Како да зачувате документ од Интернет на компјутер. Копирање текстови од Интернет до Word

 1. Како да зачувате текст од безбедна страница?
 2. Како да копирате од Интернет
 3. Како да копирате текст и слики во исто време
 4. Заклучок
 5. Метод број 1: Пренесете го изворот на информации во оригинална форма на компјутер
 6. Стандарден лек бр. 2
 7. Виндоус "
 8. Но, како да копирате текст од Интернет на компјутер ако стандардните алатки не работат?
 9. Наставки за прелистувачи
 10. Како заклучок

Патувајќи низ огромните пространства на Интернет, наоѓаме многу корисни информации . Понекогаш сакате да зачувате упатства или рецепт на вашиот компјутер за да може да се отпечати на хартија. Многу почетници корисници се прашуваат: „ Како да зачувате страница од Интернет на компјутер? "

Размислете за еден од начините за зачувување на текстуални информации од која било страница на вашиот компјутер.

Најлесна опција:

 1. изберете го саканиот фрагмент за текст;
 2. копирајте го;
 3. залепете во уредувач на текст (на пример, или);
 4. заштеди текстуален документ .

Разгледајте ја секоја ставка подетално.

1. Изберете го саканиот фрагмент од текст

Изборот се врши со глувчето, на следниов начин: поставете го покажувачот на глувчето на почетокот на изборот. Притиснете го левото копче на глувчето и држете го, преместете го покажувачот преку текстот. Текстот ќе започне да се истакнува. Го ослободуваме левото копче на глувчето откако ќе ја одбереме саканата област. Ако изборот не успее, повторете го повторно.

2. Копирајте го изборот

За да копирате, кликнете десен клик глувче на избраниот фрагмент за да се изрази контекстното мени. Сега од ова мени, кликнете со левото копче на командата Копирај . Нема да забележите ништо на екранот, но избраниот текст и сликите се копираат во меморијата на вашиот компјутер (клипборд).

3. Залепете во уредувач на текст.

За да вметнете во уредувач на текст, прво мора да го извршите. Во Windows систем постои што ќе ги користиме за да зачуваме текстуален документ. Го започнуваме од менито Започни -> Сите програми -> Додатоци -> WordPad . По лансирањето, се појавува чист бел лист, на него ќе го залепиме копираниот текст. За да го направите ова, означете ја точката за вметнување со покажувачот на глувчето и кликнете со десното копче. Во контекстно мени изберете ја ставката Paste и кликнете со левото копче.

Во  контекстно мени  изберете ја ставката Paste и кликнете со левото копче

Textе се вметне целиот текст, ако тоа не се случи, тогаш неправилно го завршивте чекор два.

4. Зачувајте го документот за текст

Откако ќе се копира целиот потребен текст, тој мора да се зачува на вашиот компјутер. За да го направите ова, изберете ја командата Зачувај од менито File . Сега треба да го наведете името на нашиот документ и местото за зачувување.

Лесен начин

За да зачувате страница од Интернет на компјутер и да ја гледате офлајн, во модерни прелистувачи е достапен специјална функција . Кликнете со десното копче на страницата и изберете ја командата Зачувај како .. во менито за контекст .

Така во одредена папка страницата и папката (со истото име) ќе бидат зачувани со графички елементи (слики од страницата).

Како да зачувате текст од безбедна страница?

На мрежата можете да сретнете страници со информации за заштита на копирање и горенаведениот метод не работи. Што да направите во овој случај? Ако ви треба само текстуални информации , потоа зачувајте ја страницата како датотека за тестирање со наставката .txt . И тогаш ќе го разгледаме преку Notepad . Или поточно, ние ќе го сториме тоа. Во менито прелистувач File, изберете ја командата Зачувај како


Насмевка

Во обични компјутерски глушец две клучеви. Едниот под показалецот, другиот под средина. Ако сте збунети околу тоа кој клуч за притискање, запомнете: За да му укажете на компјутерот што треба да направи, користете го показалецот. За да му покажете дека сте попаметни и да знаете дека тој крие нешто од вас, користете го средниот.

Пријатели, ако информацијата ви беше корисна, споделете ја социјални мрежи . Копчињата подолу. Оставете ги вашите пријатели.

