Што да сторите ако интернет е таму, а страниците во прелистувачот не се отвораат?

  1. Анализа на проблеми
  2. DNS проблеми
  3. Влијание на вируси и малициозен софтвер
  4. Погрешни поставки на прокси-серверот
  5. Неточна конфигурација на датотеката на домаќинот

Многумина се соочуваат со таков проблем како недостатокот на Интернет на компјутер, лаптоп или други уреди. Во овој случај, прелистувачот прикажува порака: "Веб-страницата не е достапна" или сличен натпис. Честите сторители на ова се: несреќа на линијата на провајдерот, дефект на домашната опрема (рутер, мрежна картичка итн.) Или неточни поставувања. Сето ова може да се опише со два збора - "нема интернет". А што е со оние кои ја имаат врската работи, но веб-страниците не се отвораат?

А што е со оние кои ја имаат врската работи, но веб-страниците не се отвораат

Анализа на проблеми

Пред сè, треба да бидете сигурни дека интернет пристапот е навистина присутен и работи правилно. Како по правило, други програми кои ја користат мрежата работат во оваа ситуација (Skype, ICQ, итн.).

Но, постојат такви случаи кога тие не се таму, и не постои можност да ги инсталирате овие апликации. Во овој случај, можете да ја тестирате мрежата користејќи ја командната линија. За да го направите ова, притиснете ја комбинацијата на копчиња Прозорец + R и во внесениот прозорец внесете cmd. Пред да се појави корисникот на терминалот, каде што ќе влезат во пинг-командата (тогаш можете да се обидете да ја внесувате адресата на страницата Yandex, на пример, ќе работи - ping www.yandex.ru). Кога ќе се појави опишан проблем, оваа команда ќе прикаже порака за невозможно поврзување со ресурсот. Но, во исто време, ако внесете пинг 8.8.8.8, ќе добиете порака за успешен статус.

8, ќе добиете порака за успешен статус

пинг www.yandex.ru

ru

пинг 8.8.8.8

Причините за проблемот, кога сајтовите не се отвораат, може да бидат различни. Ова може да се должи на:

  • проблеми со ДНС услугата;
  • влијанието на вируси и малициозен софтвер;
  • неточни прилагодувања на прокси-серверот;
  • погрешна конфигурација на датотеката на домаќинот;

DNS проблеми

Чест виновник за ситуацијата кога прелистувачот не отвора сајтови, но пристапот до Интернет не е затворен, е работата на DNS серверот. Овој проблем може да се идентификува на начин опишан погоре, кога е неопходно да се отвори командната линија и да се отвори адресата на кој било ресурс од името на доменот и од ip.

Секоја страница има свој број за покажување локација, наречен IP адреса. Постојат многу различни ресурси на глобалната мрежа и сите тие имаат единствена адреса. За да не се мачи меморијата на некоја личност, се создаде услуга која при внесувањето на името на страницата (на пример, Yandex) може да ја одреди својата IP адреса.

Понекогаш постојат ситуации кога DNS-серверот на операторот не работи, или мрежните поставки во рутерот и компјутерот се изгубени. Причината зошто страниците на страницата не се отвораат е јасна, останува да објасни како да се реши овој проблем.

Постојат две решенија. Ако мрежните поставки се изгубени, тука треба да ги поправите и, доколку е потребно, да ја рестартирате опремата. Во случај на пад на DNS, можете да ги промените поставките на мрежниот адаптер. За да го направите ова, кликнете на "Започни" - "Контролен панел" - "Мрежа и интернет" - "Центар за мрежа и делење" - "Промени ги поставувањата на мрежниот адаптер." Овде, на иконата "Поврзан со LAN", кликнете со десен клик и изберете го параметарот "Сопственост". Потоа изберете точка TCP верзија 4 и во прозорецот што се појавува, одберете ја ставката "Користете ги следните DNS адреси". Подолу во прозорецот внесете 8.8.8.8 (јавен Google DNS сервер) или 77.88.8.8 (јавен DNS Yandex). Потоа кликнете "Зачувај" или "Примени". Постојат две решенија

За да ја проверите работата, можете да ја отворите командната линија (прозорец + R - cmd), тогаш треба да ја проверите врската (на пример, со Yandex). Внесете ја командата ping www.ya.ru. Со вистинските дејства подолу можете да ги видите информациите за времето на одговор на серверот.

