Како да внесете подножје од третата страница. Нумерирање на двојни страници во MS Word

 1. Како да ги броите страниците во Word 2007
 2. Како да се организира нумерирање на страници
 3. Како да го отстраните бројот од првиот лист
 4. Како да го поставите нумерирањето на страниците во Word 2010
 5. Метод еден.
 6. Вториот начин.
 7. Како да отстраните број од насловната страница
 8. Како да ја смените пагани во Word 2010
 9. Како да ги броите страниците во Word 2013

Го создадовте потребниот документ во програмата Word, но не знаете како да ги нумерирате страниците во неа? Тогаш дојдовте на вистинското место. Во оваа статија ќе ви кажам за тоа како може да се направи тоа.

Има многу верзии на популарни Microsoft Office и периодично Мајкрософт издава разни лепенки и додатоци. Ќе зборуваме за тоа како да ги броиме страниците во Word 2007, бидејќи се користи на персонални компјутери почесто од другите. Сепак, вреди да се напомене дека за Microsoft Word 2010 чекори за поставување нумерација на страници се слични. Па, да почнеме.

Колку често го користите Word?

Пронајдете го јазичето " Вметни " во горната лента со алатки и кликнете на него. Потоа, пронајдете го табулаторот " Заглавија и подножја ", а во неа - табулаторот " Број на страница ".

Ќе имате листа. Во него, изберете го формат на броеви што сакате (на врвот, на дното или на маргината на страницата, како и во моменталната позиција) и кликнете на него со левото копче. Се отвора листа во која ќе ви бидат понудени различни видови нумерирање.

Еве, воопшто, и сите.

Ако треба да бидете нумерирани од одреден број, прво повторете ги првите чекори, а потоа во табулаторот " Број на страница " изберете ја линијата " Форматирање броеви на страници ..."

Ако сакате да ги нумерирате страниците во Word во посебен формат (на пример, одберете со задебелени букви или подвлечени), прво внесете го т.н. режим за уредување на подножјето, кое може да се направи со двоен клик на бројот на страницата. Уредете го бројот колку што ви треба. Овој формат ќе се примени на сите други броеви на страниците.

Кога ќе завршите, кликнете двапати на кое било место на страницата (но не во полето за заглавие и подножје) или во опцијата " Затвори го прозорецот за заглавие и подножје ".

Ако сакате првата страница од вашиот документ да не биде нумерирана (на пример, треба да направите насловна страница), тогаш ова може да се направи на два начина.

 • Прв начин: Пронајдете го табулаторот " Page Layout " во горниот панел, а потоа " Поставки на страници". Отворете го овој прозорец во целосен приказ со кликнување на стрелката во долниот десен агол. Пронајдете го табулаторот " Извор на хартија " и во делот " Распредели заглавја и подножја ", означете го полето веднаш до "првата страница".
 • Втор метод: Внесете го режимот за уредување на заглавието и подножјето што веќе го знаете со двоен клик на полето на заглавието и подножјето. Во панелот " Опции " најдете ја опцијата " Специјални подножје за првата страница "и изберете ја. Конечно, затворете го прозорецот подножје.

Сега знаете како да ги броите страниците во Word 2007 и 2010 година.

Мајкрософт Word - почитувана од студенти, канцелариски работници и писатели програма за работа со печатен текст. Од навика, Русите го скратија името на зборот "Збор". Еден од проблемите кои произлегуваат од неинформираните корисници е како да се бројат страниците.

Зошто треба да ги наведам страниците?

 • да создаде значајни апстракти,
 • за пишување долги есеи, есеи,
 • за регистрација на диплома проекти, предмети,
 • да се даде комплетност на дисертации, научни трудови,
 • за изгледот на статиите
 • за ориентација во делото на фикцијата,
 • да систематизира кој било кохерентен текст.

Многу научници и студенти, далеку од грижата за науката, рачно ги запишуваат броевите под листови. Но, потребно е многу време, па дури и изгледа грдо - што ако грешка? Дали е навистина потребно да го испечатите текстот на нов начин? Ајде да дознаеме која страна да оди за да го реши овој мал проблем како резултат.

Како да ги броите страниците во Word 2007

Старата, позната и разбирлива верзија на 2007 година е почеста од другите, па да почнеме со тоа. Пронајдете каде се нумерира страницата на Word: лебди курсорот и кликнете на десното копче на глувчето на табулаторот "Внеси".

На широк панел на јазичето, се протега во сивата кутија над текстот, се наоѓа полето "Page Number". Тој игра клучна улога во прашањето,% како да се стави на пагани во Word 2007%. Слободно можете да го поместите курсорот над кутијата со негуваните букви, двапати кликнете. Ова ќе резултира со паѓачко мени. Ќе бидат претставени по ваш избор три неоригинални опции - "На дното на страницата", "На полето", "Погоре".


