Како да промените Windows на лаптоп. Чекор-по-чекор инструкција: како да инсталирате Windows XP на netbie netbook. Префрлување на SATA хард диск контролер во IDE-компатибилен режим на работа

  1. Како да промените Windows на лаптоп. Чекор-по-чекор инструкција: како да инсталирате Windows XP на...
  2. Како да го инсталирате оперативниот систем
  3. Како да креирате бутабилен флеш диск
  4. Постапката за инсталирање на netbook преку мојот компјутер
  5. Постапката за инсталирање на netbook преку BIOS-от

Како да промените Windows на лаптоп. Чекор-по-чекор инструкција: како да инсталирате Windows XP на netbie netbook. Префрлување на SATA хард диск контролер во IDE-компатибилен режим на работа

Обично на веќе инсталирани netbooks оперативен систем , така што корисниците не можат да се грижат и речиси веднаш почнуваат да работат со уредот. Сепак, не се задоволни сите корисници. верзија на Windows , што тие го имаат, и тие сакаат да го заменат со друг. Од една страна, проблемите не треба да се појават. Но, од друга страна - не сите модели имаат netbook диск. Што да направите во овој случај?

Речиси секој оперативен систем станува побавен со текот на времето и веќе не е толку брз и течен како при купување на уред. Ова се должи на фактот дека оперативниот систем по долго користење со многу дополнителни алатки, рекламни алатки и други програми е полн. Ова се должи на фактот дека инсталациите не беа толку едноставни колку што се денес, а од друга страна, возачите. Се разбира, постојат разлики во перформансите кога земате возачи директно од производителот.

Префрлување на SATA хард диск контролер во IDE-компатибилен режим на работа

Во оваа статија, би сакале да ви го покажеме токму тоа. Со неколку чекори можете да го вратите компјутерот во првобитната состојба. Прво, би сакале да се префрлиме на различни режими кои се достапни за време на преинсталирањето. Многу повеќе од системски скенирање за погрешни и исчезнати системски датотеки . Вашите лични информации, фотографии или видеа нема да бидат вклучени и нема да бидат изгубени. Оваа функција е корисна кога сакате да избришете сè од вашиот компјутер. . Сликата подолу прикажува две опции за нова инсталација.

Како да го инсталирате оперативниот систем

Како да инсталирате прозорци на нетбук без флопи диск, всушност, е сосема едноставно. Единственото нешто што треба да направите е да се преработи инсталација диск да USB медиуми. Оваа постапка може да се направи на неколку начини. Размислете за еден од нив.

Прво што треба да го ископирате на компјутерот iso-слика на системот. После тоа, извршете ја програмата UltraISO. Во него, одете на File-Open и одберете претходно копирана слика на системот. Одете на Авто-вчитување, каде што ќе кликнете на Пишувај слика на дискот. Вметнуваме флеш-диск во нетбук и го форматираме. Тип датотечен систем мора да биде NTFS.


Тип   датотечен систем   мора да биде NTFS

Откако ќе заврши форматирањето, се враќаме UltraISO . Одете на јазичето Отвори. Овде кликнете Снимај и потврдете ги вашите акции во ред. Сега останува да се чека дистрибуцијата на дистрибуцијата. Наместо флеш меморија, можете да користите мемориска картичка, која може да се отстрани хард диск и други видови на USB диск. Откако ќе заврши операцијата, флеш-уредот може да се извади.

Добивме USB-диск со дистрибутивен комплет напишан на него. Следната фаза е влезот во Bios, каде што треба да инсталирате багаж од мемориска картичка или флеш драјв . За да го направите ова, штом netbook започне со преземање, треба да притиснете одредено копче. За различни модели на уреди, може да се разликува, обично, копчето за внесување на Bios е наведено во упатствата прикачени на компјутерот. Потоа го наоѓаме табулаторот BOOT, каде се наоѓа редоследот на вчитување. Првиот изложи на USB-диск.

