Основни формати на датотеки на Windows. Што е потребно, како и што да се отвори и да се создаде?

 1. Вовед Информациите во оваа статија се наменети повеќе за корисниците на компјутери со инсталиран...
 2. Текстуален документ (.txt)
 3. Документ за Microsoft Office Word (.doc, .docx)
 4. Microsoft Excel лист (.xls, .xlsx)
 5. Microsoft PowerPoint презентација (.PPT, .PPTX)
 6. HTML документ (.HTML, .HTM)
 7. Датотеки со слики (.JPG / .JPEG, .PNG, .BMP, .GIF)
 8. Видео датотеки (.MP4, .AVI, .MOV, .3GP, .WMV, .MKV)
 9. Звучни (музички) датотеки (.MP3, .AAC., WMA, WAV)
 10. Датотеки-архиви (.ZIP, .RAR, .7Z, .TAR)
 11. Документ за Adobe Acrobat (.PDF)
 12. Заклучок

Вовед

Информациите во оваа статија се наменети повеќе за корисниците на компјутери со инсталиран Windows оперативен систем, кои сè уште се слабо ориентирани во самиот систем, не ги разбираат видовите на датотеки кои програмите можат да ги отворат другите моменти. Сега само ќе ја допрем темата на типовите на типови на датотеки на Windows, кои главни ќе се појават најчесто и со кои програми во Windows може да се отворат такви датотеки и со кои да се креираат.

Има едноставно голем број на различни формати на датотеки и за многу од нив е потребна посебна програма за да се отвори. И добро, ако таква програма е веќе инсталирана на компјутерот. Тогаш неискусниот корисник може само со двоен клик на датотеката со левото копче на глувчето и ќе се отвори во саканата програма. Но, ако има датотека и нема програма за отворање, или ако е инсталирана погрешна програма (или најдобрата), тогаш датотеката нема да се отвори или ќе се отвори, како што велат, "криво". Затоа, за почетници, би сакал да појаснам кои основни формати на датотеки ќе се појават и со она што тие можат да се отворат.

За почеток, секој формат на датотека има своја единствена екстензија. Тоа ви овозможува да разберете што е оваа датотека и како може да се отвори. Продолжување е 3-4 карактери кои се појавуваат на крајот од датотеката. Пример:На сликата погоре, јас забележав екстензии од 3 датотеки: лилјакот, txt, pdf. Но, можеби во Windows на крајот на името на датотеката продолжувањето нема да биде видливо. Ваквите поставувања во Windows се поставени првично. Во овој случај, можете да ја дознаете наставката на датотеката со кликнување на неа со десното копче на глушецот и избирање на "Properties":Во прозорецот што се отвара, ќе има линија "Тип на датотека" и пред него ќе биде означен типот со продолжување:Неискусните корисници, исто така, можат да бидат повеќе збунети од фактот дека истата датотека често може да се отвори од неколку програми.

Основни типови на датотеки

Се свртуваме кон разгледување на главните типови на датотеки.

Текстуален документ (.txt)

Ова е редовна датотека која содржи само текстуални информации. Односно Сликите не може да се додадат на неа. Оваа датотека е погодна само за брзо да го отфрли некој текст, забелешка, на пример, и, доколку е потребно, да ја испечати.

Можете да ја креирате и отворите оваа датотека со секој уредувач на текст. Стандардно во Windows, оваа датотека се отвара со помош на Notepad и ова е најдобрата опција. Ако сакате, можете да го отворите со некој друг, помоќен текстуален уредувач, на пример, Microsoft Word, OpenOffice Writer итн.

Документ за Microsoft Office Word (.doc, .docx)

Ова е датотека која обично се креира во Microsoft Word, што е моќен текстуален уредувач. Оваа датотека може да содржи текст од кој било вид на сложеност, како и графички елементи, како што се слики, бројки итн. Потребна е датотека од овој формат, ако треба да го организирате текстот, на пример, за печатење или уредување на која било документација за работа, пишување статии.

Можете да отворите датотеки од овој тип и преку истиот збор и преку други напредни текстуални уредници, на пример, бесплатна верзија на Word Word OpenOffice.

Microsoft Excel лист (.xls, .xlsx)

Оваа датотека, обично креирана во Microsoft Excel, е наменета за форматирање и работа со табели. Така, работењето во таква датотека е корисно за вас само кога треба да издавате некои сложени табели.

Можете да отворите датотека од овој формат преку уредувачот на табеларни пресметки на Microsoft Excel или слични програми, на пример, преку бесплатниот аналог на OpenOffice Calc.

Microsoft PowerPoint презентација (.PPT, .PPTX)

Оваа датотека содржи презентации кои обично се развиваат со помош на Microsoft PowerPoint. Презентацијата е збир на слајдови, со текст, слики кои можат да се менуваат со различни ефекти, во редовни интервали и придружени со музика. Можеби ќе биде неопходно да се креираат презентации во различни случаи, на пример, за да се демонстрираат јасни информации.

За да отворите презентација за гледање во Windows, првично нема една програма, па затоа треба да се инсталира. За да ја видите, можете да ја користите програмата Microsoft PowerPoint и нејзините аналози, на пример, слободен OpenOffice Impress. За да креирате презентации можете да ги користите истите програми.

HTML документ (.HTML, .HTM)

Ова е датотека што содржи веб-страница. На пример, ако зачувате било која страница од кој било сајт, тогаш тоа ќе биде во стандардниот формат .HTML. Во такви датотеки, честопати се подготвуваат разни книги, инструкции, курсеви, бидејќи тие се сосема погодно прегледувани.

