Кога се поврзувате со WiFi барајте безбедносен код. Како да го најдете клучот за Wi-Fi на вашиот компјутер.

 1. Што е безбедносен клуч
 2. Видови мрежна енкрипција
 3. Како да дознаете безбедносен клуч за Wi-Fi мрежа

Ова прашање стана доста релевантно и широко распространето, бидејќи сега повеќето луѓе користат безжична мрежа. Употреба на Wi-Fi технологијата е најпопуларна во нашето време.

Од сега изборот на gadgets е одличен и цело време постојат нови модели, како што можете да прочитате, можноста за пристап до интернет на кое било место е исклучително важна.

Wi-Fi мрежата веќе влезе во животот на секој човек кој ја користи светската мрежа. Многу е погодно, секогаш голема брзина пренос на податоци и може да се поврзе со речиси секоја точка.

Кои се главните предности безжична мрежа ? Еве некои карактеристики:

 • нема потреба од користење на кабел;
 • достапна конекција;
 • голема брзина;
 • Можете да комбинирате повеќе gadgets и уреди;
 • Сигналот се генерира со посебен рутер.

Како што стана јасно кога се користи таква мрежа, нема конкретни проблеми и тешкотии, едно лице може да го користи интернетот без никакви посебни напори и да разменува податоци.

Што е безбедносен клуч

Многу луѓе, кога се поврзани со безжична мрежа користејќи лаптоп, се прашуваат што е безбедносен клуч.


Ова е посебен код што го измислувате што ви овозможува целосно да го блокирате пристапот до користењето на вашата мрежа. На пример, често се случува кога некое лице живее кратко растојание , и други лица можат да се поврзат со вашата безжична врска ако не е инсталиран безбедносен клуч.

Кога креирате таква лозинка, не обрнувајте внимание на клучот, туку на изборот на видот на енкрипција. Ова се должи на фактот дека кога е воспоставен компјутер со безжична врска, се случува целосна енкрипција на податоците.

Ако внесете погрешна лозинка, лаптопот едноставно не може да го декодира, а потоа ќе има некои потешкотии. Сето ова е предвидено за целосна безбедност на вашите податоци и за сите информации што се зачувани или пренесуваат преку врската.

Постојат типови безжична конекција (WPA, WPA2), кои бараат воведување на таков клуч, инаку ќе биде невозможно да се поврзете.

Разликата помеѓу овие две безбедносни опции е дека во првиот случај ви треба заедничка лозинка која може да ја користат сите учесници и корисници на конекцијата. Вториот тип обезбедува добивање на уникатен клуч од секоја личност.

Во суштина, модерните рутери за поврзување со мрежата се одликува со присуство на двете технологии, така што корисниците можат да изберат најсоодветна опција за себе.

Која е клучната безбедносна Wi-Fi мрежа во видеото:

Упатство

Безбедносниот клуч е создаден со користење на волшебникот за поставување на рутер. Постојат три главни типови на енкрипција: Wi-Fi пристап (WPA и WPA2), приватност на Wired Equivalent (WEP) и 802.1x. Затоа, понекогаш станува неопходно да се побара безбедносен клуч. Направете го тоа многу лесно. За да го најдете безбедносниот клуч на лентата со алатки за брз пристап, стартувајте го менито "Start" и изберете "Control Panel" од достапната листа.

Откако ќе ги направите овие чекори, ќе се отвори прозорец каде што можете да промените различни поставувања на поставките на компјутерот. Мора да ја изберете категоријата "Мрежа и Интернет". Следно, лево-кликнете на "Центар за мрежи и делење".

Прозорецот треба да се отвори со основни информации за поставките за мрежата и за врската. Треба да го изберете елементот "Управување со безжични мрежи". Како резултат на тоа, листа на сите достапни безжични мрежи ќе се појави на екранот на мониторот.

Потоа кликнете десен клик Глушец над името на безжичната мрежа на која лозинката претходно била заборавена.

Кликнете на табулаторот "Безбедност". Прозорецот треба да се отвори со различни функции. Неопходно е да се најде предметот "Прикажување на внесените знаци", и ставете го функционирањето веднаш до него. По некое време, безбедносниот код се појавува на компјутерскиот монитор.

Клучот може да ги содржи не само буквите од латинската азбука, туку и броевите. Овој метод не се користи случајно, бидејќи таквата комбинација на знаци е доста комплицирана. Ова ќе ги заштити податоците од неовластен пристап.

Можете да го користите клучот на два начина. Треба да се копира во посебно поле за вметнување или самостојно да се напише на тастатурата. Првата опција е поефикасна, бидејќи во овој случај е исклучена можноста за грешка. Како резултат на тоа, станува возможно да се смени претходно заборавена лозинка.

Потребата од заштита безжична конекција без сомнение еден корисник. Безбедносниот клуч служи како примарна алатка во извршувањето на таквата заштита. Затоа, менувањето на безбедносниот клуч на безжичната мрежа заслужува најсериозен проблем.

