Врска ADSL модем со безжичен рутер. Како да го поврзете модемот со Wi-Fi рутер

 1. Дијаграми за поврзување
 2. Како да поврзете Wi-Fi рутер преку модем: начини
 3. Вториот начин: како да се поврзете со WIFI рутер до модем
 4. Поставки за модем
 5. Споделување на лаптоп
 6. Заклучок
 7. Поставување на врска со ADSL до Wi-Fi рутер
 8. Што да направите ако врската не успеа
 9. Поврзување на Адресар Wi-Fi рутер
 10. Конфигурирај го Адспл Wi-Fi рутерот
 11. Размислете за главните делови од поставките:
 12. Карактеристики на поврзување на рутерот со ADSL модемот.
 13. Како да го конфигурирате рутерот?

Денес статија е за луѓе кои имаат дома интернет Достапно преку стариот ADSL модем. Денес, многу провајдери сè уште нудат интернет преку такви застарени технологии, но понекогаш едноставно нема алтернатива. Еден од овие провајдери е Ростелеком. Во овој напис, ќе научите како да го поврзете рутерот преку модемот Rostelecom, но ова ќе работи и со други ADSL модеми.

Дијаграми за поврзување

Ако во моментов користите конекција преку ADSL модем, тогаш вашето коло приближно изгледа вака: телефонски кабел е поврзан со сплитер (или сплитер). Од овој сплитер оди една жица домашен телефон (сепак, тоа не може да биде), друго - на модем. И од модемот мрежен кабел " изопачено пар "се поврзува директно со компјутер или лаптоп. Таквата шема активно се практикува денес.

Најлесен начин за поврзување на рутер преку модем е да се создаде дополнителна врска во ова коло во форма на рутер за Wi-Fi. Ние едноставно го користиме истиот "изопачено пар" за да создадеме врска помеѓу рутерот (WAN-порта) и ADSL-модемот.


Ние едноставно го користиме истиот изопачено пар за да создадеме врска помеѓу рутерот (WAN-порта) и ADSL-модемот

Како да поврзете Wi-Fi рутер преку модем: начини

За спроведување на оваа шема, можете да користите неколку методи:

 1. Направете модем работа како мост и рутер како пристапна точка (т.е. рутер). Во оваа конфигурација, поставките мора да се направат на рутерот.
 2. Вториот метод вклучува користење на рутер како "продолжување" на сигналот.

Забележете дека вториот метод е наједноставен. Во овој случај, направи речиси ништо. Се што ви треба е минимум: поставете рутер за да добиете динамична адреса и активирајте ја дистрибуцијата на адреси на DHCP мрежата. Повеќето корисници знаат дека ова треба да се направи, но тие не знаат како. Лесно е да го поврзете модемот како рутер, каде што вториот ќе дејствува како "дистрибутер" на Интернет: во поставките на рутерот во табуларот Advanced (името на јазичето може да зависи од моделот на рутер и производителот), постои опција за DHCP. Мора да биде активирано, а потоа и секој уред поврзан со Wi-Fi рутер Тоа автоматски ќе се поврзе на Интернет. Пред да го поврзете модемот како рутер, треба да бидете сигурни дека сите поставки во ADSL модемот се веќе таму. Тие вообичаено ги внесува работникот на давателот.


Вториот начин: како да се поврзете со WIFI рутер до модем

Со оглед на тоа што првата опција е најтешка, вреди да се раздели, користејќи го примерот од најчестите D-Link рутер . Значи, внесете го кабелот со малиот конектор во ADSL конекторот на модемот и приклучете го patchcord во LAN конекторот и поврзете го со компјутерот или лаптопот.

Поставки за модем

Сега треба да ги внесете поставките на самиот компјутер. Оди на панелот контрола на прозорците (Старт - Контролен панел), најдете ја таблата "Мрежа и Интернет" и кликнете на "Управување со мрежата". Таму нè интересира предметот "Менување на параметрите на адаптерот." Најди ги "Врските од локална мрежа "кликнете десен клик Глувчето и одберете "Properties". Таму треба да ги инсталирате сите поставувања на протоколот TCP / IPv4 на уредот.

