Закрепне информации на тврдиот диск. Како да се повратат податоците од оштетен хард диск

 1. Датотечниот систем е оштетен
 2. Хард дискот воопшто не е откриен
 3. Хард диск е откриен, но не работи
 4. Кога недостасува датотеки може да се обнови
 5. Кога не треба да се направи санација
 6. Четирите најважни правила за наплата на информации

Во зависност од причината зошто податоците станаа недостапни, треба да се преземат разни мерки за враќање на информациите на дефектниот тврд диск. Најверојатните причини зошто испаднат диск повеќе не се прави правилно се следниве.

Датотечниот систем е оштетен

Честа ситуација е кога хард диск Windows детектира и може да се пристапи, но не гледате никакви податоци за неа, или се појавува порака во која се наведува дека мора да го форматирате. Ова значи дека нејзиниот датотечен систем е оштетен. Решението за овој проблем е добро софтвер за враќање на датотеки. Можете да пробате неколку опции, најпознатата ваква апликација е Recover My Files. Бесплатната демо верзија на оваа програма нема да ви овозможи целосно да ја искористите функционалноста, туку ќе прикажете податоци кои можат да се обноват. Така, ако видите дека содржината на вашиот диск може да се врати, можете да ја платите целосната верзија на апликацијата и да го завршите процесот.

Сепак, овој софтвер има свои недостатоци. Доколку типот на датотека не е содржан во листата со нагодувања за програми, таквите податоци не можат да се вратат во принцип. Иако листата на достапни екстензии е доста широка и можете да најдете податоци избришани дури и пред неколку години. Запомнете дека софтверот мора да биде вчитан од флеш драјв или друг пренослив медиум.

Програмата за наплата на моите датотеки нема да ви дозволи да ги зачувате обновените датотеки на истиот хард диск што се скенира. Затоа, мора да претходно поврзете USB флеш драјв или пренослив надворешен тврд диск.

Хард дискот воопшто не е откриен

Ако компјутерот воопшто не го детектира тврдиот диск или дури не се вклучи, проблемот може да биде поврзан со неуспех на одборот хард диск . Можете сами да ја замените оваа компонента. Нов надомест може да се купи во многу онлајн продавници, меѓутоа, пред да купите, обрнете внимание технички карактеристики и видот на фирмверот - овие податоци можат да бидат многу различни.

Цената на хард диск картичка може да биде доста висока. Многу е попрофитабилно да купите користен хард диск со работна табла и самите да го преуредувате.

Хард диск е откриен, но не работи

Ако Windows детектира хард диск, но не можете да го пристапите или да го форматирате, веројатно е дека контактите на одборот се валкани. Обично, кога ќе се случи ова, може да се слушне т.н. "смртоносен шум". За да го решите овој проблем, пробајте го следново: отстранете ја главната плоча од дното на хард дискот и исчистете ги долните иглички.

Еден од главните центри на мозокот на секој компјутер може да се смета за хард диск. Благодарение на него, можеме да запомниме информации и да ги чуваме, без оглед на неговата природа. Но, како и секој друг механички уред, хард дискот е предмет на абење и ризик од други негативни ефекти: вируси, хакери, пречки во струја, хардверски грешки, кориснички грешки, што сигурно доведува до губење на информациите што се складирани на компјутерот. И тогаш многу корисници можат да се соочат со прашањето: како да се повратат податоците од тврдиот диск? Потоа, ќе разгледаме неколку начини да го направите ова, тие можат да се користат во различни ситуации, а исто така да ги искористуваат како дополнувања едни кон други.

Како да се повратат податоците од хард дискот?