Со почит, Сергеј Фомин.

Детално се запознавме изглед прелистувач и научи да бара информации на Интернет. Во оваа лекција ќе научите како да копирате информации од Интернет (како да копирате слики од Интернет, како да копирате текст од Интернет).

Отворете го вашиот прелистувач и да продолжиме со истражување на Интернет.

Како да копирате од Интернет

Сурфаме на Интернет за да најдеме некои информации. Во суштина тоа е, се разбира, текстот (корисни написи, рецепти, совети и сл.). Кога ќе ги пронајдете потребните податоци, најдобро е да ги копирате на вашиот компјутер.

Како страница од која ќе ги копираме податоците , ја користиме страницата од претходната лекција. Отворете ја страницата.

Пронајдовте посакуван текст . Ајде да го спасиме за да не мора да го барате секој пат.

На пример, да се обидеме да копираме параграф што вели што е Интернет (3 став погоре). Поставете го покажувачот на глувчето на самиот почеток на пасусот (пред зборот „Интернет“), притиснете го и држете го левото копче на глувчето. Сега со левото копче на глувчето, поместете го покажувачот до крајот на пасусот (по зборот „Информации“). Ставот ќе биде обележан како на сликата.

Откако ќе го изберете текстот, кликнете со десното копче на глувчето и во менито што се појавува, кликнете на „Копирај“. Или можете да ги притиснете копчињата "CTRL" и "C" на тастатурата во исто време. Текстот ќе биде копиран во клипбордот.


Минимизирајте го прозорецот на прелистувачот (икона хоризонтално стапче десно) горниот агол прелистувач). Ако имате други програми или пакувања отворени, тогаш преполнете ги. Треба да ја видите само работната површина. Сега ќе создадеме текстуален документ на работната површина и ќе го зачуваме текстот во него.

Кликнете со десното копче еднаш во кое било празно место работна површина Во менито што се појавува, изберете „Креирај“, потоа „Текстуален документ“.


Кликнете со десното копче еднаш во кое било  празно место  работна површина Во менито што се појавува, изберете „Креирај“, потоа „Текстуален документ“

Отворете го овој документ (кликнете двапати на левото копче на глувчето).

Кликнете со десното копче во која било област на текстуалниот документ. Од менито изберете „Paste“ (или истовремено притиснете „CTRL“ и „V“). Копираниот текст ќе се појави во текстуалниот документ.


Останува само да ги зачуваме промените во текстуален документ. Во менито со текстуални документи, кликнете на „датотека“ и „Зачувај“. Сега можете да го преименувате или преместите документот со информациите во потребната папка. Ако сте заборавиле како да го направите ова, тогаш повторете.

За да копирате слики од Интернет, треба да ја пронајдете сликата што ви се допаѓа (за тестот ќе ја користам сликата со сликата на јазичињата од прелистувачот).

Кликнете со десното копче на оваа слика и изберете „копија на слика“ во менито што се појавува.


Кога го копиравме текстот, го залепивме во текстуален документ. Но, сликата не може да се вметне во едноставен текстуален документ. Слика може да се вметне во документ Мајкрософт Ворд .

Создадете на работната површина нов документ Misrosoft Word. Слично на тоа како создадовме текстуален документ (кликнете со десното копче на работната површина, креирајте, Документ на Мајкрософт Збор).


Слично на тоа како создадовме текстуален документ (кликнете со десното копче на работната површина, креирајте,  Документ на Мајкрософт  Збор)

Како текст, можете да вметнете слика преку менито (кликнете со десното копче на кое било место на документот "Вметни параметри" или истовремено притиснете "CTRL" и "V").


Како текст, можете да вметнете слика преку менито (кликнете со десното копче на кое било место на документот Вметни параметри или истовремено притиснете CTRL и V)

Во документот се појавува слика. Од менито „Датотека“ изберете „Зачувај“.

Како да копирате текст и слики во исто време

Доста често треба да копирате текст и слики (на пример, рецепт ) Нема да губиме време натаму посебна копија текст и слики, но копирајте ги заедно.