Сега во прелистувачот внесете ја адресата 192.168.1.1 и влезете во админ панелот на вашиот рутер. Тука треба да внесете пар за најава / лозинка. Внесете admin / admin (стандардно). Во менито што се појавува во делот Брзо поставување, отстранете го полето веднаш до линијата DSL Auto Connect и внесете ги вредностите за VPI и VCI линиите. Тие треба да учат од давателот. Исто така, овие вредности може да се специфицираат во договорот за поврзување, па не брзајте да го повикате давателот. Во клаузулата PORT ја пропишуваме вредноста "0". Сега кликнете на "Следно" (Следно) и спротивно на вредноста на Премостување проверете го полето. Значи ние ќе го префрлиме модемот на мостот. Исто така, треба да го проверите полето до Овозможи мост за сервис и да одредите име за мостот. Следно, ние ќе треба да ја регистрираме IP адресата и модемската маска. Таму пропишуваме: 192.168.1.1 и стандардната мрежна маска 255.255.255.0.


255

Сега ќе го конфигурираме нашиот Wi-Fi рутер. Прво на сите, отстранете го кабелот од лаптопот и вметнете го во рутерот. Мора да биде поврзан со модемот преку WAN конекторот, и на компјутер преку кој било LAN порта. Сега се поврзуваме со рутерот, одиме во своите поставувања во делот WAN и одберете PPPoE како врска. Сега треба да ги внесете сите податоци кои ни ги дава давателот на услуги (лозинка, најава), примени ги поставките, зачувајте. После тоа, рутерот ќе го дистрибуира интернетот од ADSL модемот. Сега знаете како да го поврзете модемот како рутер, но има повеќе начини.

Споделување на лаптоп

Факт е дека лаптопот или самиот компјутер може да се користи како рутер, а тоа е лесно да се конфигурира, само треба да знаете како. Можете да го поврзете модемот како рутер со користење на компјутер само ако има Wi-Fi адаптер. На лаптопи, тоа е стандардно. Шемата ќе изгледа вака: мал телефонски кабел е вметнат во ADSL конекторот на модемот, "извртени пар" излегува од модемот директно во лаптопот. Лаптоп (или компјутер) пристапува до мрежата и го раширува преку Wi-Fi. Дали ви е потребна оваа поставка? Да, но сега постојат специјални програми за споделување на Интернет преку Wi-Fi, на пример, Поврзи го Hotspot. За оваа намена има и други програми, но суштината е секогаш иста. Исто така, можете да го споделите интернетот користејќи го вградениот Windows алатки , но ова е веќе голема тема за посебна статија.


Заклучок

Овие методи, како да се поврзете со рутер преку модем, работат во 80% од случаите. Во зависност од моделот на вашиот рутер или модем, имињата на поставките што беа споменати во статијата може да се разликуваат, но суштината останува иста. Затоа, не е неопходно во овој случај да се фокусираме на името. Во принцип, поставувањето на рутер и модем нема да ве однесе многу време ако правиш се што е правилно.

Исто така, постојат случаи кога користите интернет конекција. АДСЛ технологија . За овие цели потребен е ADSL модем. Новите модели на модеми кои имаат функции за дистрибуција на Wi-Fi веќе се појавуваат на пазарот денес. Но, што да правиме ако модемот е веќе инсталиран, но не може да го пренесува интернет безжична мрежа ?

Идеално, само треба да купите модерен модем од најновата генерација, кој може да емитува Wi-Fi без проблеми. Во оваа прилика, можете да се консултирате со вашиот интернет провајдер, тие ќе препорачаат која опрема е подобра за употреба. Најчесто, корисниците прибегнуваат кон друг метод и го поврзуваат рутерот со овој систем. Шемата мора да биде конфигурирана така што модемот ќе го пренесува интернетот преку кабел до рутерот, кој ќе го дистрибуира до примачот преку безжичната мрежа (или преку мрежната жица).

