SBU рече дека датотеки погодени од Petya.A не може да се декриптираат

Датотеките кои биле нападнати од вирусот Petya.A се блокирани и не можат да бидат декриптирани.

Ова се наведува во пораката на Службата за безбедност на Украина на официјалната страна на Фејсбук.

Според министерството, компјутерскиот вирус Petya.A, со помош на кој голем напад на хакери на Украина беше спроведен на 27 јуни 2017 година, ги инфицира компјутерите кои работат на Microsoft Windows со шифрирање на кориснички датотеки. После тоа се прикажува порака со предлог да се плати клучот за декрипција во биктоин во еквивалент од 300 долари за да ги отклучи податоците.

"За жал, заштитените податоци, за жал, не се предмет на декодирање", истакна прес-службата.

Треба да се напомене дека инфекцијата на компјутерите била извршена преку отворање на малициозни апликации (Word документи, PDF датотеки) кои биле испратени до е-мејл адресите.

"Нападот, чија главна цел беше да се шири Petya.A датотечниот енкриптор, користеше мрежа ранливост MS17-010, што резултираше со инсталирање на множество на скрипти на инфицираната машина дека напаѓачите употребиле алатка за шифрирање на датотеки", сумирано во SBU.

Како што објавија од NewsOne, порано во SBU рече тоа голем вирус напад што удари на украински компании би можеле да бидат погодени од територијата на Руската Федерација. Верзијата која хакерот го напаѓа беше организирана од специјалните служби на Руската Федерација и еден од елементите на хибридната војна против Украина беше поддржан од советникот на шефот на Министерството за внатрешни работи, Антон Геращенко.

IRC (Internet Relay Chat)