Листи за регистрација во курсот работат правилно: пример, примерок според ГОСТ

 1. Зошто треба правилно да ги организирам листите во курсот?
 2. Листи во курсот: дефиниција, видови
 3. Видови
 4. Како да направите списоци во курсот?
 5. Форматирање на листата на веќе завршен текст
 6. Додајте форматирање додека пишувате
 7. Како да направите листи во текот: изберете соодветна интерпункција

Кога работата е завршена, учениците забораваат да ги проверат за грешки. Патем, наоѓањето на нив е прилично едноставно со информации од нашата. телеграмски канал .

Дали сте провериле дали имате точни листи во текот на курсот? Тоа би било неопходно, бидејќи дури и таквата игра може да предизвика наставник да има лошо расположение. И да го нервираме до нас за ништо.

Зошто треба правилно да ги организирам листите во курсот?

Листите се корисен елемент за форматирање на текст и составен дел од секој добро напишан документ. Благодарение на него, таа информација полесно се перципира визуелно.

Сепак, не секој знае како правилно да го стори тоа.

Кога работата е завршена, учениците забораваат да ги проверат за грешки

Листи во курсот: дефиниција, видови

Листата е броење на својства / карактеристики кои се слични во некоја заедничка карактеристика на елементите кои започнуваат со одреден маркер. Списоците беа користени за минимално организирање на текстот, кој опишува долг (или не) попис на поени (инструкции, итн.).

За јасност, при креирање на листа се користат маркери - нумерирање или одредени икони на почетокот на секоја линија со набројана карактеристика / ставка.

Видови

Видови на листи:

 1. Едно ниво (или едноставно). Тие се користат во повеќето документи.
 2. Мулти-ниво (или комплекс). Тие се користат кога, во рамките на единствена клаузула, потребно е да се направи попишување кое опишува само овој посебен атрибут.

Како да направите списоци во курсот?

Постојат 2 главни начини за креирање на нумерирана листа:

 • форматирање на списокот на веќе завршен текст;
 • Додавање на форматирање додека пишувате.

Форматирање на листата на веќе завршен текст

Ако сте го напишале текстот и сакате да го направите повеќе визуелен благодарение на нарачаните огласи, направете го тоа:

 • одберете го посакуваниот сегмент од текстот;
 • одете во елементот на менито "Формат";
 • притиснете ја ставката "Листа" и изберете тип на интерес (означен или нумериран);
 • Кликнете Во ред и се восхитувајте.

Пред да го внесете текстот на телото, кликнете на копчето "Броено (или набројувано) стандардна листа" во прозорецот Word. Потоа, со преминот кон секој од следните елементи од листата, самата програма ќе ја форматира листата.

Додајте форматирање додека пишувате

Понекогаш во процесот на работа, нумерираната листа треба итно да се претвори во булетиран (или обратно). Исто така, полесно. Доволно е да изберете означен фрагмент (или нумериран текст) и да го замените изгледот на маркерот со кликнување на соодветното копче на алатникот Word.

Доволно е да изберете означен фрагмент (или нумериран текст) и да го замените изгледот на маркерот со кликнување на соодветното копче на алатникот Word

Кога пишувате научен труд, се препорачува да користите еден вид маркери секогаш кога е можно. Ова му овозможува на читателот да не губи фокус и да ја сфати логиката што авторот ја користел при пишувањето на делото.

Патем! За нашите читатели сега има 10% попуст. било каква работа

Како да направите листи во текот: изберете соодветна интерпункција

На крајот на секој елемент на листата, вообичаено е да се стави точка-запирка. Сепак, ова правило се однесува само на листи со листи. Во нумерираната листа на крајот од секој елемент од броењето стави точка (на пример, како во листата на референци).

Тоа е во основа сите. Се согласувам - ништо не е комплицирано. Единственото нешто со кое може да се појават проблеми и недоразбирања е листа на повеќе нивоа. Но специјалисти за студентски услуги да ви помогне брзо да се справи со сè.

Зошто треба правилно да ги организирам листите во курсот?
Дали сте провериле дали имате точни листи во текот на курсот?
Зошто треба правилно да ги организирам листите во курсот?
Како да направите списоци во курсот?
IRC (Internet Relay Chat)