Поставување на врска со ADSL до Wi-Fi рутер

Оваа шема е конфигурирана на следниов начин. Пред да почнеме со работа, ние ќе се осигураме дека модемот е конфигуриран и има интернет на компјутерот. Го ставаме рутерот во близина на модемот, вклучи го во електричната мрежа и поврзете го мрежниот кабел од комплетот. Кабелот се поврзува со модем во LAN приклучокот, кој производителите, најчесто, ги обојуваат со жолто. Другиот крај на кабелот е поврзан со WAN конекторот на рутерот, обично е сино. Пред да го конфигурирате рутерот, се препорачува да ги исчистите фабричките поставки. Со правилна врска на работен модем, рутерот автоматски почнува да го дистрибуира интернетот, кој го добива од модемот.

Реконфигурира модем не е потребно.

Погледнете го видеото.

Што да направите ако врската не успеа

Ако шемата не работи автоматски, тогаш треба да ја проверите точноста на поставките. Во поставките на рутерот, треба да проверите дали функцијата за динамичка IP адреса е инсталирана во опцијата WAN. Во овој случај, рутерот автоматски ќе добива интернет од модемот. За да го проверите ова:

 • одете на подесувањата на рутерот;
 • на табот Мрежа ја наоѓаме опцијата WAN;
 • Прозорецот WAN Connection Type треба да содржи Динамичка IP адреса.


Ако сè е точно, тогаш долните полиња треба да бидат пополнети автоматски Ако сè е точно, тогаш долните полиња треба да бидат пополнети автоматски. Сега треба да направите некои поставувања на рутерот: поставете име Wi-Fi мрежа , излезе со лозинка. Сега целиот систем треба да работи и да го дистрибуира интернетот без никакви проблеми.

Поврзување на Адресар Wi-Fi рутер


Но, ако корисникот се уште купи нова генерација на ADSL рутер кој има Wi-Fi поддршка, тогаш врската со мрежата не треба да создава проблеми Но, ако корисникот се уште купи нова генерација на ADSL рутер кој има Wi-Fi поддршка, тогаш врската со мрежата не треба да создава проблеми. Модемот повеќе не е потребен, ќе го поврземе само рутерот, кој истовремено ќе ги извршува функциите и на модемот и на рутерот. Овој уред е опремен со моќна антена која овозможува брза конфигурација на мрежната конфигурација.

На пазарот на безжични технологии постојат неколку компании со асортиман во нивниот арсенал. АДСЛ Wi-Fi рутери. Еден од нив е познатиот тајванец D-Link компанија , чии производи најчесто се користат од страна на корисниците. Мрежниот кабел е поврзан на ист начин како и во случај на модем. Само наместо пристаништето WAN, треба да се поврзете со портата на линијата, ова е како производителите ја нарекуваат портата во овој уред.

Конфигурирај го Адспл Wi-Fi рутерот

Сега останува да го конфигурирате ADSL Wi-Fi рутерот и да го преземе Интернет. Можете брзо да го поставите користејќи го дискот што доаѓа со уредот. На дискот постои можност да се избере јазикот: руски и англиски. Поставувањето на основните параметри вклучува внесување на потребните податоци за поврзување на интернет, имено:

 • земја;
 • провајдер

Следниве провајдери за поставки не препорачуваат да се сменат и користат стандардно:

 • протокол;
 • херметичка;
 • име на безжична мрежа;
 • канал;
 • автентикација на мрежа.

По едноставен процес на поставување, можете да стигнете до работа. Како што е најдобро од нивните потреби, секој корисник може да ја прилагоди работата на рутерот користејќи ја неговата функционалност. Преку прозорецот на прелистувачот излегуваме на рутерот. Производителот користи за поставувања англиски јазик затоа, не постои можност да се префрлат на руски јазик.

Размислете за главните делови од поставките:

 1. DeviceInfo . Овој дел ги содржи сите информации за уредот, нејзиниот фирмвер и драјверите. Корисникот може да го види квалитетот овде. АДСЛ врски и пропусен опсег.
 2. AdvancedSetup . Во овој дел, детална конфигурација на карактеристиките на рутерот се врши со широк избор на мрежни параметри.
 3. Безжичен . Оваа функција ви овозможува да изберете конфигурации за поставување безжична Wi-Fi мрежа.
 4. Дијагностика . Во овој дел, можете да го дијагностицирате статусот на сите конекции: локален, DSL и интернет.
 5. Управување . Ова е контролната точка на уредот, каде се собираат сите функции кои се одговорни за неговата ефикасност.
 6. Telnet . Овој протокол содржи целосен потенцијал на уредот, овозможува подетално да ја конфигурирате секоја функција.