Ќе ви треба

Упатство

Повикајте го главното мени на Microsoft Windows оперативниот систем со кликнување на копчето "Start" и одете до елементот "Control Panel" за да ја извршите операцијата за конфигурација на клучот за безжична мрежа .

Внесете ја вредноста "мрежа" во полето за пребарување и кликнете на "Најди" копчето за да ја потврдите командата.

Изберете "Центар за мрежи и делење" и одете во "Постави врска или мрежа ."

Осигурајте се дека разликите помеѓу трите главни методи за шифрирање на податоците што се користат во безжичните врски се јасни: - WPA или WPA2 (заштитен пристап за Wi-Fi) - обезбедување на шифрирање при размена на податоци помеѓу уредот и пристапната точка со помош на безбедносен клуч, што е лозинка - Приватна приватност на Wired (WEP) - не е препорачана застарена заштита, поддржана од претходните верзии на опремата - протокол 802.1x - користен во корпоративните мрежи.

Наведете ги посакуваните вредности за името на мрежата и лозинката за безбедносниот клуч во соодветните полиња на отворениот прозорец за волшебник и примени го полето за избор во полето "Поврзете автоматски".

Наведете ја командата "Поврзете се со безжична мрежа " и притиснете го копчето "Следно" ако е потребно да го користите WEP методот за шифрирање.

Користете ја опцијата WEP во делот за безбедност тип во дијалогот Безжична информација што се отвора и ги внесува потребните вредности во соодветните полиња.

Одете во табулаторот "Безбедност" на новиот дијалог прозорецот и поставете го полето за избор во полето "Општо" во групата "Security Type".

Потврдете го вашиот избор со кликање на копчето ОК и примена на избраните промени со кликнување на копчето Затвори.

Извори:

 • Конфигурирај го безжичниот безбедносен клуч
 • Безжично поставување
 • како да ги промените поставките за мрежен пристап

Со цел да продолжи да се користи оперативен систем или други софтвер , мора да внесете во прозорецот за активација посебен код кој е достапен врз основа на серискиот број на производот. Често активацијата може да се изврши по телефон или преку Интернет.

Мрежен безбедносен клуч е лозинка, со користење на која можете да се поврзете со работа Wi-Fi мрежи . Безбедното работење на безжичната мрежа директно зависи од него. Нејзината главна задача е да го заштити Wi-Fi од корисникот (домаќин) од неовластено поврзување со него. Можеби се чини дека некои такви врски, воопшто, нема да влијаат на работата на Интернет во голема мера. Всушност, тоа е полн со значително намалување на брзината на Интернет. Затоа, на создавањето на лозинка мора да му се даде најблиску внимание.

Во прилог на сложеноста на создадената лозинка, видот на енкрипција на податоците во голема мера влијае на нивото на безбедност на Wi-Fi безжичната мрежа. Важноста на видот на енкрипција се должи на фактот дека сите податоци што се пренесуваат во одредена мрежа се шифрираат. Таквиот систем ви овозможува да се заштитите од неовластено поврзување, бидејќи без да ја знаете лозинката, корисникот на трето лице со помош на неговиот уред едноставно не може да ги дешифрира податоците пренесени преку безжичната мрежа.

Видови мрежна енкрипција

Во моментов Рутери за Wi-Fi користете три различни видови енкрипција.

Тие се разликуваат едни од други не само во бројот на карактери што се на располагање за создавање на лозинка, туку и во други подеднакво важни карактеристики.

Најнесигурниот и помалку популарен тип на енкрипција денес е WEP. Во принцип, овој тип на енкрипција се користеше порано и ретко се користи сега. И тоа не е само моралната старост на овој вид енкрипција. Тој е навистина сосема несигурен. Корисниците што користат уреди со WEP енкрипција имаат прилично голема шанса дека сопствениот мрежен безбедносен клуч ќе биде хакиран од страна на трети лица. Овој тип на шифрирање не е поддржан од многу современи Wi-Fi рутери.

Последните два типа енкрипција се многу посигурни и многу почесто се користат. Во исто време, корисниците имаат можност да го изберат нивото на мрежна безбедност. Значи, WPA и WPA2 поддржуваат два вида безбедносни проверки.

Еден од нив е наменет за обични корисници и содржи една единствена лозинка за сите поврзани уреди.

Другата се користи за претпријатија и значително го зголемува нивото на сигурност на Wi-Fi мрежа. Нејзината суштина лежи во фактот дека за секој поединечен уред создава сопствен уникатен безбедносен клуч.

Така, станува речиси невозможно без дозвола за поврзување со нечија мрежа.

Меѓутоа, при изборот на вашиот иден рутер, треба да се одлучите за модел кој поддржува WPA2 енкрипција. Тоа се објаснува со неговата поголема сигурност во споредба со WPA. Иако, се разбира, WPA-енкрипција е со доволен квалитет. Повеќето рутери поддржуваат и овие типови на енкрипција.

Како да дознаете безбедносен клуч за Wi-Fi мрежа

Постојат неколку начини за да го дознаете вашиот безбедносен клуч од безжичната мрежа:


IRC (Internet Relay Chat)