Како да се врати системот Windows (Windows) 7

 1. Метод 1: Вграден систем Враќање
 2. Метод 2: Враќање од резервната архива
 3. Метод 3: Рехабилитација на оштетени системски датотеки
 4. Метод 4: Активирајте го системот со последната нормална конфигурација
 5. Метод 5: Враќање преку "безбеден режим"
 6. Метод 6: Користење на опкружувањето за обновување

Порано или подоцна, сите корисници на компјутер се наоѓаат во ситуација кога нивниот компјутер почнува да работи наизменично или оперативниот систем не започнува воопшто

Порано или подоцна, сите корисници на компјутер се наоѓаат во ситуација кога нивниот компјутер почнува да работи наизменично или оперативниот систем не започнува воопшто. Во овој случај, најсоодветната опција е да се врати системот. Оваа статија ќе ги разгледа методите за обновување на ОС во Windows 7.

Видете исто така:
Како да се врати системот преку БИОС-от
Како да се врати системот Windows 8
Како да го вратиме системот Windows 10

Сите тешкотии со кои се соочуваат во враќањето на системот можат да бидат фигуративно поделени во три големи групи, за секоја од нив ќе бидат различни и начини на закрепнување.

 • Можно е да се подигне системот;
 • Компјутерот не започнува воопшто;
 • Компјутерот може да се активира само во "Безбеден режим".

Метод 1: Вграден систем Враќање

Овој метод е идеален за оние корисници чиј компјутер работи во стандарден режим. Нејзината суштина лежи во фактот дека ја враќате состојбата на системот до претходно создадена контролна точка, на која сè уште не се направени никакви глобални промени што доведоа до дефекти. Некои компјутери автоматски ги создаваат овие фази на зачувување, а корисниците на друга опрема ќе мора сами да присуствуваат на контролните точки.

 1. Одете во менито "Start" и кликнете на табулаторот "Сите програми" .
 2. Одете во менито Start и кликнете на табулаторот Сите програми

 3. Во листата што се појавува, пронајдете го "Стандардниот" директориум.
 4. Во листата што се појавува, пронајдете го Стандардниот директориум

 5. Отворете ја папката Utilities .
 6. Отворете ја папката Utilities

 7. Кликнете на иконата веднаш до зборовите "Враќање на системот" .
 8. Кликнете на иконата веднаш до зборовите Враќање на системот

 9. Програмата за обновување на системот автоматски ќе започне, во главниот прозорец на кој треба да кликнете "Напред" .
 10. Програмата за обновување на системот автоматски ќе започне, во главниот прозорец на кој треба да кликнете Напред

 11. Во следниот прозорец ќе треба да поставите ознака пред "Прикажи ги сите ..." ставка, по што ќе бидат прикажани сите можни точки за враќање на системот. Изберете период во кој, според вашето мислење, компјутерот работеше без неуспеси, и кликнете "Напред" .
 12. Изберете период во кој, според вашето мислење, компјутерот работеше без неуспеси, и кликнете Напред

 13. Кликнете "Finish" за автоматско започнување на постапката за враќање. Се препорачува однапред да ги затворите сите комунални услуги и документи, бидејќи компјутерот ќе се рестартира веднаш по завршувањето на процесот.
 14. Се препорачува однапред да ги затворите сите комунални услуги и документи, бидејќи компјутерот ќе се рестартира веднаш по завршувањето на процесот

Метод 2: Враќање од резервната архива

Ако сте се обиделе да создадете резервна копија на системот, овој метод е идеален за решавање на проблемот. Препорачливо е да се создадат такви архиви во тие периоди кога компјутерот работи најмногу правилно.

 1. Одете во менито "Start" и одете во табулаторот "Control Panel" .
 2. Одете во менито Start и одете во табулаторот Control Panel

 3. Пронајдете го насловот "Систем и безбедност" и кликнете на него.
 4. Пронајдете го насловот Систем и безбедност и кликнете на него

 5. Во предложената листа, кликнете на ставката "Резервна копија и враќање" , а потоа одете во насловот "Врати од архивата".
 6. Во предложената листа, кликнете на ставката Резервна копија и враќање , а потоа одете во насловот Врати од архивата

 7. На самиот крај од прозорецот, пронајдете ја врската "Враќање на системските поставки" , и по префрлување на нов таб, кликнете на "Напредни методи" .
 8. На самиот крај од прозорецот, пронајдете ја врската Враќање на системските поставки , и по префрлување на нов таб, кликнете на Напредни методи

 9. Треба да ја изберете првата опција предложена подолу, која започнува со фразата "Користете ја сликата на системот".
 10. Треба да ја изберете првата опција предложена подолу, која започнува со фразата Користете ја сликата на системот

 11. Ќе ви биде дадена можност да направите резервна копија од моменталната состојба. Ова може да ве заштити ако постапката за наплата не успее. Изберете "Архива" или "Прескокни".
 12. Изберете Архива или Прескокни

 13. Зачувајте ги сите документи отворени на вашиот компјутер и излезете од сите апликации, потоа кликнете на "Reload".
 14. Зачувајте ги сите документи отворени на вашиот компјутер и излезете од сите апликации, потоа кликнете на Reload