Ако не знаете како да го поврзете модемот на adsl со рутерот користејќи кабел, нашата статија ќе одговори на сите ваши прашања. Проблемите обично се појавуваат кога се обидуваат да конфигурираат таква врска. Сепак, ништо навистина тешко во ова.

За поврзување на рутерот и модемски реклами , ќе користиме редовен мрежен кабел. Оној кој доаѓа со модем / рутер или оној што секогаш може да го купите одделно.

Зошто треба да поврзете два слични уреди? Ако користите adsl-Internet, тогаш природно имате модем инсталиран. Многу од нив немаат способност да дистрибуираат Wi-Fi.

Значи, постојат неколку опции:

* можете да купите нов ADSL модем, со можност за дистрибуција на мрежата од безжична технологија . Таквата опрема е одлична денес. За да не направите грешка при изборот, едноставно посетете го вашиот интернет провајдер или го нарекувате, и тој ќе разјасни кој модел и кој производител ќе биде најдобар за вас поединечно. Покрај тоа, тој може да понуди сопствен уред . Многу провајдери имаат сопствена мрежна технологија, која е препорачана од нив за употреба;

* Можете да купите обичен Wi-Fi рутер од секаков вид и да се поврзете со модемот користејќи мрежен кабел. Ќе разговараме за ова подетално. Модемот има LAN-мрежни излези. Задачата на рутерот е да се земе интернет од модемот и да се дистрибуира преку воздух.

Сè што е прилично лесно, да биде резервирано од страна на конфигуриран и дистрибуиран интернет модем, Wi-Fi рутер и мрежен кабел. Следно, продолжи кон поврзување на целата оваа опрема и нејзината понатамошна конфигурација. За да конфигурирате, користете ги адресите и податоците за логирање admin и admin.

Карактеристики на поврзување на рутерот со ADSL модемот.

Ресетирајте сè пред да продолжите. Дури и ако само што ја донесе од продавница и никогаш не го користеле порано.

Вметнете еден крај од мрежниот кабел во приклучокот LAN на модемот (обично конекторот е обележан со жолта боја и има соодветен потпис). Модемот може да има неколку такви конектори, секој од нив ќе ни одговара. Поврзете го другиот крај со синиот WAN конектор. Задача завршена!

Ако ги ресетирате поставките на рутерот, а вашиот модем автоматски ја дистрибуира IP-то, тогаш рутерот веќе треба да ја дистрибуира мрежата преку Wi-Fi. На рутер од мрежен кабел , имате способност да поврзете уреди претходно поврзани со модемот.

Како да го конфигурирате рутерот?

Ако во автоматскиот режим, сè не функционира, се грижи за поставките на рутерот. Во секој случај, не треба да го допрете модемот. Сепак, тоа мора да е веќе конфигурирано, односно да го дистрибуирате Интернетот. За да започнете, проверете дали има автоматско добивање на IP адреса во поставките на рутерот. Обезбедена автоматска дистрибуција на IP модем. Потоа, појдете на подесувањата на рутерот, потребен ви е WAN јазичето.

Важно е која марка и кој модел на вашиот рутер има, бидејќи името на јазичето може да биде различно - мрежа, интернет и така натаму. Треба да се инсталира делот за WAN Connection Type (WAN Connection Type) Динамичка IP адреса (Динамичка IP адреса). Изведете ги потребните поставувања за инсталација и зачувување. Сега автоматски треба да ја примите IP адресата од модемот. Рестартирајте го модемот и рутерот.

После тоа, работата на сите уреди не смее да предизвика никакви проблеми.

Како да го конфигурирате рутерот?
Дали ви е потребна оваа поставка?
Зошто треба да поврзете два слични уреди?
Како да го конфигурирате рутерот?
IRC (Internet Relay Chat)