Наједноставниот тип на податоци за наплата е да пристапите до резервните датотеки. Сепак, ова е можно само ако претходно биле создадени, како и во отсуство на значителни неуспеси во уредот. Откако ќе се открие некоја загуба на податоци, мора да го исклучите компјутерот од мрежата. Во принцип, вреди да се потпреме на посебен автоматска програма во врска со создавање на резервни копии. Ако тие не се создадени однапред, тогаш не треба да очај воопшто. Кога ги бришете податоците на секторите на дискот, информациите за датотеките се зачувуваат, и ако тие не се презапишуваат, податоците може да се вратат со создавање на целосна копија на дискот и со користење на специјалната алатка за користење на Live CD. Важно е да се напомене дека во моментот најчестиот метод за наплата на податоци е употребата на разни видови на софтвер, но овој метод тешко може да се нарече најефикасен. Комуналните услуги не се секогаш способни ефикасно да ги обновуваат податоците. Ова е особено тешко да се даде на корисникот кој има малку искуство со нив. Понекогаш со помош на такви програми може да се примени само по што ќе биде невозможно да се поправи ситуацијата.

Ако сте загрижени за тоа како да закрепнете податоци од тврдиот диск во случај да се изгуби поради дефект во однос на хардверот, тогаш е потребна само механичка рачна интервенција. Таквата постапка може да биде корисна во случај на оштетување на површината на дискот. Овој дел се состои од тенок слој на кристали, од кои некои може да се срушат со текот на времето. Магнетниот слој понекогаш е оштетен поради неправилно функционирање на главата на погонот. Сите овие уреди треба да се поправат за обновување на податоците, како и да се спречи нивно понатамошно губење. Ова е тешка и макотрпна работа.

Пронаоѓањето на податоци е посложена постапка во случај на штета од шпионски или малициозен софтвер. Со таков напад, веднаш мора да се создаде резервна копија и, исто така, престанете да работите со компјутерот. Податоците потоа можат да се обноват со повикување на табелата со датотеки. Информациите за хард дискот можат да бидат под закана поради грешки во својот boot-сектор. Понекогаш, заради ова, компјутерот дури и не го препознава. Но, дури и овде постои лесен начин да се опорави: ќе треба да го подигнете компјутерот од друг медиум, по што пристапот до информациите ќе биде отворен. Можете дури да закрепнете избришани фотографии.

Често загубата на информации е поврзана со штета датотечен систем . Во овој случај, ќе го идентификувате проблемот со неразбирливи карактери кои се појавуваат на екранот кога ќе се обидете да ја отворите датотеката. И тука е важно да не пишувате ништо на диск. Податоците може да бидат трајно изгубени поради сите информации внесени.

Одговарајќи на прашањето како да се повратат податоците од тврдиот диск, вреди да се напомене дека е поправилно да се обиде да ги спречи загубите и поврзаните проблеми отколку да побара решение.

Губењето на информациите зачувани на хард дискот (HDD) е тажен настан, но најчесто тоа не е фатално. Случајно избришаните документи, папки, па дури и цели делови можат да бидат обновени, ако ништо не се случи што може да го спречи ова.


Како да се повратат податоците од хард дискот, во кои случаи тоа може да се направи независно и кога е подобро да не се ризикува, но да се свртиме кон специјалисти, ќе покажеме понатаму.

Како да се повратат податоците од хард дискот


Кога недостасува датотеки може да се обнови

Главен услов за успешно обновување на податоци е физичкото здравје на хард дискот.


Најверојатно, ќе можете да вратите податоци кои:


 • беа избришани, заобиколувајќи ја ѓубрето;

 • уништени од вирус;

 • исчезна поради неуспехот на датотечниот систем (ваквите проблеми обично ги губат целните директориуми и партиции);

 • беа во дел што беше форматиран (форматирањето брише некои информации за локацијата на датотеките на хард дискот, но тие и самите остануваат на место).

Но, во кои случаи нема да биде можно да се повратат информации:


 • ако областа на хард дискот каде што се чуваат податоците беше препишана (така, ако го инсталирате оперативниот систем со форматирање на јачината на звукот, сите објекти на стариот оперативен систем се неповратно уништени);

 • ако предметите беа избришани со помош на програма за уништување (скречниците исто така ги пребришуваат областите за складирање на објекти што треба да се избришат, и постојано);

 • ако магнетната површина на "палачинки" на хард дискот е оштетена.

Кога не треба да се направи санација


Кога не треба да се направи санација


Ако нема доверба во уредот, а информацијата е многу важна, подобро е да не се експериментирате и да барате реставрација во специјализирана служба. Услугата не е евтина, а експертите работат не се семоќни, па колку помалку го мачите "болниот" погон, толку е помала цената и ќе бидат поголеми шансите за успех.


