Зошто ниска брзина WiFi. Како да се спроведе тест на безжичната мрежа? Други услуги за проверка

 1. Проверка на мрежна стабилност
 2. Реконфигурирајте го рутерот
 3. Проверете брзини за пренос на податоци на Интернет
 4. Проверете ја брзината на локална мрежа
 5. За реконфигурирање на 3COM рутерот
 6. Онлајн услуги и програми
 7. Проверка на интернет со пинг
 8. Вистинската брзина на вашата линија

Разбирање на тоа како функционира рутерот ќе ви помогне брзо да ги решите проблемите ако имате проблеми. Да разгледаме во детали како можете да го тестирате рутерот за работа и да ја зголемите брзината на Wi-Fi.

Можете да го дијагностицирате уредот дома

Се препорачува, за почеток, да се обидат да најдат Wi-Fi со помош на таблет или лаптоп. Факт е дека може да има прекини во софтверот и поставките на самиот хардвер. Во нормалното функционирање на безжичната комуникација од други извори, мора да го направите следново:

Освен како што е наведено во претходната реченица, лице или организација што не се страни на овој Договор нема да има право да применува ниту еден мандат од овој Договор. Никој неуспех или задоцнување во остварувањето на некое право или правен лек не дејствува како откажување од какво било такво право или правен лек. Јазикот на овој Договор нема да се толкува строго за или против која било од страните, без оглед на тоа кој составувал таков јазик или ја носи главната одговорност за нејзиниот развој.

 1. Неопходно е да проверите дали Wi-Fi е вклучен.
 2. Потоа извршете го поставувањето на безжичната врска во системот. За да го направите ова, одете на Start / Control Panel / Network и Internet или користете ја специјалната икона на работната лента на работната површина. Следно, одберете го Центарот за мрежи и делење / Измени ги поставувањата на адаптерот / Овозможи.

Проверка на мрежна стабилност

Факт е дека недостатокот на Wi-Fi или неговата мала брзина може да се должи на лошите перформанси на провајдерот на кој е поврзан рутерот. За да го потврдите ова, мора да го направите следново:

Правата и обврските според овој Договор не може да ви бидат доделени, и секоја обид за доделување е неважечка и не важи. Овој Договор се врзува и обезбедува во интерес на страните и нивните наследници и овластени состаноци. Во случај на каква било правна постапка помеѓу страните што произлегуваат од овој Договор или се поврзани со овој Договор, страната која преовладува има право да ги врати, покрај секое друго ослободување или компензација што му е доделено, неговите трошоци и трошоци настанати во такви постапки.

 1. Исклучете го компјутерот и приклучете го во етернет приклучок мрежен кабел од рутерот.
 2. По неколку минути, вклучете го компјутерот и за половина час користете Интернет за посета на различни локации и гледање видеа, анализа на стабилноста на неговата работа, како и неговата брзина. Ова може да се направи на веб-страницата на вашиот провајдер или со кликнување на следниот линк speedtest.net.


net

Ако сте во САД, Дел 17 се однесува на вас. Ако сте надвор од САД, или ако Дел 17 не се однесува на вас или на друг начин не може да се примени во надлежен суд, Секцијата 18 важи за вас.

Сите дејствија кои произлегуваат од или се однесуваат на овој Договор може да бидат претставени исклучиво во соодветниот државен или федерален суд во Лос Анџелес, Калифорнија и Белкин, а вие безусловно се согласувате со јурисдикцијата на таквите судови и места во Лос Анџелес, Калифорнија. Покрај тоа, Belkin може да побара забрана во било кој суд кој има надлежност да ги заштити своите права на интелектуална сопственост.

 1. Исклучете го компјутерот, вратете ја врската на рутерот. Доколку е потребно, поврзете друг мрежен кабел од рутерот до компјутерот.
 2. Вклучете го компјутерот и тестирајте го Интернетот за половина час.
 3. Споредете ги резултатите. Ако работата на Wi-Fi е значително различна од работата на мрежата кога е директно поврзана со компјутер, рутерот мора да биде реконфигуриран или поправен.

Реконфигурирајте го рутерот

Понекогаш, со цел да се обнови функционалноста на рутерот и да се зголеми брзината на пренос на податоци, доволно е да се ресетираат неговите поставувања. За ова ви е потребно:

Секоја од Конвенцијата на Обединетите нации за договори за меѓународна продажба на стоки и Конвенцијата на Обединетите нации што го ограничуваат периодот на меѓународна продажба се изрично исклучени и нема да важат за овој Договор. Овие заштитни знаци на трети лица се сопственост на нивните соодветни сопственици.

