Како да се најде украден Android телефон ако е исклучен

 1. Барајте украден телефон
 2. Барајте инвалидски паметен телефон од страна на полицијата со IMEI код
 3. Барајте уред со бројот на SIM-картичката
 4. Утврдување на локацијата на паметниот телефон преку апликацијата
 5. Груба реалност
 6. Софтвер за спречување на кражба и уреди за пребарување
 7. Заштита на лични податоци

Кражба на паметен телефон дава многу проблеми. Во суштина, не е само губење на gadget, туку и лични информации, кои, особено, се вреднуваат многу повисоки од самиот паметен телефон. За некои, оваа информација е непроценлива. Во оваа статија ќе потсетам:

 • како да се најде украден Android телефон ако е исклучен;
 • што софтвер да се инсталира за да го најдете изгубениот уред;
 • како да се обезбеди лични податоци за украден gadget.

Содржина:

 1. Барајте украден телефон
  1. Барајте инвалидски паметен телефон од страна на полицијата со IMEI код
  2. Барајте уред со бројот на SIM-картичката
  3. Утврдување на локацијата на паметниот телефон преку апликацијата
  4. Груба реалност
 2. Софтвер за спречување на кражба и уреди за пребарување
 3. Заштита на лични податоци

Барајте украден телефон

Ако Вашиот уред е исклучен, што е логично за кражба, стандардните акции, како што е телефонски повик, нема да функционираат. Неопходно е да се дејствува веднаш за да се фати крадецот во жешка потрага.

Постојат три начини да го најдете украдениот уред:

 1. Контакт за спроведување на законот.
 2. Контактирајте со мрежниот оператор за да ја одредите локацијата на gadget.
 3. Користете софтвер.

Ги одредуваме сите методи.

Барајте инвалидски паметен телефон од страна на полицијата со IMEI код

Секој телефон е назначен за идентификатор - IMEI код . Тоа може да се најде под батеријата на самиот уред, да дознаете од инженеринг мени андроид , користејќи го кодот за услуги (* # 06 #), во поставките "за телефонот", погледнете во кутијата за пакување на паметниот телефон.

Кога контактирате со полицијата, препорачливо е да го знаете овој код. Исто така, земете пасош, договор за СИМ картичка и по можност посетете ја полициската станица во областа во која била извршена кражбата. Напишете изјава со деталите за кражбата и обезбедете ги горенаведените податоци.

Совет! Наоѓање на телефон од IMEI е доста тешка задача. Ова ќе бара пристап до опрема и бази на податоци на мобилните оператори. И податоците за бесплатни бази на податоци на интернет во еден случај од илјада може да дадат вистински поим.

Барајте уред со бројот на SIM-картичката

Мобилните мрежни оператори можат да ги следат сите активности на SIM-картичката, до нејзината приближна локација во рамките на одредена кула. Дури и ако паметниот телефон е исклучен, SIM картичката ќе одговори ако е во опсегот на пристап за телекомуникациски системи.

Обидете се директно да го контактирате операторот, да ја кажете ситуацијата и да обезбедите:

 • IMEI уред и телефонски број;
 • Број на СИМ-договор.

Според наведените податоци, операторот ќе може да дознае информации од меморијата на серверот за наплата.

Утврдување на локацијата на паметниот телефон преку апликацијата

Утврдување на локацијата на паметниот телефон преку апликацијата

Речиси секој производител на паметни телефони нуди решенија за наоѓање на изгубен уред во поставките за безбедност и приватност. На пример: Huawei - Најдете уред, Samsung - Далечински управувач. Популарно и ефикасно решение е софтвер од Google:

 • Најдете го мојот уред - апликација за паметен телефон (на страницата што следи по врската постои детална инструкција за работа со програмата);
 • android.com/find - страница на Интернет, најавете се со вашата сметка.

Но, проблемот со користењето на програмите е тоа што треба да ја наместите кога gadget е во ваши раце. Во спротивно, нема да има смисла да пронајдете паметен телефон. Покрај тоа, ниту една апликација не може далечински да го вклучи паметен телефон, особено ако батеријата седна. Но, програмите можат да го поправат и да го известат сопственикот кога gadget станува активен.

Груба реалност

Груба реалност

Пребарувањето украден паметен телефон директно зависи од вас и од претходните поставки на уредот. Во милиони градови секој ден стотици мобилни уреди се изгубени. Таквите изјави можеби не се приоритет за полицијата, особено кога има малку информации за загубата:

 • IMEI не е наведен;
 • не постои идентификација на арамија;
 • не инсталираа прилагодени апликации за да пребарувате за паметен телефон што недостасува, итн.