Следниве симптоми укажуваат на дефект на хард дискот:


 • Неприродна бучава на работа (вртење, кликнување, кликнување, свирење, итн.).

 • Хард дискот од време на време престанува да биде одреден од компјутерот - исчезнува, потоа се појавува.

 • Оперативниот систем е многу бавен, хард дискот е секогаш 100% натоварен без големо оптоварување на RAM меморијата.

 • Кога пишувате и читате датотеки, се појавуваат разни грешки.

 • На неуспехот на уредот информира оперативен систем или програми кои го следат статусот на HDD во реално време (ако се инсталирани).

 • Компјутерот престанува да се подигнува од хард дискот (под услов да се вчита нормално од други медиуми).

 • Често се случуваат " сини екрани на смртта ", што укажува на грешки кои се карактеристични за проблемите со дискот (INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE, NTFS_FILE_SYSTEM, KERNEL_MODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED).

Четирите најважни правила за наплата на информации


Четирите најважни правила за наплата на информации


Како и со каква помош се враќаат податоците на хард дисковите, ќе ви кажам малку подоцна, а сега - неколку зборови: што треба да направам пред ова и како правилно да ја извршам процедурата за наплата?


 1. Обновените податоци може да бидат фрлени на друга партиција од ист хард диск или на друг физички медиум, но не и на истото место од кое биле прочитани. Затоа, ако вашиот HDD не е поделен, подгответе USB флеш драјв или друг тврд диск со соодветен капацитет.

 2. Веднаш штом ќе забележите губење на важни податоци, прекинете ги сите операции со HDD и веднаш продолжете со реставрацијата. Ова ќе избегне случајно пребришување.

 3. Обидете се да вратите сè што ви е потребно во една сесија без да ја прекинете програмата. Покрај тоа, без рестартирање на компјутерот.

 4. Ако една програма не помогна, користете ги другите додека не се пресоздадат сите информации.

Цело важни информации складирани на вашиот хард диск. Има такви ситуации кога може да се изгуби: тоа е неуспехот на дискот себе, погрешно форматирање на погрешен диск, други причини. Со наплата на податоци во случај на форматирање или случајно бришење не е тешко специјални програми . Ако имате проблеми со самиот диск, тогаш сè е малку покомплицирано, но сеуште е можно да се вратите информации самостојно.

Првиот чекор е внимателно да го отстраните хард дискот од системската единица. За да го направите ова, прво треба да го исклучите компјутерот, да го исклучите напојувањето и да ја извадите батеријата (ако е лаптоп). Потоа можете да го отстраните хард дискот. Дознајте што интерфејс и големина на вашиот диск има и најдете соодветен отстранлив диск за комплет за тоа. Откако ќе го вметнете вашиот диск во надворешниот случај, таму ќе го прицврстите безбедно. Потоа можете да го поврзете на работен компјутер преку USB порта (компјутерот што се користи мора да биде компатибилен со вашите со параметри и употребени програми). Откако ќе го подигнете вашиот компјутер, треба да бидете известени дека е поврзан нов уред. Исто така е можно автоматски да се отвори дискот за гледање. Ако вашиот диск не е откриен автоматски или рачно, тогаш најверојатно хард дискот е сериозно оштетен, и ќе мора да контактирате со специјалист.


Ако вашиот диск не е откриен автоматски или рачно, тогаш најверојатно хард дискот е сериозно оштетен, и ќе мора да контактирате со специјалист

Сега, со помош на специјални програми за обновување на податоци (тие можат да се симнат на интернет, тие можат да бидат платени и бесплатно), изврши дискот скенирање. Од листата на обновени датотеки што се појавуваат, одберете ги оние што ви се потребни и зачувајте. Таквите програми како што се сметаат за ефективни и добро докажани:

 • PC Inspector File Recovery 4.1;
 • Zero Assumption Recoveri (ZAR);
 • Unstoppable копир од Roadkil 2.2;
 • BadCopy Pro v3.76;
 • DeadDiscDoctor 1.0;
 • Датотека спасување 2.0;
 • Non-Stop Copy v1.03 и други.