Ќе бидат претставени по ваш избор три неоригинални опции - На дното на страницата, На полето, Погоре

Опцијата "избрише броеви на страници" е наменета за извршување на спротивните акции - со кликање на оваа линија можете да ги отстраните броевите на страници во Word 2007. Изберете, на пример, стандардна варијанта за тоа како да ги броите страниците во Word 2007 - на дното на страницата.

Како да се организира нумерирање на страници

Пред вашите очи ќе се појават потребните шаблони, така што корисникот точно ќе разбере како ќе изгледа блокирањето со бројот. Може да биде стандардна црна, боја, голема, со линија што го исклучува од главниот текст. Шаблони околу 20. На пример, користете голема боја 3. Насочете го курсорот, кликнете.


Броењето веднаш се појавува, а со својот изглед, менито на дизајнерот се прикажува на врвот.

Можете:

 • идентитет од рабовите
 • залепете ја сликата, вињета, воден печат
 • отстранете го потписот од првата страница итн.

Како да го отстраните бројот од првиот лист

Во два клика проблемот е решен, како во Word, не ги брои првите страници. Најдете во менито "Дизајнер" фразата "специјална подножје на првата страница". Стави штиклинг таму и уживајте во прекрасниот дизајн на вашата работа за правење епохи - без разлика дали тоа е студентски есеј или иронична детективска приказна за вашето авторство.


За да го исчистите нумерацијата на страници во Word 2007, можете во "Дизајнер" прво да кликнете на линијата "Број на страница", а потоа на "Избриши броеви на страници".

Како да го поставите нумерирањето на страниците во Word 2010

Word 2010 е незгодна програма не само затоа што го зачувува текстот во некогаш отворен формат. docx. Во корисен софтвер има многу "нагласи". Значи, постојат два начина како да ги броите страниците во Word 2010.

Метод еден.

Традиционално, почнуваме да дознаваме како да ги броиме страниците во Word 2010 со прегледување на јазичињата во менито. Најдете "Вметни" (во непосредна близина на табулаторот "Главно" лево), кликнете на него.


Пронајдете го квадратчето со ликовите "Број на страница". Кликни. Познат панел ќе падне - види подолу, кој е еден. Изборот на образецот е традиционално ваш. Форми - токму како и во 2007-та година.


Проблемот за тоа како да се бројат страниците во Word 2010 е успешно решен.

Вториот начин.

Оваа техника е едноставна. Погледнете ги полињата отворен документ ? Кликнете на дното на случајно избраната страница за тоа каде треба да ги нумерирате страниците во Word. Јаболко се појавува плус етикетата "Footer".


Во исто време, корисничкото мени ќе биде прикажано на врвот.


Потоа изберете го копчето "број на страница". Двоен клик на неа. Потоа кликнете на линијата која ја сакате, избирајќи како да ги броите страниците во Word - на врвот, на дното или на страна.


На мониторот ќе забележите промени. Табулаторот "Дизајнер" автоматски ќе се отвори, каде што ќе продолжите да вршите дејства. Изберете дефиниција за предложената шема.


Сè, успеавте автоматски да ги нумерирате страниците во Word.

Како да отстраните број од насловната страница

Во верзијата од 2010 година во менито "Дизајнер", која се појавува на врвот по кликнување на подножјето, има празни кутии за крлежи. Изберете ја линијата "специјално подножје на првата страница", со кликање на глувчето поставете штикличка таму, и "едно" со насловна страница ќе исчезнат. Но, тоа ќе се појави на вториот лист.


Како да ја смените пагани во Word 2010

Кога е потребен извадок од текст за печатење одделно, и тоа е далеку од почеток, ќе се направи посебна опција за Word 2010. Во веќе користениот "Constructor" изберете "Броеви на страници формати".


Откако ќе кликнете, погледни го скокачкиот прозорец. Поставете точка со индуцираниот покажувач до фразата "започнете со". И бирајте го бројот со кој, според ваше мислење, неопходно е да се направи паганизација во Словото.


Бројот на карактери што ќе го наведете ќе се појави токму таму.

Треба да се отстрани паганизација во Word?

Решение: копче "Работа со заглавија и подножја", потоа "Дизајнер", потоа "Број на страница", и конечно - "Избриши броеви".

Како да ги броите страниците во Word 2013

Верзијата 2013 изгледа концизно. Има многу слободен простор, помага брзо да се движите, справување со јазичиња. За да направите пагани во Word 2013, потребно е со проширениот документ да го пронајдете јазичето "Вметни".


Во проширеното целосна мени "Внеси" пронајдете "Број на страница". Кликнете и видете типични варијации на поставување на потписи на листовите.


Кликни уште еднаш на линии со стрелки. Изберете дефиниција која ќе овозможи во Word да ги нумерираат страниците автоматски.


