Како да се опорави компјутер по чистење од вируси

 1. Промени ги лозинките
 2. Осигурајте се дека вирусите се навистина отстранети.
 3. Определете како вирусите влегуваат во компјутерот

Прочитајте што преземаат активности по чистење на компјутерот од вируси . Како да ги идентификуваме и елиминираме начините за добивање на вируси на вашиот компјутер. Ако вашиот компјутер е заразен со вируси или друг малициозен софтвер, чистењето е само првиот чекор. За да се обезбеди понатамошна безбедност на компјутерот, мора да се преземат дополнителни чекори.

Имајте на ум дека не секое предупредување за антивирусната програма за опасност значи инфекција на компјутерот. Значи, како не сите компјутерско скенирање со антивирус софтвер значи негово целосно исчистување. Ако вирусот е откриен пред моментот кога успеа да работи на компјутерот, тогаш сè е во ред. Ако по - имате проблем.

Содржина:Содржина:

 1. Промени ги лозинките.
 2. Осигурајте се дека вирусите се навистина отстранети.
 3. Определете како вирусите влегуваат во компјутерот.

Промени ги лозинките

Корисниците користат компјутер за користење на e-mail, интернет-банки, социјални мрежи и други важни сметки. Ако претпоставиме дека постојат вируси на вашиот компјутер, тие можат да ги копираат вашите лозинки и да ги дистрибуираат до други малициозни програми. Користејќи ја вашата e-mail сметка, таквите програми можат да ги ресетираат вашите лозинки на други сајтови и на тој начин да добијат пристап до вашите сметки на нив.

За да го спречите ова, откако ќе го чистите вашиот компјутер од вируси, подобро е да ги смените лозинките на сметките што ги користите: е-пошта, електронско банкарство и други на кои се логирате од претходно заразениот компјутер. Затоа, дури и промена на лозинки е подобро со друг автентично чист компјутер.

Некои корисници, за кои безбедноста на нивните сметки пред сè друго, користат специјални програми за управување со лозинки за да креираат најсигурни и уникатни лозинки.

Некои корисници, за кои безбедноста на нивните сметки пред сè друго, користат специјални програми за управување со лозинки за да креираат најсигурни и уникатни лозинки

Осигурајте се дека вирусите се навистина отстранети.

Ако малициозен софтвер влегува во вашиот компјутер и почнува да работи, може да направи многу непријатни работи. На пример, некои вируси ги инсталираат Rootkit програмите на компјутер и ги користат за маскирање во системот. Многу видови на тројанци, исто така, "ја отвори портата" по лансирањето, преземајќи многу други видови на малициозен софтвер од оддалечени сервери.

Со други зборови, ако вашиот компјутер е заразен, тогаш е подобро да се биде безбеден. Нема потреба да се претпостави дека компјутерот е веќе чист, бидејќи антивирусот ги отстрани сите вируси. Подобро е да го скенирате неколку пати со користење на различни антивируси, вклучувајќи и онлајн или верзии што може да се преземат. На овој начин, можете да откриете скриени вируси користејќи програми Rootkit.

Исто така, можеби ќе треба да инсталирате Windows или да ја користите функцијата за ресетирање на системот во првобитната состојба. Тоа е повеќе време, особено ако не постои резервна копија на системот, но само во овој случај може да бидете сто проценти сигурни дека вашиот систем не е инфициран.

Тоа е повеќе време, особено ако не постои резервна копија на системот, но само во овој случај може да бидете сто проценти сигурни дека вашиот систем не е инфициран

Определете како вирусите влегуваат во компјутерот

Ако вируси се влезе во компјутерот па малициозен софтвер може повторно да влезе во неа. Затоа, треба да ја проверите заштитата на вашиот компјутер и да ги спречите вирусите повторно да влезат во вашиот компјутер.

Windows е сложен оперативен систем. На пример, постојат повеќе од 50 различни типови на потенцијално опасни екстензии на датотеки кои може да содржат вирус. Еве ги најважните прашања што корисникот мора да одговори со цел да се разбере степенот до кој неговиот компјутер е безбеден.

 • Дали користите антивирусна програма? - Ако вашиот компјутер нема анти-вирус програма. Тогаш мора да се инсталира.
 • Дали има инсталирано Java апликации на вашиот компјутер? - Јава е извор на безбедносни проблеми. Повеќето компјутери на Интернет имаат застарена и ранлива верзија на Java, која им овозможува на злонамерен сајтови да инсталираат вирусни програми на компјутерот на корисникот. Ако имате инсталирано Java апликација на вашиот компјутер, избришете ја. Ако ви треба оваа апликација на вашиот компјутер, барем исклучете го приклучокот на Java во вашиот прелистувач.
 • Дали има непотребни приклучоци во прелистувачот на вашиот компјутер? - забележете ги инсталираните приклучоци за прелистувач што ги користите на вашиот компјутер. Честопати, злонамерните програми ги инсталираат приклучоците што им се потребни и ги користат за преземање на други програми на компјутерот без знаење на корисникот. Подобро е да се отстранат од прелистувачот сите додатоци кои не ги користите.
 • Дали Вашиот оперативен систем е конфигуриран автоматски да се ажурира? - Подобро е да го конфигурирате Windows автоматски да ги преземе и инсталира ажурирањата. Користењето на ирелевантни верзии на програми и оперативни системи е опасно. Секој ден се појавуваат голем број нови вируси во мрежата, и оперативниот систем на вашиот компјутер треба да биде подготвен за ова .
 • Колку сте внимателни со програмите што ги извршувате? - Бидете внимателни кога преземате и инсталирате програми на вашиот компјутер. Обидете се да не кликнувате на pop-up рекламите по случаен избор и не инсталирајте апликации и приклучоци кои се нудат со мали букви. Не ја стартувајте програмата и не отворајте датотеки испратени од непозната адреса по пошта.

Неуспехот да се следат основните безбедносни правила кога се користи компјутер, во крајна линија доведува до неуспех на оперативниот систем и губење на податоци на заразениот компјутер. Заборавајќи за користење антивирусни програми и технологија, корисникот ризикува не само да ги изгуби податоците од неговиот компјутер, туку и да пристапува до неговите онлајн сметки.

Дали користите антивирусна програма?
Дали има инсталирано Java апликации на вашиот компјутер?
Дали има непотребни приклучоци во прелистувачот на вашиот компјутер?
Дали Вашиот оперативен систем е конфигуриран автоматски да се ажурира?
Колку сте внимателни со програмите што ги извршувате?
IRC (Internet Relay Chat)