Како да поставите жичен интернет Ростелеком на лаптоп. Како да го поврзете кабелскиот интернет Rostelecom дома

 1. Начини за поврзување на Интернет
 2. Метод број 1: веб-страница на Ростелеком
 3. Метод број 2: Апликација за поврзување по телефон
 4. Метод број 3: Примена во најблиската канцеларија на Ростелеком
 5. Поврзување на Ростелеком преку GPON
 6. Поставување на конекција кога се користи FTTB (Ethernet)
 7. Како да го поврзете АДСЛ од Ростелеком
 8. Видео упатство: Поставување на статичка IP врска за Ростелеком

Компанијата Ростелеком работи низ целата земја, нудејќи им услуги на бројни клиенти. Како да се поврзете жичен интернет Rostelecom, а не бараат помош од експерти? Да се ​​разбере како да се поврзете на жичен интернет "Rostelecom" на лаптоп е доволно да се разбере елементарен едноставен систем. Првата точка на дневен ред е фибер-оптички кабел кој оди во секој стан каде што се планира да се користи Интернетот. Тоа е преку овој кабел што пристигнува сигнал, и благодарение на тоа можете да отидете на мрежата. Не постои начин да се направи без помош на господарите, бидејќи тие ја отвораат специјалната кутија за дистрибуција, ја исцртуваат жицата од заедничката точка за пристап до станот, ја поправаат на вистинските места. Самото дело што го влече кабелот трае подолго од 15-20 минути. Важно е да им се укаже на занаетчиите колку време жицата е потребна, а тука е вредно да се земат предвид движењата со лаптоп во станот.

Кога ќе се преземе најважниот чекор за добивање на жичен интернет, останува само да ја конфигурира својата работа. За да го направите ова, едно лице ќе мора да оди на поставките на вашиот компјутер, во делот "Мрежен контролен центар". Овде можете да се поврзете безжичен рутер или жичен интернет врска опција. Работата со рутер е особено погодна ако во куќата има неколку компјутери. Ако сопственикот на станот е сопственик на еден лаптоп, може да биде ограничен на жична врска. Жицата може да се лизне, а потоа врската ќе мора да се изгради повторно, но за неговата работа не и е потребна нова опрема. Ако кабелот е вклучен во точниот конектор, симболот на жичната врска ќе се смени во жолто извичник . Исто така во овој дел од лаптопот, можете да ја најдете функцијата за отстранување проблеми. Тоа е корисно во случај да се создаде врска само по себе нема да успее.

Во оваа фаза, треба да одите на првиот дел наречен "Креирање и конфигурирање на врската". Автоматски кога ќе кликнете на прозорецот ќе се промени, а ново лице ќе се појави пред лицето. Три опции ќе се појават тука: "Поврзување на работното место", "Креирање нова мрежа "и" Поврзување на интернет. "Во списокот, последната ставка ќе биде прва, и тоа е она што е потребно за да се поврзете брз интернет . Со кликнување на оваа ставка, компјутерот повторно ја менува страницата, пренасочувајќи го корисникот на следниот. Тука мора да ја потврдите потребата да креирате нова врска. Сега можете да работите различни износи мрежи, создавајќи ги сите нови врски. Таков систем е погоден по тоа што лаптопот може да се транспортира до различни места, секаде каде што се поврзува со безжичната или жична мрежа.

Во оваа фаза се појавуваат главни тешкотии за оние кои не се пријатели со модерната технологија. Откако лицето ја потврдува својата намера да создаде врска, тој ќе мора да го внесе корисничкото име и посебна лозинка за одредена мрежа. Сите овие информации секогаш се наведени во договорот Rostelecom. Волшебниците обично ги кружат со пенкало, така што клиентите не губат важни податоци. Карактерите треба да се внесат многу внимателно, бидејќи понекогаш се сместени големи и мали букви, како и броеви. Откако ќе ги внесете информациите, можете да кликнете на штиклирањето во секцијата "запамети ја лозинката", така што податоците нема да мора повторно да се внесуваат повторно и повторно кога се поврзани со домашна мрежа . Исто така подолу, едно лице може да го смени името на нивната брза врска. Ако не, тогаш следната мрежа ќе биде именувана како " Брза конекција 2 "и така натаму.

Една од главните потешкотии со жичен интернет е тоа што мрежата не е автоматски поврзана. Претплатниците на Rostelecom секогаш мора да одат во делот на работа со мрежи, барајќи потребна врска . Со цел да не губите време за ова, специјална кратенка може да се стави на работната површина. Со кликнување на него, лицето автоматски ќе ја започне врската. За да креирате кратенка, само притиснете ги копчињата WIN + R истовремено. После тоа, прозорецот ќе се појави на екранот, а во слободната линија ќе треба да ја внесете командата "ncpa.cpl". Етикетата ќе биде креирана автоматски, а сопственикот жична врска само ќе мора да плати на време за Интернет. Ростелеком исто така ја обезбедува ветената платежна услуга во случаи кога претплатникот не може да го врати акумулираниот долг на време. Во иднина, може да се размислува за купување на рутер, бидејќи безжична конекција многу повеќе практични.