Изберете го текстот од делот „Табови“ со глувчето, заедно со сликата. За да го направите ова, поставете го покажувачот на глувчето по зборот „Tabs“. Притиснете го и држете го левото копче на глувчето и поместете го покажувачот во фразата „лента за адреси“. Вие изберете и текст и слика.


Вие изберете и текст и слика

Само треба да креирате нов документ на Microsoft Word и да ги залепите текстот и сликите таму.

Заклучок

Копирање на текст и слики од Интернет се главните активности што ќе ги извршите додека поминувате време на Интернет.

Во следната лекција, ќе завршиме со учење на основите на Интернет и ќе научиме како да ги зачуваме целата страници на страниците, да додаваме страници во обележувачите и да работиме со врски.

На вашиот компјутер, така што тие се достапни за печатење, за прегледување без пристап до Интернет, или можеби сакате да создадете своја мала библиотека во датотеки.

 • За да го направите ова, ние треба, посочете го на стрелката и двапати брзо кликнете на него двапати со левото копче на глувчето, се отвора кај нас.
 • Понатаму во адресна лента или на некој друг начин што го барате, пронајдете го саканиот текст.
 • Trainе се обучиме за биографијата на Леонард да Винчи. Така пишуваме: „биографија на Да Винчи“ и притиснете enter .
 • Отвораме страници кои имаат информации за Леонардо да Винчи; ја покажуваме стрелката на едната од нив и со левото копче.
 • Имаме едно мало парче текст за Леонардо да Винчи. На пример, сакаме да го копираме овој мал пасус, да почнеме со мали. За да го направите ова, ја носиме стрелката што е можно поблиску до првата буква од ставот , така што малку излегува и се претвора во двоен стап.
 • Откако го видовте стапчето, кликнете на глувчето и држете го левото копче на глувчето, држете го и водете низ целиот текст. Можно е да се исцртува дијагонално низ целиот текст, а целиот текст ќе се истакне, односно ќе биде обоен сино. Откако ќе го завршите крајот на текстот, левото копче треба да се ослободи.
 • И насочете ја стрелката на потенцираниот син текст.
 • Откако укажавме на сината избрана боја, кликнете со десното копче, еднаш.
 • Се појавува мало мени, во него го притискаме копчето за копирање .
 • После тоа, затворете го нашиот прелистувач.
 • На работната површина, каде што повторно ќе кликнеме, со десното копче на глувчето.
 • Се појавува мени, и еве лебдиме преку креирање на зборот. Во ова мени бараме линија со зборовите "Збор". Може да се напише "", " Word документ "," Текстуален документ ", итн. Но, главната работа клучен збор еве го зборот. Откако ќе го пронајдете, кликнете на неа со левото копче на глувчето.
 • Имаме овде на работната површина тука е таков документ.
 • После тоа, ја покажуваме стрелката кон нејзината икона, на плоштадот и брзо кликнете двапати со левото копче на глувчето. Се отвора кај нас. Кога ќе се отвори, ќе видиме чист бел лист. Ова е прототип на обичен лист А4, а на него трепка таков вертикален стап.
 • Доведете ја стрелката што е можно поблиску до овој вертикален стап и кликнете со десното копче.
 • Се појавува мени во кое ги наоѓаме зборовите „параметри за вметнување“ и кликнуваме на првата икона под параметрите за вметнување . Лево кликнете и го вметнуваме текстот. Ако одеднаш ги немате опциите за ставање зборови, тогаш го пронајдете зборот паста во вашето мени, а исто така кликнете го со левото копче на глувчето.
 • После тоа, останува на нас да преживееме. За да заштедите, одиме во горниот лев агол и ја бараме датотеката со зборови таму . Ние кликнуваме на датотеката со зборови, и тука кликнуваме на копчето Зачувај како .
 • После тоа, кликнете на зборовите, и еве имаме таков прозорец. Ако веднаш се отвори за вас, без прелиминарно мени, како што имав, тогаш тука исто така повторно кликнете на зборовите Десктоп , пронајдете ги на левата страна и кликнете на нив.
 • И тогаш подолу го имаме името на датотеката во линија. Ние го ставаме курсорот по сите букви и избришеме сè што е напишано таму, и го ставаме своето. Во овој случај, вметнавме парче од биографијата на Леонардо да Винчи, соодветно и напишевме: „биографија на Да Винчи“, и потоа кликнете на копчето за зачувување .

