус, папките на него се претвораат во апликации (односно, тие стануваат вирусни), а копии од папките ќе бидат скриени. Доаѓате дома, вметнете го USB флеш драјвот во вашиот компјутер и, како и секоја разумна личност, проверете го користењето на вирусите инсталиран антивирус . Ова е местото каде што проблемите почнуваат ... Анти-Вирусот ги брише заразените датотеки. Се разбира, се вознемирувате, но што да направите. Па, ако некои од папките се уште се зачувани на самиот компјутер, но кога ќе се обидете да ја копирате на USB флеш драјв, системот дава само: не можеше да се копира, таква папка веќе постои. Да, папката е на место, не е избришана од флеш-уредот од антивирусната програма, но не ја гледате. И тука се враќаме на проблемот - како да отворите скриени датотеки?

Во прозорецот на секоја папка (исто така во прозорецот на отворен флеш диск) во горниот панел има командни копчиња, еден од нив е "Tools". Откако ќе кликнете на "Услуга", ќе најдеме "Карактеристики на папката". Во прозорецот што се отвора, одберете го вториот таб "Прикажи". Во списокот на "Напредни поставки", некаде на крајот, пронајдете ја функцијата "Прикажи скриени датотеки и папки", ставете го штиклирањето пред овој наслов. Но, пред да кликнете "Во ред", треба да направите нешто друго. Исто така во " напредни параметри ", Но, малку повисоко најдете натпис" Скриј заштитени системски датотеки (се препорачува). " Ставете ознака за проверка (точка) и спротивно на овој натпис. Системот ќе прикаже порака што ја потврдува оваа операција, ја изразува вашата согласност со кликнување на "Да". И сега можете да кликнете "Во ред". Поставувањето за сите папки на компјутерот е завршено, по оваа постапка можете да ги видите скриените датотеки на флеш-драјвот.

Верзиите на оперативните системи се различни за секого, и се случува овој метод да не е достапен. Како да отворите и папки ако командното копче "Услуга" не е достапно на прозорецот на прозорецот? Оваа функција можете да ја најдете преку менито Старт, во "Подесувања", потоа "Контролен панел" и последната - "Опции на папка". Ова ќе го отвори истиот прозорец во кој треба да поставите точка пред истите натписи "Прикажи скриени датотеки и папки" и "Скриј заштитени системски датотеки". Поставките ќе се применуваат и на сите папки во системот. Отворете го USB флеш драјвот и ќе ги видите исчезнатите папки.

Повеќе искусни корисници ќе сакаат поинаков начин да ги прикажат невидливите датотеки - преку командата Run во менито Start. Ова е покомплициран начин, можеби само сопствениците на основни програмски знаења можат да го направат тоа. Но, тоа помага во случаите кога горенаведениот метод за поставување не функционира, а исто така и кога вирусот толку многу навлезе во системот што го избриша командниот копче "Сервис" од сите прозорци на папки. Овој метод на реставрација треба да му се довери на специјалист, бидејќи несаканите дејства од ваша страна можат да го оштетат целиот систем. оперативен систем , и ќе изгубите важни информации не само на флеш диск, туку и на целиот компјутер.

Како да ги отворите скриените датотеки, сега знаеме, но што да правиме со овие проѕирни папки икони следно? Можете да работите со скриени папки на ист начин како и досега, и можете да направите проѕирна икона нормална. Повикајте го контекстното мени со десното копче на глувчето директно на иконата за скриени папки. Во менито што се појавува, одберете "Properties". Ќе се отвори прозорец, на дното од делот во "Атрибути" дел ќе видите дека има "знак за проверка" или точка спротивна на зборот "Скриени". Тука исто така треба да се отстрани (левото копче на глувчето). Потоа кликнете под копчето "Примени" или веднаш "Во ред".

Откако ќе ги пронајдете изгубените папки, вратете ги на нормален изглед, можете повторно да работите со нив, по сето ова, функцијата за прикажување треба да се исклучи скриени папки само во случај ...