По извршените операции, подигнуваме од флеш-уредот, а потоа инсталацијата е слична на тоа како оваа постапка се прави со помош на дискот. Корисникот само треба да ги следи инструкциите на системот, кои се сосема разбирливи. Последното нешто што треба да направите по инсталирањето е да пронајдете и инсталирате драјвери за оваа верзија на оперативниот систем. Со цел да го направите системскиот интерфејс поинтересен, можете да дознаете

Инсталација на USB-драјвери, така што корисникот ќе мора сам да создаде таков USB флеш драјв. Сепак, ова не е ништо комплицирано.

Методот опишан во статијата може да се инсталира на OS netbook Прозорци од различни верзии: XP, Vista, 7, 8. За ова ви треба флеш меморија со капацитет на меморија од повеќе од 1 гигабајт, датотека со слика од посакуваниот оперативен систем (проширувањето на таквите датотеки е .iso) и утилитот UltraISO (врската со бесплатното превземање алатка е прикачена на статијата).

Како да креирате бутабилен флеш диск

1. Преземете ја утилита UltraISO од официјалната страница за програмери, инсталирајте ја и отворете ја.

2. Отворете го јазичето "Load" -> "Burn image хард диск ".

3. Во прозорецот што се појавува, одберете USB-уред за инсталирање, потоа одберете ја сликата со оперативниот систем и проверете дали е поставена методот за снимање на USB-HDD +.

4. Кликнете на копчето "Write" и почекајте процесот да заврши.

Постапката за инсталирање на netbook преку мојот компјутер

4. Во прозорецот што се појавува, одберете ја инсталацијата на Windows.

5. По ова ќе започне стандардна инсталација оперативен систем. Следете ги упатствата на екранот и почекајте процесот на инсталација да заврши. За време на инсталацијата, вашиот компјутер може да се рестартира неколку пати. Веднаш штом ќе ја видите сликата со новиот Windows лого кога ќе се вчита, тоа ќе значи дека инсталацијата е завршена во принцип.

Недостаток на овој метод за инсталација е тоа што не можете да го форматирате дискот на кој е инсталиран оперативен оперативен систем. стара верзија . Ако оваа опција не ви одговара, користете го следниов метод.

Постапката за инсталирање на netbook преку BIOS-от

Како и во претходниот метод, пред да започнете со инсталацијата, направете резервна копија на податоците.

1. Вметни инсталација флеш диск на netbook.

2. Рестартирајте го компјутерот и внесете го BIOS-от.


За да влезете во BIOS, неопходно е кога компјутерот ќе почне да работи, кога ќе се појават првите графички слики на екранот, за да го притиснете копчето DEL на тастатурата, се додека не се појави екранот за подесувања. Ова е БИОС-от.

3. Ако БИОС-от има сина позадина - погледни ја левата страна од делот за напредни BIOS-от, користете ги стрелките на тастатурата за да го поместите покажувачот и притиснете Enter. Ќе се појави прозорец со опциите за подигање на вашиот компјутер. Ставете во Првиот четврт-уред - USB-HDD, втор подигање уред - CDROM, трето подигање уред - тврд диск или HDD-0.

4. Ако BIOS-от има сива позадина, одете на јазичето Boot, а потоа користете ги копчињата со стрелки за да го поместите покажувачот во Приоритет на говорниот уред и притиснете Enter. Се појавува редоследот на подигнување на уредот на компјутерот. Променете ја редоследот, така што USB прво ќе биде на листата, CD / DVD диск е втор, хард диск е трет.

5. По поставувањето на саканиот редослед, притиснете F10 и Enter.


Во оваа фаза, читателот ќе го постави нарачката за подигнување во која прво ќе се вметнува флеш-уредот, потоа уредот, а само тогаш хард-дискот. Во иднина, таквата наредба не е неопходна за да се врати во претходната состојба.

6. После тоа, компјутерот ќе се рестартира, тогаш на екранот ќе се појават зборовите Press. Читателот мора да притисне на кое било копче и нова верзија "Windows" со претходно вметнат флеш диск ќе почне да се инсталира.

7. Следете ги инструкциите на екранот. Windows Installer и почекајте процесот на инсталација да заврши. За време на инсталацијата, вашиот компјутер може да се рестартира неколку пати. Веднаш штом ќе ја видите сликата со новиот Windows лого кога ќе се вчита, тоа ќе значи дека инсталацијата е завршена во принцип.

Што да направите во овој случај?
IRC (Internet Relay Chat)