Како да поправите хард диск сами

 1. Опција 1: Оштетени сектори
 2. Опција 2: Windows не го гледа хард дискот
 3. Опција 3: Хард диск не е прикажан во BIOS-от
 4. Опција 4: хард дискот тропа при работа
 5. Опција 5: Чудни звуци
 6. Опција 6: хард дискот е бавен

HDD или хард дискови имаат ниско ниво на стабилност, така што тие не се осигурани од штета

HDD или хард дискови имаат ниско ниво на стабилност, така што тие не се осигурани од штета. Обично, хард дискот отпаѓа од механичко оштетување (непочитување на работните температури, тресење и сл.). Но, некои проблеми со уредот, корисникот може да ги реши самостојно, без да се повика на специјалист.

Независно, можете да ги поправите само оние проблеми што се од програмска природа или помали физички проблеми, на пример, случајно исклучување на кабелот за поврзување со матичната плоча.

Ако проблемот е посериозен, тогаш поправи го сами нема да работи. Цената на услугите на сервисни центри ќе зависи директно од ценовната политика на услугата и сложеноста на дефектот. Поудобно е да се купи нов диск отколку да се обиде да се одмори стариот (исклучок може да биде дискот на кој се чуваат многу важни информации). Треба да се разбере дека сервисен центар не ви гарантира целосна безбедност на вашите податоци.

Под услов ако имате гаранција за хард дискот или за самиот компјутер, тогаш можете да се обидете да побарате гаранција или да го замените скршениот диск. Тие можат да ви одбијат само ако тие можат да докажат дека дискот не успеа поради вашата грешка.
Понекогаш се случува да не можете да извршите одредени операции со податоци на дискот, но можете да ги копирате на друг медиум. Немојте да бидете мрзливи за да ја искористите оваа можност, тоа може да помогне да ги зачувате вашите податоци.

Опција 1: Оштетени сектори

Опција 1: Оштетени сектори

Дисковите можат да работат со оштетени сектори, но во исто време ќе почнете да забележувате некои необичности во работата, на пример:

 • За време на извршувањето на дури и најпримитивните задачи во системот, сè е многу "бавно";
 • Датотеките и папките се бришат самостојно. Исто така, често мора да се справи со грешки во врска со фактот дека една или друга датотека лоцирана на проблематичниот диск е оштетена;
 • Системот престанува да гледа на тврдиот диск за некое време.

Во овој случај, најнебитна опција е софтверски неуспеси, кои можат да бидат предизвикани од вируси или некомпатибилен софтвер. За да се отстранат ваквите неуспеси, ќе биде доволно да се отвори специјална алатка со користење на командната линија, која ќе го скенира компјутерот и, доколку е можно, ќе ги елиминира откриените грешки. Инструкциите за водење на услугата се како што следува:

 1. Стартувајте ја конзолата на кој било начин погоден за вас. На пример, можете да го користите специјалното мени, кое е предизвикано од комбинацијата на копчиња Win + X. Ќе треба да ја пронајде ставката "Командна линија (администратор)" .
 2. Ќе треба да ја пронајде ставката Командна линија (администратор)

 3. Внесете: sfc \ scannow

  И притиснете Enter за да ја користите командата.

 4. Внесете: sfc \ scannow  И притиснете Enter за да ја користите командата

 5. Почекајте скенирањето да заврши. На крајот ќе видите извештај.

Под услов ако проблемот лежи во физичкото оштетување на секторите на дискот, тогаш ќе мора или да биде предаден за поправка или да биде заменет (се препорачува второто). Податоците може да се пренесат на друг хард диск или SSD-диск.

Видете исто така:
Како да пренесете Windows 10 од HDD во SSD
Како да инсталирате SSD

Опција 2: Windows не го гледа хард дискот

Оперативниот систем може да не го гледа дискот поради следните причини:

 • Дискот нема писмо. На пример, A, B, C, итн. Во овој случај, треба да го форматирате хард дискот. Доколку било какви податоци биле запишани на медиумот, може да се обнови со користење на специјален софтвер;
 • Форматот на дискот е RAW. Во овој случај, исто така, ќе треба да се форматира, но ќе треба да се направи според посебна инструкција, која е помала;
 • Ако хард дискот е купен само тогаш најверојатно не е правилно иницијализиран од оперативниот систем. Инструкциите за иницијализација ќе бидат пониски.