 15. Вашиот компјутер ќе се рестартира и веднаш ќе прикаже прозорец со предлог за избор на јазик за понатамошна работа. Изберете пригодна опција за вас и кликнете на копчето "Следно" .
 16. Изберете пригодна опција за вас и кликнете на копчето Следно

 17. Во следниот таб ќе треба да ја изберете сликата од која ќе се врати системот. Можете да ја наведете последната креирана копија со кликнување на соодветното копче или да пронајдете слика на компјутер со кликнување на "Избери слика" .
 18. За да продолжите, кликнете "Следно".
 19. За да продолжите, кликнете Следно

 20. Следниот прозорец ќе обезбеди информации за поставките за периодот до кој се враќате. Кликнете Заврши .
 21. Кликнете Заврши

 22. Се појавува предупредување за "Закрепне компјутер од слика" во кое треба да кликнете "Напред" .
 23. ОС автоматски ќе се врати во одредената контролна точка.

Метод 3: Рехабилитација на оштетени системски датотеки

За време на работењето на компјутерот може да предизвика разни грешки во системските датотеки. Ако причина за неуспехот на компјутерот во ова, тогаш едноставно вратете ги оштетените информации.

 1. Одете во "Start" менито и кликнете на "Стандарден" елемент.
 2. Десен-клик на колоната "Командна линија" и изберете "Стартувај како администратор" .
 3. Десен-клик на колоната Командна линија и изберете Стартувај како администратор

 4. Во прозорецот што се отвора, внесете ја следнава команда:
  Sfc / scannow
 5. Притиснете Enter .
 6. Притиснете Enter

 7. Се активира додаток кој ги детектира сите датотеки корумпирани на компјутерот и ги коригира грешките кои се наоѓаат сами по себе.
 8. Ако ситуацијата одеднаш се појави, кога на командната линија се појавува натпис кој вели дека е невозможно да се обнови една или друга компонента, само следете ги истите чекори, но откако ќе влезете во безбеден режим. Подетално овие постапки ќе бидат разгледани во методот №5.

Метод 4: Активирајте го системот со последната нормална конфигурација

Користете го овој метод треба да биде во случај кога компјутерот едноставно не започнува на вообичаен начин, дури и преку "Safe Mode" .

 1. Откако ќе го активирате компјутерот, одете до менито BIOS, и по чекањето на бипот, брзо притиснете го копчето F8 . Овие акции ќе ви пренесат на прозорецот за да изберете како да го стартувате системот.
 2. Пронајдете го насловот "Последна позната добра конфигурација" и кликнете на копчето Внеси . За да се движите од една до друга точка, користете ги стрелките на тастатурата.
 3. За да се движите од една до друга точка, користете ги стрелките на тастатурата

 4. Вашиот компјутер ќе се врати кога оперативниот систем работи без проблем.

Често овој метод се користи кога треба да поправите неправилно инсталирани драјвери или ако има грешки во главниот регистар.

Метод 5: Враќање преку "безбеден режим"

Постојат ситуации кога компјутерот не се активира со вообичаениот метод, но може да се активира преку "Safe Mode" .

 1. Одете во "Безбеден режим" . За да го направите ова, кога ќе го стартувате компјутерот, треба да го притиснете копчето F8 и да кликнете Enter, кликнете на соодветната ставка.
 2. За да го направите ова, кога ќе го стартувате компјутерот, треба да го притиснете копчето F8 и да кликнете Enter, кликнете на соодветната ставка

 3. Откако компјутерот ќе почне да работи во саканиот режим, ќе треба да извршите обновување со помош на стандардна функција за враќање или преку резервна копија. Овие методи се детално опишани во методите # 1 и # 2.

Метод 6: Користење на опкружувањето за обновување

Овој метод се користи кога компјутерот не се стартува во нормален и сигурен режим.

 1. Веднаш по започнувањето на компјутерот, притиснете го копчето F8 и одберете ја "линијата за решавање проблеми на компјутерот" . Во случај кога не е можно да го внесете потребниот прозорец, наплатата ќе треба да се направи со помош на диск или флеш диск. Откако ќе го вметнете во компјутерот, кликнете на "Обнова на системот" .
 2. Откако ќе го вметнете во компјутерот, кликнете на Обнова на системот

 3. Јазичето автоматски ќе почне со предложените опции за враќање. Можете да изберете System Restore ако има претходно креирана контролна точка. Во случај дека компјутерот има архива што ги содржи потребните информации, кликнете на "System Image Recovery" ставка.
 4. Во случај дека компјутерот има архива што ги содржи потребните информации, кликнете на System Image Recovery ставка

Во зависност од избраниот метод за враќање, понатамошната постапка за враќање ќе биде различна. Повеќе за тоа како ова може да се направи е опишано во методите погоре.

Како што можете да видите, постојат многу различни начини за обновување на системот. Изборот на соодветен метод зависи од состојбата на вашиот компјутер. Системот за наплата може да се направи во секој случај, дури и кога компјутерот не се стартува во нормален или безбеден режим.

IRC (Internet Relay Chat)