Влијание на вируси и малициозен софтвер

Исто така постои проблем кога веб-сајтовите не се отвораат во прелистувачот, но има интернет пристап и DNS работи, може да се должи на влијанието на вирусите и малициозниот софтвер. Во овој случај, прашањето "Зошто страниците не се отвораат во прелистувачот?" Може да се реши со проверка на системот со специјализирани програми: AdwCleaner, Malwarebytes Anti-Malware Free, Zemana AntiMalware, итн. Овие алатки ви дозволуваат да пронајдете малициозен софтвер кој предизвикува проблеми со отворање страници на Интернет.

Погрешни поставки на прокси-серверот

Друга причина зошто сајтовите не се прикажуваат во прелистувачот може да бидат промени или да прават податоци за неточен прокси сервер. Во исто време, компјутерот е поврзан на Интернет и врската работи во сите параметри.
За да ја поправите оваа ситуација, треба да влезете во поставките на прелистувачот. За да го направите ова, одете на контролен панел, каде што ќе ги изберете својствата на прелистувачот (или прелистувачот). Друга причина зошто сајтовите не се прикажуваат во прелистувачот може да бидат промени или да прават податоци за неточен прокси сервер

Во менито што се отвора, одберете го копчето "Connections" и кликнете на копчето "Network Settings".

Во менито што се отвора, одберете го копчето Connections и кликнете на копчето Network Settings

Еве, во прозорецот што се појавува, тие ги проверуваат сите параметри, и во случај да не се потребни, едноставно ги бришете сите информации и изберете ја опцијата за автоматско откривање.

Еве, во прозорецот што се појавува, тие ги проверуваат сите параметри, и во случај да не се потребни, едноставно ги бришете сите информации и изберете ја опцијата за автоматско откривање

После тоа, веб-страниците на прелистувачите треба да ги прикажуваат своите страници.

Неточна конфигурација на датотеката на домаќинот

Исто така, причината зошто страниците на Интернет ресурсите не можат да се отворат може да биде неточна конфигурација на датотеката на домаќинот. Оваа ситуација е малку веројатно, но сепак вреди да се провери. Датотеката на домаќинот е дизајнирана да ги сними имињата на домените на сајтовите и нивните IP адреси, но по правило тоа е празна и ги испраќа сите барања до DNS-серверот. Понекогаш ситуации се јавуваат кога малициозната програма пишува некои параметри и прелистувачот станува неоперативен.

За да ја проверите конфигурацијата на датотеката, одете во системската папка на Windows на уредот C. Потоа, System32 \ drivers \ etc и отворете го со бележник домаќин. Како по правило, има стандардна содржина како што е прикажано на сликата: За да ја проверите конфигурацијата на датотеката, одете во системската папка на Windows на уредот C

Ако, по описот на localhost (127.0.0.1), постојат линии со информации за сите сајтови и нивните имиња на домени, а коса црта не стои пред овие податоци, тогаш најверојатно прелистувачот не работи правилно поради нив. За да ја поправите оваа ситуација, само треба да ги избришете овие редови и да ги зачувате промените во датотеката. Откако ќе треба да го рестартирате компјутерот и обидете се повторно да ја разгледате интернет.

Ситуацијата кога компјутерот е поврзан со мрежата, но во исто време и сајтовите се недостапни за корисникот е честа појава. На прво место, ова е проблем предизвикан од неуспеси на страна на давателот кога DNS-серверите не работат. Втора по фреквенција кога веб-страниците на интернет-ресурси се недостапни е ефектите од малициозен софтвер. Во овој случај, се препорачува да се има добар антивирусен софтвер и почесто да се спроведе превенција за откривање на вируси.

Извор на

А што е со оние кои ја имаат врската работи, но веб-страниците не се отвораат?
Во овој случај, прашањето "Зошто страниците не се отвораат во прелистувачот?
IRC (Internet Relay Chat)