Значи, размислете како да го конвертирате RAW-формат во NFTS или FAT32:

 1. Првично, ќе треба да подготвите флеш драјв со сликата на инсталираниот оперативен систем. Како да направите бутабилен флеш диск, видете ја оваа врска.
 2. Бидејќи дискот не е прикажан во оперативниот систем, тој ќе мора да биде форматиран преку BIOS-от. Рестартирајте го компјутерот и внесете го BIOS-от. Како по правило, F2 или Delete се одговорни за влезот, но може да се користат и други клучеви од F2 до F12 . Клучот мора да се притисне додека не се појави логото на Windows.
 3. Понатамошните активности зависат од верзијата на BIOS-от. Во повеќето случаи, ќе треба да го најдете табулаторот "Boot" , кој се наоѓа во горното мени или во центарот на екранот.
 4. Еве, користете ги копчињата со стрелки и Enter за да го изберете "1st Boot Priority" .
 5. Еве, користете ги копчињата со стрелки и Enter за да го изберете 1st Boot Priority

 6. Отвора мени каде што треба да го изберете вашиот флеш диск.
 7. Кликнете на F10 или изберете "Save & Exit" .
 8. Компјутерот ќе се рестартира и ќе се отвори прозорецот Windows Installer. Изберете распоред на тастатура и јазик.
 9. Сега кликнете на "System Restore" , кој може да се најде во долниот лев агол на прозорецот.
 10. Сега кликнете на System Restore , кој може да се најде во долниот лев агол на прозорецот

 11. Прозорецот за наплата ќе се отвори, каде што треба да пропадне во командната линија .
 12. Прозорецот за наплата ќе се отвори, каде што треба да пропадне во командната линија

 13. Внесете ја оваа команда: wmic logicaldisk get deviceid, volumename, size, description

  И притиснете Enter за да аплицирате.

 14. Внесете ја оваа команда: wmic logicaldisk get deviceid, volumename, size, description  И притиснете Enter за да аплицирате

 15. Сите информации за дисковите ќе бидат прикажани во Конзолата - димензии, датотечен систем итн. Пронајдете саканиот диск ќе биде лесен, бидејќи во насловот ќе се појави "RAW" .
 16. Сега напишете ја командата: формат / FS: NTFS X: / q

  Каде "X" таму треба да го наведете буквата на дискот со датотечниот систем RAW. За да го користите притиснете Enter . Во овој случај, датотечниот систем на дисковите ќе се смени во NFTS. Ако треба да се смените во FAT, тогаш користете ја оваа команда: формат / FS: FAT32 X: / q

Доколку вашиот оперативен систем нормално се подигне, тогаш не треба да креирате посебен USB флеш драјв кој може да се подигне, бидејќи "командната линија" може да се отвори од интерфејсот на оперативниот систем и можете да ги прескокнете првите 9 поени од инструкцијата.

Сега останува да дознаам што да направам ако Windows не може да го иницијализира хард-дискот сам по себе:

 1. Отворете ја алатката "Управување со дискот" . Ова може да се направи со повикување на линијата "Run" (комбинација на копчиња Win + R ) и пишување на следнава команда: diskmgmt.msc

  За да ја примените командата, кликнете на "OK" или притиснете Enter .

 2. msc  За да ја примените командата, кликнете на OK или притиснете Enter

 3. Во корисничкиот прозорец, пронајдете го дискот што не е иницијализиран. Може да се најде врз основа на тоа дека целиот слободен простор на него е обележан со црно.
 4. Кликнете на иконата на дискот (не на просторот, имено на дискот) и одберете ја ставката од опаѓачкото мени "Иницијализирај диск" .
 5. Кликнете на иконата на дискот (не на просторот, имено на дискот) и одберете ја ставката од опаѓачкото мени Иницијализирај диск

 6. Ќе се отвори прозорец каде што треба да изберете диск за иницијализација. Постои скоро секогаш достапен само еден диск.
 7. Подолу ќе треба да означите една од точките: MBR или GPT. Се препорачува да се инсталира MBR ако волуменот на уредот е помал од 2 TB. Откако ќе го изберете уредот, кликнете на "OK" .
 8. Откако ќе го изберете уредот, кликнете на OK

 9. Дискот ќе биде иницијализиран од системот, но неговиот простор ќе биде прикажан како нераспределен, па затоа нема да биде прикажан во "Explorer" . За да го надминете ова, кликнете со десен-клик на блокот со недоделен простор и од контекстното мени изберете "Креирај едноставен волумен" .
 10. За да го надминете ова, кликнете со десен-клик на блокот со недоделен простор и од контекстното мени изберете Креирај едноставен волумен

 11. Ќе се отвори прозорецот за "Волшебник за создавање едноставен волумен" . Ќе обезбеди воведни информации. Кликнете "Напред" .
 12. Кликнете Напред

 13. Во следниот прозорец, можете да оставите сè како што е, бидејќи стандардно волшебникот го означува целиот расположив простор. Ако не треба да ја користите целата јачина на звук, тогаш поставете го посакуваниот број наспроти "Едноставна големина на звукот (MB)" . Сите вредности се дадени во мегабајти. 1 гигабајт - 1024 мегабајти. За да го користите, кликнете "Следно" .
 14. За да го користите, кликнете Следно

 15. Наведете го буквата што ќе му биде доделена на дискот и кликнете "Следно".
 16. Во прозорецот за форматирање на дискот ќе треба да го изберете датотечниот систем. Се препорачува да се стави NFTS, или FAT. Последново е релевантно само за мали дискови. Проверете го полето до "Брз формат" и кликнете "Следно" .
 17. Проверете го полето до Брз формат и кликнете Следно

 18. Како последен чекор, ќе ви биде прикажан извештај за напредок. Кликнете на "Готово" .