03 и други

Многу често, причината за загуба на датотеки е оштетување на главната табела за подигнување - MBR. Во овој случај, MBRTool или Active Partition Recoveri е погоден за обновување на податоците - програмите нема само да поправат лоши сектори, туку и ефикасно да го реконструираат MBR.


Во овој случај, MBRTool или Active Partition Recoveri е погоден за обновување на податоците - програмите нема само да поправат лоши сектори, туку и ефикасно да го реконструираат MBR

Не заборавајте да го проверите дискот за лоши сектори. Користете софтвер за создавање на хард диск за ова. Можете да ги вратите лошите сектори со помош на програмата dd_rescue - тоа може да го врати максимумот на лоши сектори на тврдиот диск.


Можете да ги вратите лошите сектори со помош на програмата dd_rescue - тоа може да го врати максимумот на лоши сектори на тврдиот диск

Ако оштетувањето на хард дискот е сериозно или не сте сигурни во сопствената сила, тогаш подобро е веднаш да се јавите кај специјалистите за обновување и поправка на информации. На помалку погрешни акции со оштетен диск - толку е поголема веројатноста за обновување на податоците од него.

Ако случајно сте ги избришале потребните информации од хард дискот на компјутерот, тоа не значи дека целосно сте го изгубиле. Секоја датотека, дури и по форматирање на хард дискот, може успешно да се обнови. Особено ако по неговото отстранување на тврдиот диск не се евидентирани нови информации. Но, дури и ако изминатото време по избришете ги датотеките, и нови датотеки беа снимени на хард дискот, шансите за успешно закрепнување сеуште остануваат. За да ги обновите информациите ви треба посебна програма.

Ќе ви треба

 • - компјутер со Windows;
 • - апликација Filerecovery;
 • - Програма за програми за TuneUp.

Упатство

Закрепне изгубени податоци ќе им помогне на апликацијата Filerecovery. Најдете ја оваа програма на Интернет, да ја преземете и инсталирате на вашиот компјутер. По инсталацијата, стартувајте го. Во левиот дел од главното мени на програмата ќе ги видите сите делови и сите хард дискови кои се инсталирани на компјутерот. Обележете ја партицијата на тврдиот диск или директно на хард дискот од кој сакате да ги вратите информациите.

Откако ќе се означи партицијата на хард дискот, на лентата со алатки на врвот одберете Брзо скенирање. Започнува процесот на скенирање на партиција на хард диск. По неговото завршување, сите пронајдени датотеки во листата ќе бидат прикажани во прозорецот на програмата. Изберете ги датотеките со левото копче на глувчето, и во кој било дел од прозорецот каде што се прикажани пронајдените датотеки, кликнете на десното копче на глувчето. Ќе се појави контекстното мени во која кликнете на командата за наплата. Сите датотеки ќе бидат обновени.

Ако ви треба, на пример, да не вратите голем број на датотеки, туку само еден, тогаш овој метод е подобар за вас. Преземете ја програмата TuneUp Utilities од интернет. Постојат свои бесплатни тривијални верзии. Инсталирајте и стартувајте ја програмата. Во главното мени изберете го јазичето "Поправи проблеми", а потоа - "Врати" избришани датотеки ". Понатаму во прозорецот, означете ја партицијата на дискот од кој ќе се вратат податоците.

Во следниот прозорец, во линијата "Барај критериуми" внесете го името на датотеката (приближно) и кликнете "Следно". Почекајте процесот да бара датотеки со избраното име. Ако датотеката е пронајдена, таа ќе се прикаже во прозорецот на програмата. Кликнете на неа десен клик глушецот, потоа изберете "Врати". Датотеката ќе биде вратена во неговата оригинална папка. Ако оригиналната папка е избришана, тогаш треба да изберете која папка сакате да ја обнови датотеката.

И тогаш многу корисници можат да се соочат со прашањето: како да се повратат податоците од тврдиот диск?
Како да се повратат податоците од хард дискот?
IRC (Internet Relay Chat)