Компанијата Ростелеком им нуди на своите клиенти фиксни и мобилни комуникации , интерактивна телевизија , поврзувајќи се со светскиот интернет преку телефонски и оптички линии, Wi-Fi мрежи. Следно, ние ќе опишеме како да се поврземе со Интернет Ростелеком. Тоа е сосема едноставно.

Начини за поврзување на Интернет

Постојат неколку начини да започнете да користите мрежен пристап. Ги наведуваме:

Метод број 1: веб-страница на Ростелеком

Посетете ја официјалната веб-страница на компанијата на RT.ru. Тука треба да ги одберете најсоодветните и поволни тарифи за вас од голем број понуди, да одлучите за оние кои ви се потребни. дополнителни опции ("Сурфање", "Ноќно забрзување" итн.). Потоа направете апликација за поврзување - направете ја вашата контакт информации име и презиме број мобилен телефон на кој можете да бидете контактирани, адреса е-пошта и станбена адреса. Можете да бидете свесни за моменталниот статус на апликацијата ако поставите опција за примање такви информации преку SMS или e-mail.

Метод број 2: Апликација за поврзување по телефон

На веб-страницата на компанијата, изберете во формуларот за нарачка "Ред повратен повик », Каде што ќе го одредите времето на комуникација погодно за вас. После тоа, операторот ќе ве повика и заедно со вас ќе ги пополните сите потребни информации за поврзување и започнување со користење на Интернет.

Метод број 3: Примена во најблиската канцеларија на Ростелеком

Знаејќи каде се наоѓа таква канцеларија или изборот на канцеларијата на Ростелеком што е погодно за вашата посета на веб-страницата на операторот, се упатува таму. Менаџерот ќе ги објасни сите детали за врската, ќе ви помогне да го одберете најдоброто тарифен план за Интернет и да склучи договор за давање на услуги.

Последните два методи се попогодни кога треба да ги разјасните сите детали за услугата, да помогнете во изборот на тарифа, информации за можноста за поврзување, општо, специјалистички совети.

Без оглед на кој метод ќе го одберете, ќе ви биде даден денот и времето кога специјалистите на компанијата ќе ја поврзат и конфигурираат опремата. Тие веднаш, на самото место, ќе потпишат договор помеѓу "Ростелеком" и вас за обезбедување и користење на интернет услуги. Вреди да се напомене дека преклопната опрема може да се купи во самата компанија и самостојно - во продавницата каде што ви одговара. Во првиот случај, опремата веќе ќе биде конфигурирана да користи интернет, во втората - ќе ви треба дополнителна поставка . Во зависност од избраниот рутер, можете да го користите безжична технологија WiFi за удобно сурфање на мрежата од лаптоп, таблет или паметен телефон.

Ако сакате да направите врска во мал град или приватен сектор, можеби ќе треба да го имате. стационарна комуникација Ростелеком. Ако не, поврзете се со таа мрежа. Тоа е затоа што пристапот до интернет ќе се организира со помош на технолог кој користи фиксни телефонски линии.

Поставувањето на опремата за поврзување на Интернет од Ростелеком себе без одредени вештини нема да биде доволно лесно. За да се реши таков проблем, специјалисти на компанијата можат да одржат консултации и бесплатно подесување опрема за сите претплатници. За да се добие професионален совет Неопходно е да го контактирате телефонот за поддршка на 8 800 1000 800 и операторот ќе ве праша што да прави и во кој секвенца да го конфигурирате модемот. Ако не можете сами да ја поставите опремата и да го поврзете интернетот, можете да ја посетите најблиската служба за корисници на "Ростелеком", земајќи го модемот со вас, а експертите на операторот ќе го постават бесплатно.

Ако сеуште сакате да ја пробате раката и сами да го конфигурирате модемот - можете да прочитате на нашата страница како да го направите тоа.

Ростелеком е најголемиот интернет провајдер во Русија. Во зависност од регионот и опремата инсталирана во домот на претплатникот, таа обезбедува пристап до глобална мрежа на една од следниве технологии:

Методот на поврзување и конфигурација на рутерот е различен за секоја од овие опции.

Поврзување на Ростелеком преку GPON

GPON е најстариот ветувачка Rostelecom Интернет конекција технологија. Според овој стандард, брзината на прием на податоци може да биде до 2,5 Gb / s, а преносот на податоци се врши со брзина до 1,25 Gb / s. За жал, давателот значително ја ограничува ширината пропусен канал . Максимална брзина пристапот преку GPON во различни градови е наведен во тарифите на веб-страницата на компанијата.