Опција 3: Хард диск не е прикажан во BIOS-от

Овој проблем се одвива во посериозни случаи, бидејќи BIOS-от ги прикажува стандардните сите поврзани уреди, дури и ако тие не се видливи во интерфејсот на оперативниот систем.

Постојат само две причини зошто тешкиот не е видлив дури и во БИОС-от:

 • Механичко откажување на дискот. Сигурен знак на проблем од овој вид е тоа што уредот прави некои звуци, односно се обидува да започне, но не успее. Во овој случај, самиот не може да се справи со проблемот. На хард дискот или ќе треба да се промени целосно, или контактирајте со специјалист за да го поправите. Шансите за зачувување на информациите се многу мали;
 • Дискот е неправилно инсталиран. Ако имате само поврзан хард диск, тогаш проверете колку точно сте го инсталирале. Можеби лабаво сте го вклучиле кабелот или измешале некои конектори на матичната плоча. Оваа опција е најбезбедна, бидејќи само треба да го поврзете уредот;
 • Оштетените кабли со кои дискот е поврзан со матичната плоча и напојувањето. Врши визуелна инспекција на кабелот и контактите. Ако тие имаат било какви оштетувања, заменете го кабелот. Нов кабел може да се купи во специјализирана продавница со компоненти;
 • Дефект на матичната плоча. Секој приклучок можеби не успеа. Обидете се повторно да го поврзете тврдиот диск со друг приклучок.
 • Обидете се повторно да го поврзете тврдиот диск со друг приклучок

Опција 4: хард дискот тропа при работа

Ако хард диск произведува силни прислушкувачки звуци за време на операцијата, тоа значи дека контролорот не успеа. Во овој случај, HDD може да работи за кратко време повеќе или помалку стабилно. Сепак, наскоро тоа повеќе нема да биде препознаено од системот, а потоа BIOS-от.
Дома, невозможно е да се замени контролорот, така што ќе мора да го контактирате сервисен центар. Сепак, вреди да се тежат сите добрите и лошите страни, бидејќи поправањето на контролорот може да чини колку (ако не и повеќе) од хард дискот. Ако сеуште имате валидна гаранција, можете да побарате поправка, но, најверојатно, ќе ви биде понудено да го замените овој диск со нов.

Поправка е препорачливо да се спроведе само ако дискот содржи многу важни податоци, бидејќи по него, ризикот од повторени дефекти значително ќе се зголеми.

Опција 5: Чудни звуци

Покрај тропањето, уредот може да емитува и други звуци кои не се типични за него, што исто така зборува за проблеми. Меѓутоа, во овој случај, потешко е да се одреди нивниот извор, бидејќи проблемот може да се дијагностицира само со звуци. На пример, диск може да писка, зуи, поп, итн. Покрај тоа, за превозници од различни производители, истиот звук може да значи и различни проблеми.

На HDD што ги прави овие звуци може да работи стабилно некое време, но ако ги забележите, се препорачува веднаш да направите резервна копија на сите информации што се зачувани на неа. Земете го дискот на специјалист, за да може да го расклопи и да направи дијагноза.

Врз основа на резултатите од дијагностиката, можете да ги дознаете конечните трошоци за поправки. Ако изнајмите диск под гаранција, тогаш дијагностиката треба да биде бесплатна, но можеби нема да можете да ја поправите, и наместо тоа предлагате да го замените HDD со сличен по својства.

Опција 6: хард дискот е бавен

Со текот на времето, брзината на обработка на податоци од страна на хард дискот може да забави, но тоа не значи дека не успее. Најверојатно проблемите лежат во хардверот и тие се лесни за решавање.

Најчестите причини кои на крајот доведоа до застој во компјутерот се следните:

 • Софтверски ѓубре, односно податоци за оддалечени програми, привремени системски датотеки, итн;
 • HDDs, за разлика од SSDs, се предмет на фрагментација со текот на времето. Ако процентот е премногу голем, брзината на уредот значително ќе се намали. Единственото решение во овој случај е постапка за дефрагментација. Оваа постапка не треба да се злоупотребува, бидејќи честата дефрагментација му штети на работата на медиумите;
 • Autoload преполн со различни апликации. Во овој случај, оперативниот систем ќе биде вчитан за особено долго време;
 • Оперативните системи се лошо конфигурирани да работат со HDD;
 • На дискот има "скршени" сектори и други софтверски грешки;
 • Поврзување преку застарени конектори, на пример, преку IDE.

Решението за секој од овие проблеми е тема на посебна статија, можете да најдете решение на некои од нив на нашата веб страница:
Како да дефрагментирате вашиот хард диск
Управување со стартување

Поради неговата специфичност, тврдиот диск е кревка уред кој може да се оштети, дури и ако само малку го тресете некое време. Затоа, со цел да се избегнат дефекти и други проблеми, обидете се да се справи со хард дискот што е можно попретпазливо. Наведениот век на употреба на многу HDD е 5-6 години, но може да заврши порано, па не заборавајте редовно да направите резервни копии на важни информации или да го складирате на друг диск.

IRC (Internet Relay Chat)