Тестирањето на брзината на вашиот рутер ви овозможува да знаете што е вистинската брзина на вашиот рутер. Ова често е многу различно од брзината рекламирана за рутери. Постојат неколку основни начини за проверка на брзината на пренос на рутерот, вклучително и тестирање брзини на пренос до и од интернет, како и стапки на пренос на податоци помеѓу два различни компјутери во локална мрежа . Тестирањето ќе ви помогне да дознаете колку брзо е вашата интернет конекција или колку долго ќе потрае за пренос на датотеки во вашата мрежа.

 1. Исклучете ги сите сигнални кабли.
 2. Овозможи го рутерот. Пронајдете го копчето "Reset" на кутијата, притиснете го и држете го за 10 до 19 секунди. Ако го држите копчето повеќе од 20 секунди, рутерот ќе се префрли во режим на итност. Ресетирањето ќе се прикаже со трепкање, менување на бројот или редот на LED диодите. Потоа го пуштаме копчето и добиваме рутер со стандардни поставки.


Потоа го пуштаме копчето и добиваме рутер со стандардни поставки

Проверете брзини за пренос на податоци на Интернет

Отворете интернет прелистувач на еден од компјутерите поврзани на Интернет преку рутер. Погледнете ги броевите наведени под ознаките "Брзина на преземање" и "Брзина на преземање". Брзина на преземање е колку брзо податоците од Интернет можат да се пренесат на вашиот компјутер. Брзина на преземање е колку брзо можете да пренесувате информации од вашиот компјутер на интернет.

Проверете ја брзината на локална мрежа

Споредете ги брзините за преземање и преземање со стапките што ги нуди вашиот интернет провајдер. Ако броевите се прилично блиску една до друга, ќе ја заобиколите рекламираната интернет брзина. Прочитајте ги вредностите за "Mbps" во колоните "Запиши и прочитајте". Брзина на запишување е колку брзо можете да копирате информации на друг компјутер. Брзина на читање е како брзо да пристапите до информации од друг компјутер. Избришете ја споделената папка што ја создадовте кога завршивте со тестирање.

За реконфигурирање на 3COM рутерот

 1. Отворете го прелистувачот инсталиран на вашиот компјутер или лаптоп.
 2. За да отидете на страницата за конфигурација на рутерот, во полето за адреса, внесете 192.168.1.1. Влезот ќе се изврши без интернет врска.
 3. Внесете во менито што се појавува на лозинката и се најавува "admin" / "admin". После тоа, сите поставки ќе станат основни.

Проверка на возачот на рутерот

Причината за недостиг на конекција со Интернет може да биде:

Стартувај го тестот на два компјутера со жична врска со рутерот и два компјутери безжична конекција на рутерот за да ги дознаете двете брзини за споредба. Безжичната брзина обично е побавна. . Тие не само што обезбедуваат побрз пренос на податоци, туку и користат поинтелигентни методи за пренос. За да го направите ова, кликнете на иконата на мрежата во листата со задачи за да го отворите центарот за мрежа и размена. Сега одете на "Безжична" мрежна конекција "И кликнете" Покажи статус ".

Се отвора прозорец за статус во кој се издава стапка на трансфер. Ова исто така вклучува верификација на мрежата. Предност: највисоката можна брзина на прием е исто така препознаена. Наједноставните, но исто така и најточни методи за да ги знаете вистинските мегаблокови што ги добивате.

 • неуспех на возачот;
 • без возач по преинсталирањето;
 • застарен возач.

Во овој случај, треба да го преземете возачот од компјутерот или лаптопот на производителот. Кога превземате од помалку сигурни сајтови, можете да преземете многу малициозен софтвер и вируси заедно со возачот.


Како да ја провериме брзината на интернетот што го добиваме? Едно нешто е најавено или договорно мегаблоки, а други се многу различни, што ги добиваме дома. За да ја тестираме нашата брзина, најчестата е проверката на брзината. Но, исто така, може да биде многу неточна.