Ние го зачувавме текстот и сега можете да го користите во секое време без Интернет-врска.

Информациите за текст на веб-страниците секогаш може да се зачуваат на компјутер. Покрај тоа, со цел да се произведе оваа акција , инсталацијата на специјални програми не е потребна. Меѓутоа, во некои ситуации, прашањето како да копирате текст од Интернет на компјутер бара посебно разјаснување. Бидејќи понекогаш веб-развивачите имплементираат специјални скрипти што го забрануваат процесот на копирање стандарден метод . Постојат неколку причини за активности од ваков вид, сепак отворениот текст на јавниот домен може секогаш да се зачува за детална студија.

Метод број 1: Пренесете го изворот на информации во оригинална форма на компјутер

Најелементарниот начин за пишување пораки од Интернет на компјутер е во три едноставни чекори:

 • Од страната што ве интересира, кликнете со десното копче еднаш.
 • Во паѓачкото мени изберете „Зачувај како ...“.
 • Во следниот прозорец, треба да ја наведете датотеката и да ја означите локацијата на вашиот хард диск каде ќе се наоѓа.

Стандарден лек бр. 2


Во некои ситуации, треба да копирате само дел од информациите за текст.

 • Ние цртаме маркер на почетниот симбол и, држејќи го левото копче на глувчето, се протегаме до крајниот знак на саканиот фрагмент.
 • Десен-клик на одбраната област и изберете "Копирај" во прикажаното мени.
 • Отворете го кое било и во менито "Уреди", активирајте го табулаторот "Вметни".

Оваа опција за зачувување е уште еден малку поедноставен практичен одговор на прашањето како да копирате текст од Интернет на компјутер. Сепак, ефективноста на неговата употреба значително ја зголемува нејзината корисни својства .

Виндоус "


 • Следете го првиот пасус од претходните чекори.
 • Сега треба да ја притиснете секвенцијалната комбинација на клучеви „Ctrl + C“, што значи „Копирај“.
 • Потоа отворете уредник на текст активирајте ги копчињата "Ctrl + V", односно "Вметни".

Но, како да копирате текст од Интернет на компјутер ако стандардните алатки не работат?

Скоро секоја тастатура има „ Екран за печатење ". Користејќи го ова копче, ја "фотографирате" видливата област на прелистувачот и потоа отворете "Paint" или "Word", вметнете ја копираната слика на екранот во уредникот користејќи ја познатата комбинација на клучеви "Ctrl + V". Сепак, за понатамошна работа со уредување, итн.) Треба да инсталирате специјална програма " ABBYY FineReader ". Сепак, денес има доволен број на онлајн услуги што ви овозможуваат да ги конвертирате графички прикажаните знаци во датотеки со текст.

Наставки за прелистувачи

Специјално инсталирани додатоци дозволете му на корисникот да зачува веб-страници во потребниот формат. Сепак, прелистувачот IE е најпогоден за активности што одговараат на прашањето како да копирате текст од Интернет, бидејќи вградените алатки за прелистувачи овозможуваат дополнителни инсталации зачувајте веб-страници во формат на текст.

 • Лево кликнете на иконата за менувачот (горниот десен агол).
 • Сега изберете „Датотека“ - „Зачувај како ...“.
 • Дајте го името на предметот што треба да се копира.
 • Во полето "Тип на датотека", пронајдете го формат ".txt", обично ова е последната линија.

Како заклучок

Горенаведените начини за копирање на текст со стандард користејќи Виндоус , ќе ви овозможи да го разберете генералниот алгоритам на дејствија за конзервација и понатамошна работа со датотеки. Сепак, постојат многу други подеднакво ефикасни карактеристики на системот поврзани со моментите на зачувување и последователно уредување на документи различни типови и формати.

Како да зачувате текст од безбедна страница?
Како да зачувате текст од безбедна страница?
Што да направите во овој случај?
Но, како да копирате текст од Интернет на компјутер ако стандардните алатки не работат?
IRC (Internet Relay Chat)