При користење на овој метод на поврзување со станот или куќата на претплатникот е поставен оптички влакна . Не е можно директно поврзување со компјутер, потребен е кориснички терминал за конвертирање на светлината во дигитални податоци. Овој уред е обезбеден од страна на операторот, така што корисникот нема дополнителни трошоци за набавка на опрема.


Овој уред е обезбеден од страна на операторот, така што корисникот нема дополнителни трошоци за набавка на опрема

Обрни внимание! За време на врската, мајсторот Ростелеком прави бесплатно поставување на терминалот GPON.

Поставување на конекција кога се користи FTTB (Ethernet)

Ако вашата адреса не е техничка способност користејќи GPON, FTTB технологијата може да се примени. Во овој случај, врската се врши и преку оптичкото влакно, но се изведува само до разводна кутија во станбена зграда. Во одделни станови поставени вообичаените мрежен кабел (изопачено пар).


Овој метод ви овозможува директно да се поврзете на интернет со кој било уред со етернет конектор. Поопширен начин за поврзување подразбира Wi-Fi рутер . Како и во случај на GPON-терминалот, можете да го изнајмите од вашиот оператор. Рутерот се поврзува со кабелот од интернет провајдерот и го дистрибуира интернетот на сите домашни уреди. Веб интерфејс се користи за конфигурирање на рутерот и поставување на параметри за Wi-Fi. IP адресата на рутерот, корисничкото име и лозинката обично се наведени на налепница која се наоѓа на дното на уредот.


Тоа е важно! Можете да изберете кој било компатибилен рутер за поврзување на Rostelecom. Од компанијата нема ограничувања за клиентска опрема.

Како да го поврзете АДСЛ од Ростелеком

Во мали населби АДСЛ е често единствената технологија за поврзување. Овој застарен протокол обезбедува трансфер на информации со брзина до 24 Mbps, комуникацијата се врши преку телефонски кабел . Се поврзува со модем или ADSL рутер преку кој уредите на домашната мрежа пристапуваат на Интернет.


Совет! Покрај ADSL рутерот, можете исто така да користите универзален рутер. Ваквите уреди ги поддржуваат ADSL и Ethernet конекциите.

Видео упатство: Поставување на статичка IP врска за Ростелеком

Видете исто така:

Отворете ги портите на рутерот себе  Интернет подесување и  Wi-Fi мрежа  Главна економска администрација (HCU) Отворете ги портите на рутерот себе
Интернет подесување и Wi-Fi мрежа Главна економска администрација (HCU). Карактеристики на приклучокот за опрема

Интернет популарност преку телефонска линија доаѓа до ништо, но сеуште е во употреба. Затоа, луѓето понекогаш имаат прашања, но како да конфигурирате таква врска?

Во оваа статија нема да застанам при поставувањето на рутерот. Само 1 компјутер поврзан преку модем (модемот е стандардно конфигуриран од мостот). Значи, најпрво притискаме Start-> Control Panel


Значи, најпрво притискаме Start-> Control Panel

Во прозорецот што се појавува, одберете ја првата ставка - "Интернет конекција".


Во прозорецот што се појавува, одберете ја првата ставка - Интернет конекција

Потоа, во новиот прозорец внесете го корисничкото име, лозинката (мора да бидат наведени во договорот, или, во варијантата на Саратов - на картичката), името на врската (овде пишуваме сè што сакаме) и ставиме штикли, што е забележано на сликата подолу.


Потоа, во новиот прозорец внесете го корисничкото име, лозинката (мора да бидат наведени во договорот, или, во варијантата на Саратов - на картичката), името на врската (овде пишуваме сè што сакаме) и ставиме штикли, што е забележано на сликата подолу

Потребна е "Запомнете лозинка" за да не ја внесувате секој пат кога ќе се поврзете на интернет (ако се плашите дека лозинката може да биде украдена, не ставајте магија, иако, ако сакате, краде и така натаму). "Дозволи да се користи ..." е потребно ако има повеќе од еден корисник на вашиот компјутер (мајка, јас, на пример). Потоа притиснете го копчето "Поврзете". Ако сето тоа е направено правилно, Интернетот ќе се вклучи (не заборавајте да го надополни балансот) и продолжете го поставувањето. Сега треба да ставиме кратенка на поврзувањето на работната површина. За да го направите ова, вратете се на "Network Control Center и дели "И кликнете на врската" Променете ги поставувањата на адаптерот. "

Во новиот прозорец, одберете ја нашата врска (Сетете се како ја викавте?). Ние го притискаме десен клик глувчето и внатре контекстното мени изберете "Креирај кратенка"


Ние го притискаме  десен клик  глувчето и внатре  контекстното мени  изберете Креирај кратенка

Системот ќе каже дека не можете да креирате кратенка во оваа папка и да прашате дали сакаме да го поставите на десктопот? Се согласуваме (изберете "ДА".

Затоа, луѓето понекогаш имаат прашања, но како да конфигурирате таква врска?
Сетете се како ја викавте?
IRC (Internet Relay Chat)