Онлајн услуги и програми

Резултатот од тестот е искривен од фактори кои не се поврзани со врската. Но, ако резултатот е лош, ова не е валиден доказ за барањето на нашиот оператор. Сепак, тестот има моќна предност, веднаш да ни каже дали треба да продолжиме со истрагата или не.

 • кликнете на ѕвездичката на лентата за задачи на работната површина и, доколку е потребно, внесете ја лозинката за вашата мрежа;
 • ако нема врска, користете ја опцијата "Troubleshoot";
 • ако ова не помогне, избришете мрежна конекција а потоа го креира.

Проверка на интернет со пинг

Пинг е алатка за проверка на мрежните конекции. За да го извршите, сторете го следново:

Затоа, првото нешто што го предлагаме е да направиме тест. Кликни тука за да започнете. И ако резултатот не е задоволителен, вратете се на написот за да дознаете како да ја продолжите истрагата. Друг едноставен начин да ја проверите брзината на вашата линија е да почнете со преземање на голема датотека. Изберете било и започнете со преземање.

Вистинската брзина на вашата линија

Ќе видите дека брзината е означена во прозорецот за преземање. Овде објаснуваме зошто треба да ги направите овие пресметки. Откако ќе ја знаете брзината, откажете го преземеното. Како и при проверка на брзината, овие податоци се исто така неточни. Тестот за брзина или поставувањето на датотеката ни даваат вкупна брзина на која влијаат многу фактори. Меѓутоа, ако сакате точно да знаете што ви дава операторот - мегафон излегува од крајот на телефонскиот кабел - можете да го знаете, а одговорот е на вашиот рутер.

 1. Отвори командна конзола - Почеток - команда. Во командна линија внесете CMD и притиснете Enter.
 2. Откако ќе се појави црниот прозорец, внесете ја командата Ping / Мрежна адреса на рутерот. По името се наведуваат копчињата "n" и "t". Во овој случај, n, t се, односно, потребниот и неограничен број на пакети. При изборот на клучот "t", Ping ќе треба да се запре со командата Ctrl + C.
 3. Откако ќе кликнете "OK", резултатите ќе се појават на екранот. Меѓу кои се:
 • време на одговор (време) - брзината на примање / пренесување на информации. Вредноста треба да биде не повеќе од неколку единици, и по можност околу една;
 • Lost - го покажува бројот на загуби во пакет. Ако вредноста е поголема од нула, рутерот е погрешен и мора да се преземе за сервисирање.

Дали знаете дека вашиот рутер зборува на телефонска централа? И ќе има повеќе мешање подалеку од живеење од прекинувачот. Телефонскиот кабел беше измислен да зборува на телефон, и чудо е што можеме да се поврземе со него на Интернет! Така, прекинувачот и рутерот мора постојано да се автоматизираат за да се намали брзината до точка каде комуникацијата е јасна и стабилна. Со оваа брзина се нарекува "брзина на синхронизација" и е вистинската брзина на нашата врска, која ја дава нашиот оператор.

Како да ја дознаете брзината на синхронизација? Можете само да го повикате вашиот оператор и да прашате. Но, исто така, фактот дека нашиот рутер е постојано регистриран. Ова го гледаме во административниот панел на рутерот, до кој се пристапува од редовен прелистувач, како да е веб-страница.

Ако командата ping не успее да започне, рутерот е најверојатно во режим за обновување. За да го вратите на работа, ви се потребни услугите на сервисен центар.

Така, недостатокот на Wi-Fi не значи дека проблемите се само во рутерот. Можеби, откако ги разбравте деталите, можете самостојно да постигнете добра брзина на вашиот безжична мрежа .

Начинот на пристап до страницата за администрирање на рутерот зависи од секој специфичен модел на рутер, но можете да пробате следново. Ако не можете да се најавите, погледнете во упатството на вашиот рутер или техничка служба вашата компанија.

 • Во полето за адреса на вашиот прелистувач, внесете: 1 и притиснете го копчето за внесување.
 • Ако ова не функционира, пробајте 1.
 • Ќе ви биде побарано да го внесете вашето корисничко име и лозинка.
 • Ќе видите конфигурациско мени на вашиот рутер.
 • Ако ги најдете, ќе бидете на вистинското место.

Сега да ги објасниме овие податоци.

Како да ја провериме брзината на интернетот што го добиваме?
Дали знаете дека вашиот рутер зборува на телефонска централа?
Како да ја дознаете брзината на синхронизација?
IRC (Internet Relay Chat)