И последно. Стартувај антивирусник за да го скенира целиот компјутер. Овој вид на вирус се населува на флеш диск и го инфицира целиот компјутер. Не ја потценувајте опасноста од овој вирус. На пример, ако командната копче "Сервис" исчезна во прозорецот на која било папка во горниот панел, ова е јасен знак за целосно оштетување на системот од страна на вирусот. Ако антивирусната програма сеуште не е активна, веднаш стартувајте ја! Добар антивирус исчистете го компјутерот од вирусот и остатоците од неговите песни на отстранлива флеш-картичка. Што не може да се каже за компјутерот од кој ви дојде овој вирус ...

Замислете ја ситуацијата. Ви беше даден USB флеш драјв кој ги складира некои од материјалите што ви се потребни за да копирате на вашиот компјутер. И тука ќе го поврзете USB флеш драјвот, отворете го и ... Но, нема ништо на тоа! Како, да прашате? Одете на својствата на флеш драјвот и видете дека е половина окупирана. Што да правам

Најверојатно, датотеките на флеш-уредот се скриени. Јас ќе ви покажам како да ги направите видливи.

Направете датотеки и папки видливи.

Ова е она што изгледа како празен директориум на флеш диск. Дури и натписот е - "Оваа папка е празна."


Во левиот дел од прозорецот постои копче "Arrange" (ова е за Windows 7, на Windows 10 копчето се нарекува "Подесувања"). Кликнете на неа, потоа ќе се појави мени во кои треба да изберете "Папка и опции за пребарување".


Ќе ги видите прозорецот "Опции на папка". Изберете табулаторот "Преглед". Тука е неопходно да се стави крлеж до елементот "Прикажи скриени датотеки, папки и дискови". Можете исто така да го отстраните елементот "Сокриј ги заштитените системски датотеки" ако датотеките сè уште не се видливи (не заборавајте да ја вратите оваа проверка). Кликнете Во ред.

Сега отворете го нашиот флеш диск и видете ја папката што е скриена. Влегуваме во неа и ги копираме сите потребни материјали.


Забележете дека вирус може да биде виновен за овој проблем. малициозен софтвер . Силно препорачувам да го користите антивирусот за да го проверите флеш уредот и алатка како што е Dr.Web Cureit, која се соочува со малициозни програми.

Како да се скрие папка на флеш диск?

Нема ништо тешко. Креирајте папка и одете до нејзините својства (PCM - "Properties"). На табот "Општо", означете го полето до атрибутот "Скриени" и притиснете го копчето OK.

Отворете го USB флеш драјвот и проверете дали папката и датотеките во неа се скриени. Можете да ги направите видливи на начин посочен погоре.

Не ретко по инфекцијата со вируси, корисниците се соочуваат со фактот дека датотеките на флеш-уредот стануваат скриени. Како резултат на тоа, невозможно е да се отворат такви датотеки, иако физички се присутни на дискот и заземаат слободен простор. Во оваа статија ќе зборуваме за тоа како да го решите овој проблем и да ги видите скриените датотеки на флеш-уредот.

Како да ги видите скриените датотеки на флеш диск во Windows 7

Ако имате Windows 7, тогаш треба да го отворите секој прозорец (на пример, My Computer) и притиснете го копчето ALT на тастатурата. После тоа, редот со опаѓачкото мени (Датотека, Уреди, Поглед, Алатки и Помош) ќе се појави на врвот на прозорецот. Отворете менито "Tools" и изберете "Опции на папка".

Како резултат на тоа, треба да го отворите прозорецот "Опции на папка". Во овој прозорец, треба да одите на табулаторот "Преглед" и одштиклирајте го објектот "Сокриј ги заштитените системски датотеки". Исто така тука треба да овозможите. Откако ќе ги направите сите поставки, затворете го прозорецот со кликнување на копчето "Ok".

Откако ќе ги направите сите поставки, затворете го прозорецот со кликнување на копчето Ok

После тоа можете да ги видите скриените датотеки на флеш диск.