Забележете дека паганцијата во Word 2013 е поинтересна. Значи, кога ќе кликнете на број, веднаш се појавува мал сокет во кој може да го смените фонтот, бојата на истата tsiferka.


Отстранете ги броевите од насловната страница со кликнување на подножјето од дното, а потоа во "Дизајнер" менито, и таму ќе најдете "Специјална почетна страница за прва страница".

Целосното отсуство на tsiferok лесно ќе обезбеди техника за тоа како да се отстрани паганизацијата во Word:

 1. Кликнете на симболот - нумеричката ознака на листот.
 2. Избришете го со копчето Backspace.
 3. Voila - бројот исчезна.


Voila - бројот исчезна

Можете да ја смените дигиталната ознака на страници во верзијата 2013, потпирајќи се на неопходен "Дизајнер". Таму, со кликнување на "Број на страница", изберете формат и во скокачкиот прозорец проверете го полето "започне со".

Како што можете да видите, нема ништо особено тешко за броеви на броеви на листовите. И воопшто не е потребно рачно да се спроведе овој макотрпен процес. За ваша погодност, програмерите веќе обезбедија многу корисни опции со кои може да се решат широк спектар на проблеми во полуавтоматски режим. Од вас треба само неколку клика на глувчето.

Статијата е релевантна при користење на MS Word 2007, 2010 и повисоко.

Неодамна, се соочив со проблемот на двојно нумерирање на страници во документ Word, кога нумерирањето е во крај-до-крај, а внатрешното нумерирање по дел е во горниот дел од подножјето. Читам многу совети за тоа како да го направите правилно / брзо / подобро, но на крајот морав да ги одврзам рацете пред да дојдам со прилично едноставен алгоритам:
1. Документот мора да биде поделен на делови;

2. Во секој дел, одете во полето за заглавие и подножје (во случај да немате континуирано нумерирање на врвот) и одштиклирајте ја опцијата "Како во претходниот дел";

3. Направете преку нумерирање за целиот документ во подножјето;

4. Потоа во секој дел на првата страница внесете ја формулата со која ќе се утврди страницата на потсекцијата.

Како што можете да видите, сè е едноставно. Сега ќе ви кажам повеќе.

1. Најдете во документот почетокот на првата подточка, која претпоставува свој нумерирање. На ова место, наместо вообичаената пауза на страницата, треба да го направите следново: изберете ја опцијата од менито Page Layout -> Page Settings -> Breaks -> Break Breaks -> Current Page . Сега сте го определиле почетокот на новиот дел.

2. На истата страница, двоен-клик на заглавјето и во главното мени Збор најде Constructor -> Transitions , кликнете As во претходниот дел (оневозможете ја оваа опција) . Бидејќи горното нумерирање во секој оддел ќе биде различно.

Повторете ги чекорите 1 и 2 за сите потсекции.

3. Направете во подножјето континуирано нумерирање за целиот документ. Двоен клик на подножјето, одберете ја ставката од менито Page Number -> Во горниот дел од страната означете го стилот на нумерирање што ви се допаѓа, а потоа одете на Бројот на страница -> Page Number Format и изберете арапски броеви.
Ако ја имате првата насловна страница и треба да се земе предвид при нумерирањето, но не се нумерирани, тогаш се поставуваме себеси и двоен клик на левото копче на глувчето на подножјето, кликнете на менито Дизајнер -> Опции -> Специјално подножје за првата страница. Со подножје завршија.

4. Одете на првата страница од првата подточка, извршете го чекорот 3. Сега го имаме истиот број на страницата на врвот и на дното, и ако наредите нумерирање "почнувајќи од n-та страница" на врвот, тогаш само автоматски ќе биде само нумерацијата на делот. , но не преку. Затоа, мораме да постапиме како што следи: насловот Отворивте, сега притиснете ја комбинацијата на копчиња Alt + F9, наместо бројот на страницата треба да се појави {PAGE \ * MERGEFORMAT}. Овој натпис треба да се конвертира во формулата што ви треба. На пример, ако мојот поделба започнува со 13-та страница на целиот документ, тогаш формулата ќе изгледа вака: {= {СТРАНИЦА * MERGEFORMAT} -12}. Тука постои едно предупредување: не рачно вметнувајте ги висечките загради, тие се појавуваат кога ќе изберете променлива и притиснете Ctrl + F9 . Уредете ја формулата, и повторно притиснете Alt + F9 и добијте нумерација.

Колку често го користите Word?
Зошто треба да ги наведам страниците?
Но, потребно е многу време, па дури и изгледа грдо - што ако грешка?
Дали е навистина потребно да го испечатите текстот на нов начин?
Треба да се отстрани паганизација во Word?
IRC (Internet Relay Chat)