Ако нема доволно податоци, полициските службеници може да ве обесхрабрат да напишете изјава, бидејќи очигледно сфаќаат дека скоро нема шанси да пронајдете уред.

Мрежниот оператор може да одбие да ви ги достави платежните податоци, наведувајќи дека тој нема право да го стори тоа без судски налог, што се однесува на законската рамка, која не го регулира работниот процес во такви случаи.

Мрежниот оператор може да одбие да ви ги достави платежните податоци, наведувајќи дека тој нема право да го стори тоа без судски налог, што се однесува на законската рамка, која не го регулира работниот процес во такви случаи

Ако апликацијата е извлечена, крадецот може да ја отфрли SIM картичката, ресетирајте го паметниот телефон на фабрички поставки и да го смените кодот IMEI (прилично комплицирана имплементација на новите уреди што подразбираат замена на микрочипови на паметниот телефон. Ова може да го изведува стручно обучен специјалист), што го прави исклучително тешко да се следи паметен телефон во базата на операторот.

Софтвер за спречување на кражба и уреди за пребарување

За да се заштитат од можни кражби нема да работат, но можете да ги намалите ризиците од разделба со уредот. Дури и ако уредот е неповратно изгубен, вашите лични податоци нема да падне во рацете на напаѓачот и може да се вратат. За да го направите ова, можете да ги користите следните совети и апликации:

 1. Дознајте и чувајте IMEI на вашиот паметен телефон на сигурно место;
 2. Користете пински код и скенер за отпечатоци (или ID на лицето).

  Тоа е важно! Ако сте го изгубиле паметниот телефон на кој е инсталиран PIN кодот или е внесен преку отпечаток од прст, напаѓачот нема да може да пристапи до вашите податоци. За да го отклучите уредот, тој ќе мора да ги избрише сите податоци.

 3. Да се ​​инсталира Најдете го мојот уред или еквивалентно. Ви овозможува да ја одредите локацијата (ако е овозможена геолокацијата), повикајте, заклучете го екранот и избришете ги сите податоци. Апликацијата работи преку вашиот профил на Google.
 4. Инсталирај антивирус Видете или еквивалентно. Интересно е затоа што има функција на автоматско зачувување на информации за локацијата на паметниот телефон додека се намалува полнењето на батеријата. Податоците се испраќаат до одредената пошта.
 5. Користете платен антивирус на континуирана основа. Добра одлука - Kaspersky Internet Security . Функцијата за заштита од кражба ви овозможува далечински да ја вклучите сирената, да фотографирате од предната камера, да го блокирате пристапот до уредот или да ги избришете сите лични податоци.
 6. Аларм за СМС за промена . Кога ја менувате SIM картичката и ќе го вклучите уредот, апликацијата ќе испрати две СМС до наведениот број со информациите: IMEI на вашиот паметен телефон и бројот на новата SIM картичка, GPS координатите на уредот.
 7. Синхронизирајте важни податоци за вас или направи резервни копии .

Повторно, производителите исто така нудат услуги за пребарување на паметни телефони. Земете го на пример Самсунг. Услуга findmymobile.samsung.com може да го следи вклучениот паметен телефон, да ја одреди прецизноста кога е исклучен, да го покаже бројот на новата SIM картичка, да го заклучи уредот и многу повеќе.

Заштита на лични податоци

Задачата е како што следува:

 • зачувајте ги вашите податоци за да им пристапите во иднина;
 • ограничи пристапот до лични информации до напаѓачот.

зачувајте ги вашите податоци за да им пристапите во иднина;  ограничи пристапот до лични информации до напаѓачот

За да го извршите првото правило, треба да направите резервни копии (синхронизирајте) со важни податоци за вас. На пример:

 1. Контактите во именикот може да се зачуваат во вашиот профил на Google. .
 2. Сликите може да се синхронизираат со Google Photos.
 3. Белешки или важни податоци може да се зачуваат Evernote .
 4. Книги, видеа, музика, дупликат до облак складирање (Google диск, Yandex.Disk, мега, итн).
 5. Лозинките можат да се складираат во "лозинки и форми" на прелистувачи или да користат аналози (на пример Вистински клуч ).

Ограничи пристапот до вашите податоци е едноставен. Користете лозинка (PIN-код) на континуирана основа, и кога крадете вашиот уред, користете една од услугите за да ги избришете сите лични податоци од далечина.

IRC (Internet Relay Chat)