Како да ги видите скриените датотеки на флеш диск во Windows 10

На флеш-уредот е вклучен на ист начин. Отворете го секој прозорец, одете во табулаторот "Преглед" и кликнете на копчето "Опции".

Ова ќе го отвори прозорецот "Опции на папка". Тука треба да одите на табулаторот "Преглед" и да ги направите истите поставувања како што е опишано погоре.

Потоа можете да ги видите скриените датотеки на флеш драјвот.

Како да направите скриените датотеки видливи на други компјутери

За да може овие датотеки да бидат видени на други компјутери без да се направат промени во поставките, треба да го отстраните атрибутот "Скриени". За да го направите ова, одберете ги скриените датотеки, кликнете на нив со десното копче на глувчето и изберете "Properties". Во прозорецот што се отвора, одштиклирајте го полето "Скриени" и кликнете на копчето "Ok".

Како резултат на тоа, вашите датотеки на флеш-драјвот треба да се вратат во нормала и можете да ги гледате без проблеми.

Некои корисници, за време на нивната работа на Интернет, се среќаваат со посебни вирус програми кои ги менуваат датотеките на преносливите медиуми, што ги прави невидливи. Во некои случаи, тие се заменуваат со разни скрипти или кратенки со слични имиња и кратенки кои го заразуваат вашиот компјутер. Оваа статија опишува детално како можете да отворите скриени датотеки и папки на вашиот флеш диск и да ги вратите на оригиналните атрибути.

Пред сè, вреди да се напомене дека во никој случај не можете да отворите или да стартувате дупликат датотеки создадени од вирус, бидејќи тоа ќе доведе до инфекција на вашиот персонален компјутер дури и кога е овозможено антивирусна програма . Скенирајте го целиот компјутер и отстранлив уред со антивирус, по што можете да започнете со решавање на проблеми.

Поставување на Windows Explorer

За да можат корисниците да ги видат скриените датотеки на флеш-уред, мора правилно да ги конфигурирате поставките за прикажување на предметите во истражувачот (програма за работа со датотеки и папки). За да го направите ова, треба да го направите следново:


За да го направите ова, треба да го направите следново:

Сега ќе ги видите сите датотеки што го носат атрибутот "Скриј". Можете да го отворите root директориумот на флеш уредот и да продолжите со работа со потребните информации.

Промени ги атрибутите

За да може скриените датотеки да бидат видени од други корисници на други компјутери, неопходно е да се променат нивните својства. За да го направите ова, потребен ви е PCM да кликнете на посакуваниот објект за да го прикажете контекстното мени и да го изберете елементот "Properties".
За да може скриените датотеки да бидат видени од други корисници на други компјутери, неопходно е да се променат нивните својства


Во прозорецот што ќе се отвори, треба да ги отстраните квадратчето-полињата спротивно на параметрите "System" ("System") и "Hidden" ("Hide"). Кликнете "Примени" за да ги зачувате промените и "Ok" за да го затворите прозорецот и да ги прикажете датотеките. Така, можете да ги уредувате параметрите на сите податоци што ви се потребни. Во прозорецот што ќе се отвори, треба да ги отстраните квадратчето-полињата спротивно на параметрите System (System) и Hidden (Hide)


Меѓутоа, ако има многу предмети на флеш диск, тоа ќе биде незгодно и одзема време за да ги смените сите датотеки за возврат.

Креирање на датотека со лилјаци

Можете лично да креирате едноставна скрипта која ќе ги "поправи" сите податоци на пренослив медиум. Направете неколку едноставни чекори наведени во упатствата:

Како да се скрие папка на флеш диск?
И тука се враќаме на проблемот - како да отворите скриени датотеки?
Како да отворите и папки ако командното копче "Услуга" не е достапно на прозорецот на прозорецот?
Како да ги отворите скриените датотеки, сега знаеме, но што да правиме со овие проѕирни папки икони следно?
Како, да прашате?
Како да се скрие папка на флеш диск?
IRC (Internet Relay Chat)