За да пребарувате на такви датотеки, секој прелистувач се користи и во Windows барем еден ќе биде инсталиран како стандард, на пример, Internet Explorer или Microsoft Edge. За да креирате HTML датотеки, најдобро е да користите специјални HTML едитори, но можете да ги добиете со стандардниот блок на Windows.

Датотеки со слики (.JPG / .JPEG, .PNG, .BMP, .GIF)

Ова се датотеки што претставуваат фотографии или слики. Погоре, ги набројав само главните екстензии што може да ги имаат датотеките со слики, но има многу повеќе што се помалку вообичаени. Специјални графички уредници се користат за креирање на слики (цртежи), на пример, Paint (кој е наједноставниот графички уредник и вграден во Windows првично), Adobe Photoshop, GIMP итн. Последните 2 наведени се моќни графички уредници преку кои професионално можете да ги обработувате фотографиите, -или исцртајте, поправете и зачувајте како слика.

Можете да ги отворите сликите со многу програми. Главната работа е да се разбере дека можете да ги отворите таквите датотеки за лесно гледање и за таков случај во Windows веќе има барем еден стандард на програмата, на пример "Windows Photo Viewer" или "Photos". И можете да ги отворите таквите датотеки за уредување и за таа цел се користат сосема различни програми, на пример, оние што ги споменав погоре (Photoshop и GIMP).

Видео датотеки (.MP4, .AVI, .MOV, .3GP, .WMV, .MKV)

Ова се датотеки кои содржат некаков вид на видео, на пример, кратко видео снимено на камера или филм. Горенаведените се само основните формати на видео формати, но тие се многу поголеми и за почетник не е толку важно да се знае како сите тие се разликуваат едни од други, бидејќи една иста датотека. Соодветно на тоа, за да креирате таква датотека, треба да снимите некое видео на камерата и да го префрлите во компјутерот. Или, преземете видео од Интернет и најверојатно ќе биде во еден од овие формати.

За да отворите видео датотека, барем една програма е веќе претходно инсталирана во Windows, на пример, Windows Media Player. Со него можете да ја отворите датотеката и да го гледате видеото. Исто така, видео фајловите можат да се отворат за уредување и за таа цел се користат сосема различни програми, со помош на кои можете да го скратите видео на неопходни парчиња, да додадете различни ефекти на транзиција, callouts и повеќе. Примери за ваквиот софтвер за уредување видео се: Sony Vegas, Camtasia Studio, Pinnacle Studio. Се плаќа најдоброто и најсоодветно софтверот за уредување на видео.

Звучни (музички) датотеки (.MP3, .AAC., WMA, WAV)

Ова се датотеки што содржат музика или некој друг звук. Горенаведените се главните формати на звучни датотеки што се случуваат најчесто, и има многу повеќе. За да добиете ваква датотека, треба да го снимите вашиот глас преку некоја програма за снимање на звук или, на пример, да креирате музика преку некоја друга специјална програма.

Звучните датотеки се отвараат во Windows првично со една од стандардните програми за Windows, на пример, "Windows Media Player", "Groove Music". Музичките датотеки можат да се уредуваат и за таа цел се користат посебни аудио / видео едитори, на пример, "Audacity".

Датотеки-архиви (.ZIP, .RAR, .7Z, .TAR)

Архива е датотека која содржи други датотеки (вклучувајќи и други архиви) и папки во компресирана форма. Како пример, постои кутија и некои работи се ставаат во него. Овде кутијата во овој пример дејствува како архива. Датотеките се архивирани така што, на пример, не е можно да се префрлат повеќе датотеки и папки преку интернет одеднаш, туку само една архива, распакување на која ќе се појават сите датотеки и папки спакувани во неа. Многу често во архивите преземени различни програми од интернет и многу повеќе.

Стандардно во Windows постои програма за отворање само еден тип на архива - .ZIP и други (на пример, .RAR, .7Z) без инсталирање на специјална програма за архивирање ќе биде невозможно да се отвори. За да ги отворите сите други архиви, треба да инсталирате програма за архивирање. Тие се многу сорти, но најпопуларните се 7Zip и WinRAR. Двата архивари ќе можат да работат со било кој тип на архиви.

Архивата мора да биде отворена за да ги види овие датотеки и папки што ги содржи, како и да ги отпакува.

Можете да дознаете повеќе за архиварите од статијата:

Што е архивар и како да го користите?

Документ за Adobe Acrobat (.PDF)

Ова е датотека што претставува книга, инструкција, опис на нешто, во форма погодна за гледање и читање. Генерално .PDF - книга формат. Овој тип на документ може да се креира само со помош на специјални програми, на пример PDF24 Креатор или слично. Оваа датотека исто така ви овозможува да ги заштитувате информациите, на пр. Да забраните копирање од документ, печатење и други функции.

Во најновите верзии на Windows (Windows 8 и 10), стандардот во сетот на програми веќе има оној кој ви овозможува да ги отворате PDF датотеките, но тоа не е многу погодно. Во постарите верзии на Windows, таква програма воопшто не е во колекцијата и мора да се преземе од Интернет и да се инсталира така што PDF датотеките може да се отворат. Најдобра програма за прегледување на такви датотеки - Adobe Acrobat Reader.

Заклучок

Во принцип, ова се најосновните типови на датотеки кои постојано се среќаваат при работа во Windows. Ќе ја надополните статијата колку што е можно, додајте информации за нови корисници на други типови датотеки - какви се тие и што може да се отвори и со што може да се создадат.

Имајте пријатен ден и добро расположение! :)

IRC (Internet Relay Chat)